Formátumháborús patthelyzet

1. Oldal

A Blu-ray és HD-DVD optikai lemezformátumok közti formátumháborút egyelőre nem döntötte el a Sony PlayStation 3 (PS3) megjelenése, és az elhúzódónak ígérkező versengés a mindkét formátumot kezelő készülékeknek kedvez.
A Sony PS3 játékkonzol és a Microsoft Xbox 360 HD-DVD meghajtó első eladási adatai szerint jelentősen növekedett a piacon lévő nagyfelbontású Blu-ray Disc (BD) és HD-DVD műsoros lemezek lejátszására alkalmas készülékek száma.

Az NDG Group piacelemzése szerint az elmúlt nagyjából egy hónap alatt mindössze 197 ezer PS3 talált gazdára az USA-ban (a beígért 400 ezerrel szemben), mert egyelőre eddig csak ennyit tudott legyártani a Sony. Ugyanezen idő alatt a már egy éve kapható Xbox 360 konzolból 511 ezer kelt el, és a hozzávaló kiegészítő HD-DVD egységből is elfogyott 42 ezer darab.

Az utóbbiak vásárlói nyilván HD-DVD műsoros lemezek lejátszásra használja majd új szerzeményét, mert másra nem is jó. Az viszont még nem derülhetett ki az elmúlt egy hónapban, hogy a közel 200 ezer új PS3 tulajdonos mennyi Blu-ray lemezt vesz majd. Ha az utóbbiak közülük csak minden ötödik használja majd nagyfelbontású lejátszóként is a konzolt, akkor az mondható, hogy a két formátum azonos mértékben növelte potenciális lemezvásárlóinak számát.

Blu-ray_HD-DVD_harc.jpg
A kínált műsoros lemezek számában is fej-fej mellett áll a két formátum: az Amazon.com-on most 196 BD és 203 HD-DVD film közül lehet választani.

A DigiTimes híre szerint ez a patthelyzet arra készteti mások mellett a tajvani gyártókat is, hogy mindkét optikai formátummal kompatibilis eszközöket állítsanak elő. Egyes források szerint a Samsung Electronics is azt tervezi, hogy kettős formátumú rekordert kínál majd, mely mind BD, mind HD-DVD videót képes lesz rögzíteni és lejátszani. Állítólag még a Blu-ray Disc Association tagja, a Hitachi-LG Data Storage is kettősformátumú eszközök gyártását fontolgatja.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba: a HD-A2 HD-DVD lejátszó már a polcokon
Nem túl jó a Blu-ray fogadtatása
Sony: a BDP-S1 Blu-ray Disc lejátszó végre kapható
Kevesebb PlayStation 3, óvatosabb kereskedők
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
A PlayStation 3 és az Xbox 360 HD-DVD egység nagyhete (Kommentár)
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra
A Blu-ray Disc, HD-DVD formátumháború első hat hete

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .