Yamaha: jönnek a teljes HDMI 2.1-et támogató AV vevőerősítők

A Yamaha 2020-as AVENTAGE AV vevőerősítők az elsők között kínálnak majd a HDMI 2.1 specifikáció szerinti csatlakoztatást olyan opcionális funkciókkal, mint az ALLM, a VRR, a QMS és a QFT.


A magasabb adatátviteli kapacitása révén nagyobb felbontású és képsebességű – például 4K120Hz és 8K60Hz – videót továbbító és új funkciókat kínáló HDMI 2.1 specifikáció szerinti csatlakozók egyre több csúcskategóriájú TV-n jelennek meg.

Ha valaki magasabb képminőségű és például a jobb játékélményhez szükséges funkciókat kínáló HDMI 2.1 kimenetű műsorforrás-készülékkel rendelkezik valamint olyan sokcsatornás hangrendszerrel, amit AV vevőerősítővel hajt meg, akkor két megoldás közül választhat. Az egyik, hogy a műsorforrás-készülékeket a TV HDMI 2.1 kompatibilis bemeneteihez csatlakoztatja és a TV HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) csatlakozóját összeköti az AV vevőerősítő ezzel a nagyobb sávszélességű vissza-irányú jeltovábbítással kompatibilis kimenetével. HDMI eARC csatlakozást ma már sok AV vevőerősítő kínál, amelyek egyébként csak a HDMI 2.0 specifikációnak felelnek meg.

A másik lehetőséghez viszont olyan AV vevőerősítőre van szükség, ami bemenetei és kimenete(i) között a HDMI 2.1 adatátviteli kapacitásának megfelelő videojel átvitele mellett támogatja az opcionális funkciók továbbítását is. Ilyen HDMI 2.1 funkciók az ideális késleltetés automatikus beállítását lehetővé tevő ALLM (Auto Low Latency Mode), a VRR (Variable Refresh Rate), azaz a változó képfrissítési gyakoriság, a zavartalanabb játékot biztosító QFT (Quick Frame Transport), és a tartalom megjelenése előtti zavaró üres képernyőt kiküszöbölő QMS (Quick Media Switching).

Bár hivatalosan még nem jelentették be, de a német HiFi-Forum egy bejegyzése és egy azóta elérhetetlenné tett abban szereplő videó szerint valószínűleg a 2020-as Yamaha AVENTAGE RX-A8 (11 csatornás), RX-A6 (9 csatornás), RX-A4 és RX-A2 (7 csatornás) AV vevőerősítők az első között kínálnak majd HDMI 2.1 csatlakoztatást.

A bejegyzésben szereplő képek egyike alapján az áttervezett külsejű új Yamaha AVENTAGE modellek támogatják majd HDMI 2.1 ALL, VRR, QFT és QMS funkcióit.

Várható, hogy a Yamaha mellett a többi AV vevőerősítőket kínáló márka – a Denon/Marantz és az Onkyo/Pioneer – is megjelenik a piacon HDMI 2.1 csatlakoztatást biztosító új modelljeikkel, éppen időben, mire az első HDMI 2.1 műsorforrások – nevezetesen a Microsoft Xbox Series X és a Sony PlayStation 5 játékkonzolok – kaphatóak lesznek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .