Vita az LCD TV-k 200/240Hz-es képfrissítése körül

1. Oldal

Az LCD TV gyártók a gyors mozgások elmosódás-mentes megjelenítéséért ma már 200/240Hz-es képfrissítésű készülékeket kínálnak, de nem mindegyikük viseli jogosan ezt a megjelölést, és ezt az LG nem hajlandó elismerni saját modelljeiről.
A TV-k képfrissítését a másodpercenként megjelenített képkockák számával adják meg. Az egyszerűbb LCD TV-k a PAL szabvány szerint 50, az NTSC szabvány szerint 60 képkockát jelenítenek meg, azaz képfrissítésük 50Hz illetve 60Hz. Az LCD TV-k folyadékkristály paneljének működése és képmegjelenítési módja miatt viszont az ilyen készülékeken a gyorsabb mozgásokat elmosódottnak látja az emberi szem, úgymond a túl sokáig látható változatlan tartalmú képkockák miatt. Ezt hivatott kiküszöbölni az LCD TV-k egy részében alkalmazott megkétszerezett, 100/120Hz-es képfrissítés, amely az eredeti képkockák közé továbbiakat iktat be egy úgynevezett mozgásbecslő-mozgáskompenzáló (MEMC) interpolációs eljárással.

Samsung_LG_240Hz.jpg
A 200/240Hz-es képfrissítésű készülékek még tovább javítják a mozgásmegjelenítést. A probléma az, hogy a gyártók kétféle eljárást alkalmaznak, egy valódi 200/240Hz-es és egy „200/240Hz-es hatású” vagy „pseudo 200/240Hz” képfrissítést, s ezek nem ugyanolyan eredménnyel működnek.

A Samsung és a Sony csúcskészülékeiben a 100/120Hz-es MEMC képinterpolációs eljárást megduplázva az eredeti képkockák közé nem egy, hanem három új képkockát illesztenek. Az LG és a Toshiba viszont úgynevezett „pásztázó háttérvilágítással” kombinálják a 100/120Hz-es képkocka előállítást. Ez nem duplázza tovább a képkockák számát, hanem a háttérvilágítás periodikus gyors ki- bekapcsolásával éri el a Toshiba elnevezésével „200/240Hz-es hatást”. (Valójában a készülékek nem teljesen kapcsolják ki/be a háttérvilágítást, hanem az mintegy futófényként függőlegesen pásztázva, adott pillanatban a képkocka egy része megvilágítja, míg más részét nem.)

Stanley H. Chan és Truong Q. Nguyen független kutatók nemrégiben az IEEE nemzetközi konferenciáján nyilvánosságra hozott tanulmányában azon véleményüknek adtak hangot, hogy „a háttérvilágítás pásztázással kombinált 120Hz-es LCD TV-ket nem lehet 240Hz-es LCD TV-nek nevezni, hogy világos legyen a különbség a rendszerek között”. Az utóbbiak esetében például csak a 100/120Hz-es képfrissítésnek megfelelő válaszidejű folyadékkristályokra van szükség, a valódi 200/240Hz-es képfrissítésű készülékek esetében viszont kétszer gyorsabbra, ami persze drágább. Kutatások bizonyítják, hogy az olcsóbb alternatíva nem is képes ugyanolyan éles mozgásmegjelenítésre, mint a valódi 200/240Hz-es LCD TV-k, bár ezt a nézők többsége nehezen veszi észre.

Mindezek ellenére az LG nem különbözteti meg készülékeit, és továbbra is 200/240Hz-es modellekként hirdeti azokat. Egy szóvivőjük nem ért egyet mindezzel és azt mondja: „Az LG pásztázós háttérvilágítás metódusa a képernyőn teljesen kiküszöböli az elmosódott képek okát”, majd hozzátette, hogy ez fontosabb, mint a technológia leértékelése.

Kapcsolódó link:

LCD TV-k megkétszerezett képfrissítéssel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .