Yamaha: már kaphatóak az RX-V1700 és RX-V2700 AV vevőerősítők

1. Oldal

A csúcskategóriás Yamaha vevőerősítők 1.2a verziójú HDMI csatlakozással, váltott-soros/progresszív képfrissítésre alakító videojel konverzióval, és feljavított YPAO hangoptimalizáló rendszerrel már régen várt modellek a hazai piacon.
A két AV vevőerősítő közül a nagyobb tudású RX-V27003189 keltette hang minőségének alapját a 7x140W-os (RMS: 8Ohm, 20Hz–20kHz, THD 0,04%) nagyáramú, kisimpedanciás végfokozatok adják, melyek kettős (Bi-amp) erősítésre vagy 2. és 3. zóna erősítésére is konfigurálhatóak. A Digital ToP-ART koncepciónak megfelelően korszerű technológiák, alkatrészek és áramkör-tervezési megoldások maximalizálják a hangminőséget. A belső elrendezés teljesen elválasztja a digitális, analóg és videó részegységeket, és a lehető legrövidebb jelösszeköttetéseket biztosítja. Az alkatrészek között egyedileg gyártott nagykapacitású elektrolit kondenzátorok, pontos PLL áramkör, Burr-Brown 192kHz/24-bites D/A konverterek, Schottky határoló diódák, és hatalmas boltíves hűtőborda találhatóak.

RX-V2700.JPG
„Pure Direct” üzemmódban a legalapvetőbb áramkörök kivételével mindent áthidal a jel, és még a kijelző is kikapcsol, a zajok elkerülése érdekében. Mindez az összes forrásból, így az USB és HDMI bemenetekről is a lehető legtisztább hangot szolgáltatja. Az utóbbiak 1.2a verziójúak, így képesek fogadni a sokcsatornás tömörítetlen digitális audioformátumokat is köztük az SACD (DSD) jelet.

A képminőség szempontjából fontos, hogy a HDMI be- és kimenetek között 1080p videojelek átvitele is lehetséges. Mindkét erősítő rendelkezik egy nagyteljesítményű Analog Devices videó kódoló/dekódolót tartalmazó videó felkonvertáló áramkörrel. A gyenge analóg videojeleket időalap-korrektor stabilizálja, a váltott-sorosakat egy Oplus átalakító konvertálja progresszív képfrissítésre. Az RX-V2700-ben egy Anchor Bay Technologies ABT1010-es skálázó az összes videojelet 720p vagy 1080i formátumra képes alakítani a HDMI kimeneten.

RX-V2700_csatik.JPG
Az RX-V2700 hálózati csatlakozása és a Windows Media Connect technológia révén külső PC-ről MP3, WMA és WAV állományokat is képes lejátszani, s az ezernyi internetes rádió megszólaltatására is képes. Ez a modell a Yamaha MusicCAST házi audió hálózat klienseként az MCX-2000-rel is integrálható, és előlapi USB csatlakozóján keresztül is képes a kompatibilis meghajtók és audiolejátszók már említett hangformátumainak lejátszására.

Az erősítőkhöz csatlakoztatható az opcionális YDS-10 iPod dokkoló, melybe behelyezve a közkedvelt multimédialejátszót, máris hallgathatóak a zenék és nézhetőek a képek és videók. Az iPod ekkor az erősítő távirányítójával működtethető, és a képernyőn megjelenik annak menüje.

A digitálisan tömörített hangformátumok hiányzó magas- és mélyhangjainak gazdagabbá, életszerűbbé tételére szolgál a „Compressed Music Enhancer” jelfeldolgozó algoritmus.

Mindkét erősítővel lehetőség van 2. és 3. zóna hangellátására is, s ezek hangszín és balansz beállítása valamint vezérlése is megoldott. Még külön távirányító is jár az erősítők mellé erre a célra.

A YPAO hangoptimalizáló mérőrendszer automatikusan beállítja a hangsugárzó paramétereket és frekvencia-átvitelt, amit aztán kézzel is lehet finomítani. Az RX-V2700 esetében mindez azzal egészül ki, hogy akár hatféle beállítás is eltárolható memóriában, és a mélyfrekvenciák kontrolja 63Hz-ig terjed, amit az állítható parametrikus EQ két további (összesen 10) sávja is támogat.

A szerényebb képességű RX-V17003190 RMS teljesítménye 7x130W, nem tartalmaz nagyfelbontásra skálázást, hálózati funkciót és USB bemenetet. Csakúgy mint a RX-V2700-ben van viszont akár 240 ms-os szájszinkron hangkésleltetés, dialógus emelés, 9 választható mélysugárzó keresztváltási frekvencia, éjszakai hallgatási mód, SILENT CINEMA és Virtual CINEMA DSP.

Kapcsolódó linkek:

Yamaha: már kapható az RX-N600 hálózati AV vevőerősítő
Yamaha: új RX-V359 és RX-V459 AV erősítő alapmodellek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .