A Netflix 4K Ultra HD online tartalomterjesztést tesztel

1. Oldal

A világ legnagyobb internetes videó streaming szolgáltatója a Netflix 4K felbontású rövidfilmeket tett fel katalógusába, ami azt jelzi, hogy technikailag készül a jövőre elindítani tervezett 4K tartalomterjesztésére.
A világ számos országában online videó streaming szolgáltatást nyújtó Netflix a januári CES 2013 idején demonstrációs céllal már használt 4K Ultra HD videókat tett fel katalógusába.

Netflix.jpg
Az egyes források szerint hét, mások szerint csak hat Netflix által belső tesztelésre használt felvételekből álló klip 24, 25, 29,97, 30, 50 és 59,94 Hz-es (azaz ennyi képkocka per másodperc) képfrissítéssel érhető el csak az Egyesült Államokból regisztrált előfizetők számára. Egyelőre azonban a piacon kapható lejátszók (PS3, Xbox, Apple TV, Roku) egyike sem alkalmas arra, hogy 4K-ban szedje le ezeket a videókat, amiket aztán például egy Ultra HD TV-n lehetne megnézni. Még PC-t vagy Mac-et használva sem lehet egyelőre web böngészőn keresztül 4K felbontással leszedni a tartalmakat, mert a felhasznált Silverlight plugin nem támogatja a 4K-t. Ennek ellenére az érdeklődők megtalálhatják a klipeket, de csak az USA-ban működő Netflix weboldalról.

Vagyis egyelőre egyszerű felhasználók még nem tesztelhetik, miként működik a 4K bitfolyamú internetes tartalomtovábbítás, de az látszik, hogy a Netflix technikailag képes már erre. A szolgáltató nyilván azt teszteli, hogy milyen minimális sávszélesség illetve videó tömörítés szükséges az Ultra HD tartalmak élvezhető továbbításához. Egyesek tudni vélik, hogy a most felkerült 4K videoklipek igen erős, 3Mbit/sec adatátviteli sebességre tömörítettek, ugyanakkor különböző tömörítési technikákkal eddig minimum 15 Mbit/sec internetes sávszélességre volt szükség 4K Ultra HD tartalmak továbbítására.

A következő lépés nyilván egy lejátszó létrehozása, amiről talán a jövő januári CES 2013 alkalmával hallhatunk, amikor a PlayStation 4 és Xbox One szórakoztató rendszerek már a piacon lesznek.

A Netflix szóvivője ismét megerősítette, hogy a cég „jövőre reméli elindítani az Ultra HD-t”, Reed Hastings vezérigazgató pedig nemrégiben arról beszélt, hogy a Netflix „jövőre az egyik legnagyobb 4K ellátó” akar lenni, várhatóan saját eredeti tartalmaival, de licenc partnereitől is kaphat Ultra HD filmeket és TV műsorokat.

Kapcsolódó linkek:

Az első online továbbított 4K film REDRAY lejátszóhoz
Sony: ősszel indul a Video Unlimited 4K tartalomszolgáltatás
A PS4 és a 100 euróval drágább Xbox One is karácsonyra jön
Még idén eldől lesz-e Blu-ray 4K
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .