Yamaha RX-A4A, RX-A6A, RX-A8A: a megújult AVENTAGE AV vevőerősítők (Frissítve)

A Yamaha RX-A4A, RX-A6A és RX-A8A AVENTAGE AV vevőerősítők teljes HDMI 2.1 kompatibilitást és az utóbbi kettő Auro-3D térhangzást is biztosítanak.


Frissítés:

Majd egy évvel Yamaha RX-A4A, RX-A6A és RX-A8A AVENTAGE AV vevőerősítők bejelentését követően azok végre megkapják a HDMI 2.1 specifikáció szerinti 4K120Hz és 8K120Hz valamint HDR10+ jeltovábbítás-támogatást. Több HDMI 2.1 funkció azonban továbbra is hiányzik.

Az RX-V6A, RX-V4A és RX-A2A AV vevőerősítők hibás HDMI 2.1 chipekkel  szerelt kártyáit a Yamaha ingyenes program keretében kicseréli ugyan, de a cserekártya sávszélessége korlátozott marad. Az RX-A4A, RX-A6A és RX-A8A AVENTAGE AV vevőerősítők HDMI 2.1 hardveres implementációja viszont már lehetővé teszi a 8K60Hz-es és 4K120Hz-es valamint a HDR10+ formátumú videók továbbítását, ehhez csak a múlthéten kiadott 1.65-ös verziójú firmware-frissítésre volt szükség. A frissítés ezen kívül néhány új funkciót és hibajavításokat is tartalmaz (lásd az alábbi táblázatot).

Az olyan további HDMI 2.1 funkciók, mint  a változó képfrissítési gyakoriság (VRR), a Quick Frame Transport (QFT) és az automatikus alacsony késleltetésű mód (ALLM ) azonban továbbra is hiányoznak. A Yamaha ezekhez egy későbbi firmware-frissítést ad majd ki.

A firmware-frissítés interneten keresztül közvetlenül telepíthető a vevőerősítőre. Az ehhez szükséges lépések: Menü (Csatlakozás) → Beállítások → Firmware frissítés. Alternatív megoldásként az új firmware letölthető USB-meghajtóra a Yamaha támogatói weboldaláról is.

Yamaha RX-A8A/RX-A6A/RX-A4A firmware-frissítés, 1.65-ös verzió
A Yamaha örömmel kínálja az alábbi firmware-frissítést, hogy AV vevőerősítőjének a lehető legjobb teljesítményt és a legújabb funkciókat biztosítsa.

Ez a firmware tartalmazza:

 1. 8K60Hz/4K/120Hz és HDR10+ támogatást
 2. Az internetes rádió és a podcast lejátszás továbbfejlesztését
 3. Új MusicCast CONTROLLER funkciót
  o   Keresősáv funkcionalitás egyes streaming szolgáltatásokkal
 4.  Hibajavítások
  o   Dolby Vision lejátszási hiba bizonyos streaming szolgáltatásoknál
  o   MusicCast Surround/Stereo beállítási vagy csatlakozási hiba
  o   SiriusXM Talk lista tallózási probléma
  o   Újraindítási probléma adott helyzetekben

2021. május 19.:

Az új Yamaha AVENTAGE AV vevőerősítők részleteit ismertető sajtóközlemény a három felsőkategóriás modell újratervezett kialakítású házát és áramköri konfigurációját emeli ki, amivel azok „az új generációs szórakoztatás elsöprő minőségű élvezetét” biztosítják.

A Yamaha RX-A2A esetében már megismert új külső design mellett körülbelül három év műszaki fejlesztőmunkája testesül meg az új AVENTAGE AV vevőerősítőkben. A teljesen áttervezett készülékváz és áramkörök valamint a legmodernebb alkatrészek alkalmazása mind a hangzás lényegének megtalálását szolgálják.

Yamaha AVENTAGE RX-A4A

Már a hét beépített végfokot biztosító RX-A4A is rendelkezik a Yamaha CX-A5200 AV előerősítőben megjelent egyedülálló SURROUND:AI térhangzás funkcióval, ami mesterséges intelligencia segítségével elemzi a hangtartalom elemeit – a párbeszédet, a háttérzenét, a környezeti hangokat, a hanghatásokat – és automatikusan hozza létre a megszólaltatásukhoz optimális hangteret. Az eddigieknél hétszer nagyobb jelfeldolgozási teljesítményt nyújtó Qualcomm 64 bites rendszerchip (SoC) alkalmazásával még természetesebb hangteret reprodukál a SURROUND:AI funkció, ami a Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokkal kombinált megszólalást is támogatja.

Yamaha AVENTAGE RX-A6A

A kilenc végfokot kínáló RX-A6A új dekódere a Dolby Atmos és DTS:X hangformátumok mellett egy firmware-frissítést követően kompatibilis lesz az eddig csak prémium AV erősítőkben megtalálható AURO-3D surround formátummal is. Az RX-A6A 9.1 csatornás, az RX-A8A 11.1 csatornás AURO-3D hangrendszert képes meghajtani, és persze az Auro-Matic felkeverés is működik majd, ami bármely monó, sztereó vagy surround hangtartalmat fel tud keverni 3D térhangzássá. Az objektumalapú 3D hangformátumokkal való kompatibilitás mellett a Dolby Atmos Height Virtualization szimuláció is működik az új Yamaha AVENTAGE AV vevőerősítőkben, ami sztereó, 5.1 vagy 7.1 hangsugárzó konfiguráción, vagyis külön magassági hangsugárzók nélkül is képes 3D hangteret produkálni.

Yamaha AVENTAGE RX-A8A

Az RX-A8A tizenegy végfokával egy 11.2 (például 7.2.4) hangsugárzóból álló konfigurációt is meg tud hajtani (ugyanerre az RX-A6A mellé két külső végerősítő kell még). Ezzel már tökéletesen reprodukálhatóak a térbeli hangok, köztük a magassági irányból érkezők is. Az új modellek összesen 24 felhasználó által választható Cinema DSP HD³ (HD Cubic) hangtér programja és a 3D (Dolby Atmos és DTS:X) hangformátumok kombináltan is lejátszhatóak.

A Yamaha parametrikus szobaakusztika optimalizáló (YPAO) mérő- és kalibrálórendszere is 64 bites úgymond „high-precision EQ”-val, azaz kiegyenlítő eljárással biztosít nagy pontosságú és minőségű korrekciót. Új üzemmód javítja tovább a megszólalást az alsó frekvenciatartomány akusztikai jellemzőinek több különböző időtengelyen történő elemzésével, a basszusok saját rezgésmódjai (az állóhullámok) azonosításával és optimalizálásával.

Az új Yamaha AVENTAGE AV vevőerősítők ikonikus „ötödik lába” mellett azok megújult szerkezetű háza biztosít páratlan rezgéscsillapítást és merevséget. A szériától megszokott magas hangminőséget pedig a teljesen áttervezett áramköri konfiguráció garantálja, ami a korábbi modellekhez képest az analóg jelek nagyjából kétszer gyorsabb fel- és lefutását niztosítja. Az RX-A8A prémiummodellbe két csúcsminőségű ESS ES9026PRO D/A konvertert építenek.

Az új modellek a HDMI 2.1 specifikációnak megfelelő hét be- és három kimenete egy firmware-frissítést követően támogatja majd „8K50AB/60AB és 4K100AB/120AB”, (A=10bit 4:2:0 tömörítetlen, B=10bit 4:4:4 tömörített, AB=mindkettő) videók továbbítását, valamint a VRR, a QMS, a QFT és ALRM funkciókat. A HDMI csatlakozás egyebek mellett kompatibilis lesz a Dolby Vision és a HDR10+ nagy dinamikatartományú formátumokkal – utóbbival majd csak egy frissítést követően – és az eARC HDMI kimenet támogatja az objektumalapú hangformátumokat is.

Az élvonalbeli zenei források élvezetét szolgáló hálózati funkciók sorában ott a nagy felbontású 384kHz/32 bites WAV/AIFF és 11,2 MHz DSD direct hangfájlok lejátszása, valamint az Amazon Music HD, Deezer HiFi és más zenei streaming szolgáltatások támogatása. Ehhez társul a Yamaha saját MusicCast vezeték-nélküli többszobás hálózati zenemegosztó funkciója, ami az okostelefonon, táblagépen futó MusicCast CONTROLLER applikációval is kezelhető.

Az Amazon Alexa beszédhang-asszisztens funkciója révén egy arra alkalmas okos eszköznek elmondott angol parancsszavakkal az erősítő be- kikapcsolható, állítható a hangereje és kiválasztható a kívánt bemenete. Támogatott az Apple Airplay 2 és Siri is, így az Apple eszközökről egyszerre több MusicCast kompatibilis eszközre – köztük az új Yamaha AVENTAGE AV vevőerősítőkre – és AirPlay 2 kompatibilis hangsugárzókra küldhető zenei bitfolyam. A MusicCast kompatibilis eszközök a Siri révén is vezérelhetőek hangutasításokkal.

A Yamaha július 30-án dobja piacra az RX-A4A modellt Japánban 132.000 yen (kb. 350.000 Ft) áron. Az RX-A6A és az RX-A8A augusztus 31-én kerülnek forgalomba 275.000 yen (kb. 730.000 Ft) illetve 418.000 yen (kb. 1.110.000 Ft) árakon. Az új Yamaha AVENTAGE AV vevőerősítők európai forgalmazásáról még nem tudni konkrétumokat.

Yamaha AVENTAGE AV vevőerősítők

 

RX-A8A

RX-A6A

RX-A4A

Erősítő szekció
(20HZ-20kHz, 2 csatornát hajtva)

11.2 csatornás
150W/csat.
(8Ω, 0,06% THD)

9.2 csatornás
150W/csat.
(8Ω, 0,06% THD)

7.2 csatornás
110W/csat.
(8Ω, 0,06% THD)

Ház és konstrukció

Szimmetrikus felépítés
Ötödik láb rezgéscsillapító technológiával
H-alakú kereszttartó keret

Merev fenékkeret, dupla fenekű szerkezet
Speciális fémláb

Rezgéscsillapító láb

Audió DSP

Qualcomm QCS407 64 bites SoC + TI DA81Y

D/A konverter

2x ESS ES9026PRO

1x ESS ES9026PRO
1x ES9007S

1x ES9007S

DAC On Pure Ground (D.O.P.G.)
Ultra alacsony jelbizonytalanságú (jitter) PLL áramkör

Hangtér-feldolgozás

SURROUND: AI 24 CINEMA DSP HD³ programmal, s azok kombinált megszólaltatása Dolby Atmos vagy DTS: X hanggal
Dolby Atmos Height Virtualizer virtuális magassági hangzás

Auro-3D támogatás és Auro-Matic magassági felkeverés*
11.2 csatornás feldolgozás és előerősítő-kimenet

7.2 csatornás feldolgozás és előerősítő-kimenet

Virtuális jelenlétű hangszóró (VPS) front és hátsó (dialógus emelés is lehetséges)
Virtuális Surround hátsó hangszóró (VSBP)
DSP effekt szint normalizálás

YPAO

YPAO-RSC / 64 bites magas precizitású EQ-val
YPAO: alacsony frekvenciatartomány
YPAO hangerő
Többpontos mérés (8 pont)
YPAO 3D mérés

Hangjavítás

Compressed Music Enhancer tömörített és Bluetooth hangjavítás
Nagy felbontású zenejavítás (akár 96/24, 2 csat.)
DSD közvetlen lejátszás

Szintbeállítási funkció Jitter eltávolításhoz

Támogatott audio-formátumok

DSD 11,2MHz, Apple Lossless 96kHz/24bit, WAV/AIFF 384kHz/32bit (a 32bites lebegőpontos fájlokat kivéve), FLAC 384kHz/24bit, MP3/WMA/MPEG4-AAC 48kHz/24bit

Hálózati funkciók

Szünetmentes lejátszás
AirPlay2/Music Play
MusicCast többszobás zenemegosztó funkció
Zenei streaming szolgáltatások (radiko, Amazon Music HD, Spotify Connect, Deezer HiFi támogatás)
MusicCast CONTROLLER App vezérlés
Amazon Alexa beszédhang-asszisztens
Webböngésző-vezérlés

HDMI be- és kimenet

7 be- 3 kimenet (HDCP2.3 támogatással)

HDMI funkciók

HDMI 2.1 funkciók* (8K50/60Hz, 4K100/120Hz, VRR, QMS, QFT és ALRM)
BT.2020, HDR (HDR10, HDR10+*, Dolby Vision, HLG) jeltovábbítás
4K (8K)* felskálázás és felkonvertálás

Video-feldolgozás

4K (8K)* felskálázás

Analóg -> HDMI videokonverzió (4K kompatibilis)
Részlet- és éljavítás
Videojel beállítása (kontraszt / fényerő / színmélység)

Zónafunkciók

ZONE 2, 3 analóg vonal- és hangszórókimenet
ZONE 2, 4 HDMI kimenet

ZONE 2 analóg vonal-, hangszóró és HDMI ki

ZONE2 video ki
4 video ki (ZONE 4 csak HDMI kimenettel)

ZONE2 video ki

Audio-bemenetek

6x (1x lemezjátszó) RCA és 1x XLR analóg
3x optikai és 2x koaxiális SPDIF

4x (1x lemezjátszó) RCA analóg,
2x optikai és 1x koaxiális SPDIF

1x USB, 1x LAN (100Base-TX/10Base-T)

Audio előerősítő kimenetek

11.2 csatorna + Font L/R XLR
ZONE2 L/R, ZONE3 L/R

7.2 csatorna
ZONE2 L/R

Video-bemenetek

2x kompozit, 1x komponens Y/Pb/Pr videó

Wi-Fi

2,4GHz/5GHz IEEE802.11 a/b/g/n/ac kompatibilis (IEEE802.11ac csak 20MHz csatorna-sávszélességgel)

Bluetooth

Ver.4.2; A2DP/AVRCP lejátszási profil; SBC/AAC codec

További funkció

8 SCENE PLUS alapbeállítás; Tartalom regisztráció
ECO mód

Méretek (szélesség x magasság x mélység)

435 x 192 x 477 mm

435 x 192 x 442 mm

Tömeg

21,4kg

20,3kg

16,2kg

*Firmware-frissítéssel

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .