Yamaha: új csúcs- és középkategóriás DLP vetítők

1. Oldal

A Yamaha DPX-1300 és DPX-830 először a CES 2006 kiállításon tűntek fel az év elején. Az új vetítők a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával, számos kényelmi funkcióval és igényes kivitelükkel a gyártó hagyományait követik.
A DPX-13002922 mint a Yamaha házi-mozi vetítők zászlóshajója a magas szintű képminőség eléréséhez számos igen korszerű technológiát tartalmaz. Texas Instruments DarkChip3 DMD képmodulátorával és nem dinamikusan vezérelt, háromfokozatú (nyitott/közepes/zárt) fényrekeszével (íriszével) annak zárt állásánál a vetítő 5000:1 kontrasztarány elérésére képes. Ekkor a fényerő maximuma 400 lumen, nyitott írisznél viszont 800 lumen ez az érték, de a kontrasztarány ilyenkor csak 2500:1.

A videojel feldolgozása terén is igen igényes megoldásokat választottak a konstruktőrök. A bemenettől a képmodulátorig végig 10-bites a felbontás, és a korábbi modellben alkalmazott Faroudja DCDi képprocesszálást a szakmai körökben igen nagyra tartott Silicon Optix HQV (Hollywood Quality Video) legújabb technológiája váltott fel. Ez utóbbi mind standard- mind nagyfelbontású jeleken teljes négy félképes mozgás-adaptív váltott-sorosból progresszív képfrissítésbe alakítást, időben rekurzív zajcsökkentést és pixel alapú részletjavítást hajt végre. A zavartalan és stabil progresszív átalakítás érdekében nemcsak 3:2 képlebontású, de a sugárzott film és animációs program összetett képsorozatait is automatikusan detektálja és kezeli.

További említésre méltó technológiák még a nagypontosságú skálázás, az élek fogazottságának csökkentése, és egy túllövés elnyomás, mely természetesebb kontúrokat ad a képnek. A digitális videó zajcsökkentés a tömörített képek minőségét javítja a moszkitó és blokk zajok minimalizálásával.

A DPX-13002922 minőségi, nagyfelbontású lencséje meglehetősen széles nagyításátfogású, a 2,5-es képátlójú vászonhoz képes a vetítő 3 és 5 méter között helyezhető el. Ugyancsak az elhelyezést és a beállítást segíti, hogy a lencse, s vele a kép függőlegesen ±50%-al eltolható az optikai tengelytől, méghozzá motorosan, csakúgy, ahogy a képnagyítás (zoom) és a fokuszálás is.

A vetítő hétszegmenses színtárcsáját egy természetes sűrűségű (ND) zöld szegmens egészített ki. A tökéletes színbeállítást egy igen jól kezelhető „Natural Color Adjustment System” elnevezésű rendszer szolgálja.

A DPX-13002922 hátlapján minden szükséges csatlakozó megtalálható, így digitális DVI és HDMI interfészek is.

DPX-1300_DPX-830.jpg
Az ugyancsak új, középkategóriás DPX-830 vetítő külsőre nem sokban tér majd el a jelenleg kapható DPX-5302744-tól, belsejében azonban a legkorszerűbb DLP technológia működik. A Texas Instruments .65WXGA DarkChip2 DMD képmodulátor és BrilliantColor technológia adja a vetítő műszaki alapját, mely a motorosan vezérelt írisz zárt állásánál 4000:1 kontrasztarányt produkál, és maximális fényereje akár 1000 ANSI lumen is lehet. A képmodulátor 1280×768 pixel felbontása lehetővé teszi a 720p-s nagyfelbontású videó és az XGA PC képek skálázás nélküli megjelenítését.

A teljes 10 bites videojel processzálás, a mélyebb vöröseket produkáló, hatszegmenses színtárcsa és a nagypontosságú, igen pontosan beállítható digitális gammakorrekció jóvoltából a DPX-830 zavartalan, gazdag árnyalatú szín- és szürkeskála visszaadást ígér. A 10-bites progresszív képfrissítésre alakítás és képskálázás kevesebb recés képélet és képzajt produkál. A BrilliantColor rendszerszintű színjel feldolgozás jobb fényerőt és színtelítettséget eredményez, és sokkal élénkebb átmeneti tónusokat mint a korábbi technológiák.

A DPX-830 házát úgy tervezték, hogy meggátolják a nem kívánt fény kijutását, és működése halk (26dB) legyen. Az elhelyezést segíti, hogy a kép függőleges helyzete digitálisan egy kicsit mozgatható. A vetítőn a kompozit, S-Video, komponens YUV és PC VGA csatlakozók mellett HDMI bemenet is van, valamint RS-232C vezérlésre és egy 12V-os Trigger kimenettel vászonvezérlésre is van mód.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .