WiSA: újabb minősített termékek a vezeték-nélküli audió támogatására

A WiSA gyártói szövetség bejelentette a TV-k, játékkonzolok, számítógépek és más termékek „WiSA Ready” minősítési programját, és még idén kaphatóak lesznek a vezeték-nélküli hangátviteli szabványnak megfelelő USB adók is.


A WiSA (Wireless Speaker and Audio) gyártói szövetség több mint hat éve mutatta be 7.1 csatornás vezeték-nélküli audioátviteli szabványát, ami a többzónás hangot is támogatja. Például egy TV vagy játékkonzol lejátszóoldali adójával és megfelelő vevőkkel a hangsugárzókban vezeték-nélküli HD hangrendszer alakítható ki.

A gyártói szövetség most bejelentett minősítési programja a „WiSA Ready” elnevezéssel „egyértelműen azonosítja azokat a szórakoztató forrásokat – például TV-ket, játékrendszereket vagy számítógépeket – amelyekhez WiSA USB adót csatlakoztatva képesek akár nyolc csatorna nagy felbontású audiót szolgáltatni a WiSA minősített hangszóróknak”.

A „WiSA Ready” forrásokba könnyen bedugható USB adó a szövetség szerint lehetővé teszi „a kis késésű, szorosan szinkronizált, nagy felbontású audió vezeték-nélküli, többcsatornás kommunikációját valamely WiSA minősített komponensek között”. A WiSA USB 2018 negyedik negyedévében lesz megvásárolható.

Tony Ostrom, a WiSA elnöke nyilatkozata szerint: „A WiSA Ready tanúsítvány kulcsfontosságú küldetésünk kiterjesztésében, hogy magával ragadó vezeték-nélküli hangot nyújtsunk azoknak, akik különleges audióra vágynak. A WiSA Certified technológiát kihasználó szórakoztatóelektronikai márkák felgyorsítják a fogyasztói befogadást és a magával ragadó vezeték-nélküli hanganyagok elérhetőségét új magasságokba emelve a fogyasztói szórakoztatás élményét.”

A WiSA szövetségnek számos tagja van (Almando, axiim, Bang & Olufsen, Eastech, Electrocompaniet, GoldenEar, Harman Kardon, JBL, Klipsch, LG, Microsoft Xbox, Pioneer, Primare és a Denon, a Marantz, a Polk és más márkákat birtokló Sound United), de ezek közül még csak néhány cég kínál WiSA kompatibilis termékeket, mások csak terveznek ilyeneket.

Számos más Wi-Fi szabványon alapuló vezeték-nélküli audioprotokoll létezik, de ezek főleg többszobás hangmegosztásra tervezett rendszerek, a WiSA viszont kifejezetten vezeték-nélküli sokcsatornás hangrendszer céljára tervezett szabvány, ami a viszonylag szabad 5,2-5,8 GHz-es frekvenciasávban működve állítólag kevesebb, mint 5 ms késleltetéssel továbbítja a 24 bites tömörítetlen audiót.

A „WiSA Ready” kezdeményezéssel növekedhet a most még viszonylag kevés kompatibilis termék száma és a fogyasztói érdeklődés is ezek iránt, de hiába lesz majd ilyen minősítésű a következő TV-nk, még meg kell hozzá venni az USB adót is. Ennek áráról nem közölt részleteket a szövetség, de hangsúlyozta, hogy „ez az új program egyszerűsíti a fogyasztók számára a (rendszer) felállítását és csökkenti a költségeket az AV vevőerősítőket vagy vezeték-nélküli központokat alacsony költségű USB adapterrel kiváltva”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .