YouTube: 4K demóvideók a CES-en TV gyártói támogatással

1. Oldal

A CES 2014 kiállításon a közönség néhány TV gyártó standján YouTube 4K Ultra HD videó stream-eket láthat majd a Google VP9 szabad felhasználású videó tömörítésével, amit a H.265 (HEVC) alternatívájaként fejlesztettek ki.
Ahogy arról már beszámoltunk a YouTube a Goggle új VP9 videó tömörítésére áll át, ami szélesebb hardveres háttérre és kedvezőbb szakmai fogadtatásra számíthat, mint elődje a 2010-ben megjelent VP8.

Ezúttal a Google egy sor hardvergyártó partnert igyekszik az induló VP9 mellé állítani. A CES 2014 kiállításon YouTube 4K Ultra HD videó stream-ek lesznek láthatóak az LG, a Panasonic és a Sony standján, és napvilágot látott egy lista, amely szerint 19 hardver partner tett ígéretet az új tömörítési eljárás támogatására. Ezek között ott vannak a jelentős TV gyártók, mint az LG, a Samsung, a Sharp és a Toshiba, valamint a chipgyártó ARM, Intel és Marvell.

A GIGAOM weboldalnak nyilatkozó Francisco Varela a YouTube partnerkapcsolati igazgatója, azonban azt hangsúlyozta, hogy „Ez természetesen nem a video codec-ek háborúját” jelenti. Mindez csak az első 4K-val kapcsolatos bejelentés a YouTube kapcsán, ami nem kizárt, hogy a H.265 HEVC videó tömörítési szabványt is támogatja majd.

YouTube_2160p_4K.jpg
Néhány hete egyébként már megjelent a video-megosztó platform felbontási opciói között a „2160p 4K”, de az első VP9 hardverdekódolással felvértezett PC-k és mobilkészülékek, illetve az első TV-k, amelyek támogatják majd a formátumot csak 2015-ben kerülnek piacra.

Kapcsolódó linkek:

YouTube: már most VP9 tömörítésűek a 4K videók
A Netflix 4K Ultra HD online tartalomterjesztést tesztel
Elkerülheti-e a 4K Ultra HD TV a 3D TV sorsát?
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .