Az Egyesült Államokban már legálisan letölthetőek bizonyos hollywoodi filmek

1. Oldal

A saját célra legálisan letölthető filmek kora elérkezett. Az Internettel rendelkezők széles tábora a legális zeneletöltés után immár egészestés mozikhoz is hozzáférhet a világhálon keresztül.
Április elejétől kezdve a részben a stúdiók tulajdonában lévő internetes mozi-szolgáltató Movielink és riválisa a CinemaNow lehetővé teszi hat rangos stúdió filmjeinek saját célra történő letöltését, méghozzá az adott mozi DVD megjelenésének napjától kezdve. Hogy elsőként kínálhassák mindezt a két szolgáltató olyan nagy neveket előzött meg, mint az Apple, az Amazon, és a Google.

Movielink_CinemNow.jpg
A Movielink a Universal Studios, Warner Bros., MGM, Sony, 20th Century Fox, Paramount, a CinemaNow a Sony, MGM, Lionsgate filmjeit teszi elérhetővé a világhálón keresztül, egyelőre csak egyesült államokbeli ügyfelek részére. Olyan friss mozik is megtalálhatóak már ezeken a letöltő oldalakon, mint a Túl a barátságon (Brokeback Mountain), A Motel (Hostel) és a Dick és Jane trükkjei (Fun with Dick and Jane).

A letöltés ára nagyjából a műsoros DVD-k árával azonos. A Movielink-nél az új megjelenések 20 és 30, a régebbi filmek 10 és 16 dollár közötti áron tölthetőek le. A CinemaNow oldalon lévő filmekhez 9,95 és 19,95 dollár közötti összeg kifizetésével lehet hozzájutni, és a cég promóciós céllal 4,95 dollárért most egy második letöltést is kínál.

Hogy üzletileg ugyanolyan sikeres lesz-e ez a lehetőség, mint a legális zeneletöltés, az persze erősen kérdéses. Míg vonzómódon az egyes zeneszámok akár külön-külön is letölthetőek megfizethető áron (tipikusan 99 centért, azaz kb. 200 Ft-ért), addig egy filmet nincs értelme „jelenetenként” eladni. Amellett, hogy a letöltött film nem olcsóbb (sőt!) és nem sokkal könnyebben hozzáférhető, mint a DVD-n kiadott változata – ma már az Interneten keresztül megtalálni a legkedvezőbb áron kínált lemezt és megrendelni azt percek kérdése – ráadásul felhasználására is egy sor megkötés vonatkozik.

Először is a kb. 1,5 gigabájtos (GB) fájlt letöltve a filmet a felhasználó nem írhatja fel egy bármely DVD lejátszóban használható DVD lemezre. A letöltött filmet csak úgy nézheti meg TV készülékén vagy más képmegjelenítő készüléken, ha azt a képjel átvitele céljából össze tudja kötni a számítógépével. Bár a letöltött filmet megvásárlója még három másik PC-re átírhatja, de egyelőre nem teheti fel hordozható videolejátszóra, és a fájl internetes hálózati pontok közötti (P2P) továbbítása is tilos. Kérdés a letöltött filmváltozat képminősége is, ami bár minden bizonnyal jó, de a 1,5 GB adatmennyiség mégsem annyi, mint amennyi egy DVD lemezen (4,5 vagy akár 9 GB) az azonos film rendelkezésére áll. Hasonló okokból a letöltött filmhez nincsenek „bónusz” anyagok, mint az alkotók kommentárjai, a filmbe be nem került jelenetek stb., ami a DVD változaton természetes.

A DVD megjelenését követően 45 nappal a film „bérlési céllal” is letölthető a Movielink-nél 3 és 5 dollár közti áron, a CinemaNow-nál valamivel olcsóbban, maximum 3,99 USD-ért. Az így letöltött fájl 24 óra elteltével megsemmisíti önmagát, de ez alatt az egy nap alatt korlátlanul lejátszható.

Kapcsolódó linkek:

CES 2006: a Google internetes videoletöltő szolgáltatást indít
Legálisan letölthető hollywoodi filmek az Interneten
Mit hozhat az új, videolejátszós Apple iPod
Nagyfelbontású videó az Interneten
A hollywoodi stúdiók a legális filmletöltés megteremtésére készülnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .