Samsung: QD-OLED prototípus TV-k zárt ajtók mögött

Meghívottak láthatták csak a Samsung Display QD-OLED prototípus képernyőit melyek között egy-egy 164 centis (65 hüvelykes) 4K és 8K felbontású is volt.


Miközben a Samsung Electronics a CES 2020 alkalmával mikro LED TV-it és infinity design csúcs QLED TV-it mutogatta a nagy nyilvánosságnak, az idő alatt a Samsung Display a Las Vegas-i Encore hotel egy privát lakosztályában QD-OLED displaytechnológiájának prototípus képernyőibe engedett bepillantást kevés meghívott számára.

Mivel újságírók nem voltak jelen a zártkörű bemutatón, ezért csak a meghívottak által látottakból és hallottakból tudhatnak egy s mást az érdeklődők.

Forrás: OLED Association

Az OLED Association CES-ről szóló riportja szerint a Samsung Display egy-egy 4K és 8K változatot mutatott be a 65 hüvelykes QD-OLED képernyőkből, amelyek 150 nit (cd/m2) csúcsfényességgel működtek. Ugyanilyen fényes képet produkált egy általuk korábban beszerzett LG RGBW OLED TV,  ami elég régi modell lehetett, mivel az újak már minimum 650 nit (cd/m2), de ennél akár nagyobb fénysűrűség előállítására is képesek. A legnagyobb különbség azonban az, hogy a QD-OLED képernyők sem színszűrőket, sem cirkuláris polarizátort nem tartalmaznak. Mindössze egy szabadalmaztatott tükröződésmentes fóliát használtak a képernyőkön, ami a cég állítása szerint a visszaverődést 1% alá csökkenti szemben az RGBW OLED 4%-ával.

A koreai ETNews is beszámol a privát bemutatóról, ahol a cikk írója szerint olyan QD-OLED prototípusokat mutattak be, amelyek előállításához a Samsung Display jelenlegi fejlesztésben alkalmazott technológiai szintjét használták fel, a tömeggyártás ugyanis még elég távol van.

Azok szerint, akik látták, a prototípus QD-OLED képernyő „jobb színeket reprodukál, mint az LG Display White OLED” és minderre széles nézőszögben képes.

Néhány probléma azonban még megoldásra vár, és a QD-OLED képernyők még nem képesek ugyanolyan mély fekete megjelenítésre, mint a konkurens OLED display. Egy másik résztvevő szerint „ha a fényességet a maximális értékre állítják, a hőtermelés viszonylag magas lehet”.

Az OLED Association rákérdezett a koreai média legutóbbi jelentéseire, miszerint késik a QD-OLED projekt. A Samsung Display azonban cáfolta ezeket, mondván, hogy a projekt menetrendje szerint halad.

A zártkörű demonstráción a Samsung Display más prototípusokat és fejlesztéseket is bemutatott, köztük új OLED anyagokat, amelyek 10-15%-kal csökkenthetik az energiafogyasztást, valamint „egy valóban összecsukható képernyőn alapuló PC-t, ami 2021-ben érkezhet” a piacra. Egy 80 centis (31,5 hüvelykes) QD-OLED prototípust is bemutattak.

A Samsung Display 2019 októberében jelentett be azt a több mint 13 billió won (kb. 3.300 milliárd Ft) összegű QD-OLED fejlesztési és gyártási beruházást, ami az LCD panelgyártásról a következő generációs display technológiára való átállást hivatott finanszírozni az elkövetkező 5-6 évben. A cég várakozása szerint a QD-OLED képernyők tömeggyártása 2021-ben indulhat.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

4 hozzászólás “Samsung: QD-OLED prototípus TV-k zárt ajtók mögött” bejegyzéshez

  1. „…a QD-OLED képernyők sem színszűrőket, sem cirkuláris polarizátort nem tartalmaznak.”

    Hehe, ez remek lesz, mindent kékben fogunk látni. :))
    De akkor mik azok a QD Color Filter-ek a képen?

    1. A QD Color Filter-ek valójában nem szűrők, hanem olyan rétegek, amelyek kvantumpontjai a kék fény energiájával gerjesztve vörös illetve zöld fényt bocsátanak ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .