OKOSODÓ
Az alábbi oldalakon, a házi-mozi alapfogalmaival, technológiáival ismerkedhet meg. Célunk az, hogy minden megtalálható és érthető legyen, amit erről a témáról tudni kell és érdemes.
Házi-mozit, okosan I. (Tervezés)
Házi-mozit, okosan II. (Vásárlás és gyakorlat)
Milyen TV-t vegyek?
A házi-mozi hangja
A házi-mozi képe
GY.I.K.
(Gyakran Ismételt Kérdések)
CIKKEK
Dolby Atmos a házi-moziban (Frissítve videóval)
Milyen TV-t vegyek? (2016.)
A Dolby Atmos és DTS:X hangformátumokról
Mi is az a kvantumpötty LCD TV és mire jó?
Mi értelme az ívben hajlított képernyőjű TV-knek?
» további írásaink
SZAKCIKKEK
Mit kell tudni a nagy dinamikatartományú képmegjelenítésről (Frissítve)
Dolby Vision: a jövő fényes, kontrasztos, színgazdag képe
Milyen is lesz az Ultra High Definition TV azaz UHDTV
A házi-mozi hangja
Antennák a digitális földi televíziós műsorsugárzás vételéhez
» további írásaink
TERMÉKEK
Milyen is az első kapható OLED TV?
Sony KDL-32EX600: LED LCD TV mindenkinek
Pioneer KURO PDP-5080XA: a fekete dicsérete
JVC DLA-HD1: mire képes a kontrasztbajnok?
Pioneer PDP-507XD: plazma TV a tökéletesség útján
» további írásaink
keresés  
BELÉPÉS    FÓRUM SÚGÓ       
GURU - 2007. szeptember 18., kedd 
Komponens vagy HDMI?
Most, hogy már szinte minden újonnan megjelenő képmegjelenítő (LCD és plazma TV, vetítő) csatlakozói között ott a HDMI, de persze még megtalálható a jó öreg komponens videobemenet is, sokan bizonytalanok: melyik a jobb, melyiket érdemes használni.

Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
170925_lumen_banner.gif

Az átlagfogyasztó többnyire hajlamos azt hinni, hogy mindig az újabb és korszerűbb technológia a jobb, és bizonyosan fölülmúlja a régebbi műszaki megoldásokat. A videojelek csatlakoztatása és átvitele kapcsán sincs ez másként. Széles körben elterjedt nézet, hogy a HDMI szabvány jobb, mint az analóg komponens videojel átvitel. Nos, ez nem feltétlenül van így, mert mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is, melyeket az adott alkalmazás során érdemes figyelembe venni. Ráadásul általában sokkal fontosabb, hogy mi van a kábel két végén, mint az, hogy milyen is az a kábel, és miként továbbítja a videojelet.

A két jelátviteli mód jellemzői

Mindkét jelátviteli mód alapvetően a kép vörös (R), zöld (G) és kék (B) színkomponenseit továbbítja persze teljesen eltérő módon.

komponens_video.JPG
A 720 soros progresszív (720p) és az 1080 soros váltott-soros (1080i) képfrissítésű, (az 1080p formátumot nem fogadta el az illetékes szabványosítási szervezet) nagyfelbontású videojelek továbbítására is alkalmas analóg komponens videojel általában három független jelcsatornából áll, melyeket három csatlakozón és vezetéken keresztül lehet továbbítani. A három jel egyike a világosságjel (Y) mely az RGB képösszetevők fekete-fehér információját és a kép összeállításához szükséges szinkronjeleket hordozza, általában zöld színnel jelölik a csatlakozást. A további két jel úgynevezett színkülönbségi jelek, melyek a kék és a vörös világossághoz képesti információt hordozzák. A kékkel jelölt (Pb/Cb) csatlakozón a „B-Y”, a vörössel jelölt (Pr/Cr) csatlakozón az „R-Y” komponensek jelei kerülnek továbbításra. A színkülönbségi jelek az RGB képkomponensek jeleiből származnak, s ezért a zöld (G) információt nem kell külön jelként továbbítani, mivel az az „Y, B-Y, R-Y” összetevőkből visszaszármaztatható.

Amennyiben a csatlakoztatás és a kábelek kb. 100 MHz sávszélességet biztosítanak, az analóg komponens videojel átvitel tökéletesen alkalmas akár 1080i HD felbontású, kiváló minőségű képtartalom továbbítására. Ráadásul ez a kipróbált és robusztus jelátvitel akár nagyobb kábelhosszon is megbízhatóan működhet.

Nem említettem az Európában elterjedt analóg RGB komponenseket, szinkronjelet és analóg sztereo hangot továbbító SCART szabványt, mivel ezne át csak váltott-soros PAL szabvány felbontású (576i) videojelet lehet továbbítani.

HDMI_csati.JPG
A HDMI szabvány egy árnyékolt 19-eres kábelen digitálisan továbbítja az audio- és videojeleket, valamint újabban már a készülékek (HDMI-CEC) vezérlőjeleit is. A videojel RGB vagy Y Pb/Cb Pr/Cr digitális színkódolású lehet. Utóbbinál 4:4:4 vagy 4:2:2/4:2:0 kódolás fordulhat elő, mely leegyszerűsítve annyiban tér el egymástól, hogy míg a 4:4:4 az összes, addig a 4:2:2/4:2:0 csak bizonyos számú képpont színinformációját kódolja, s a képmegjelenítőben kell a hiányzó színinformációt egy úgynevezett szín felkonvertálással (Colour Upsampling) visszaállítani. A kódolt színekből álló digitális képinformációt egy úgynevezett TMDS (Transmission Minimized Differential Signaling) jellé alakítva továbbítják a HDMI kábelen.

A HDMI is alkalmas a nagyfelbontású (720p, 1080i/p) képinformáció továbbítására, ráadásul a digitális technológia révén az analóg átvitel tökéletlenségeitől mentesen. Az egyre magasabb verziójú változatok mind több és több jelátviteli lehetőséget biztosítanak. Ennek viszont ára van, mégpedig az, hogy a több átvitt információhoz nagyobb adatátviteli sebességre, azaz sávszélességre van szükség, ami nagy követelményeket állít a kábellel szemben. Nem minden HDMI kábel biztosítja főleg nagyobb kábelhosszon a magasabb, például 1.3-as verziónak megfelelő sávszélességet. Ezért meglehetősen drágák a minőségi HDMI kábelek.
A jelátalakítás okozta veszteség és annak fontossága »
Tartalom:
« előző oldal  1/2  következő oldal » 
Megosztás Facebook-onMegosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-enMegosztás Twitter-en

MEGTEKINTEM A HOZZÁSZÓLÁSOKAT - ÚJ HOZZÁSZÓLÁS ÍRÁSA

(eddig 49 hozzászólás érkezett a cikkhez)
LEGFRISSEBB HOZZÁSZÓLÁSOK:
#50   demokatona 2011. november 25., péntek - 18:20 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#49)
Üdv!

Köszönöm a segítséget.
#49   GURU 2011. november 24., csütörtök - 18:45 válasz erre
ez a bejegyzés válasz demokatona bejegyzésére (#48)
Üdv Demokatona!

RGB-HDMI kábel? Szerintem egy csúnya átverés áldozata lettél. Ilyen kábel nincs! A TV HDMI bemenetéhez csak akkor lehet DVD lejátszót csatlakoztatni, ha annak van HDMI kimenete! A HDMI ugyanis digitális jeleket továbbít, az analóg jeleket pedig csak konverterrel lehet átalakítani digitális jellé, ehhez egy kábel nem elég!

Ha többet szeretnél tudni a HDMI-ről, olvasd el az alábbi cikkeket:
HDMI 1.4: Ethernet támogatással és sok más új funkcióval
HDMI 1.3: jobb digitális kép- és hangátvitel 2007-ben
A HDMI új specifikációi
A HDMI
#48   demokatona 2011. november 24., csütörtök - 17:46 válasz erre
Üdv!

Vettem egy RGB-HDMI kábelt.Összekötöm a dvd-t az Lcd tévével.Nem mutat semmit,miért lehet ez?
#47   GURU 2010. június 5., szombat - 21:51 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Vendu bejegyzésére (#46)
Szervusz Vendu!

A komponens (YUV) jobb lehet, főleg ha a forráskészülék jó minőségű progresszív képjelet állít elő.
#46   Vendu 2010. június 5., szombat - 19:43 válasz erre
Szervusz Guru!

Ha SD jelet akarok átvinni kábelen akkor Scart vagy Komponens? Melyik produkál szebb képet?
#45   GURU 2010. március 15., hétfő - 12:10 válasz erre
ez a bejegyzés válasz layman bejegyzésére (#44)
Üdv Layman!

Hogy a végén kezdjem: amíg lesznek "könnyen rászedhető" vásárlók, addig lesznek kivételesen drága kábelek is. A HDMI kábelek esetén főleg nincs magyarázat a jelentős árkülönbségekre. Ha az adott hosszúságú kábel teljesíti az adatátviteli követelményeket, megfelelően zavarvédett és csatlakozói üzembiztosak akkor működik, és ennél nem kell több.

Jól értetted a cikket, valóban sokkal több múlik a TDMS technológia adott készüléken belüli implementációján (vagyis azon, milyen HDMI adó/vevő chipet építenek bele), mint a kábelen. Ma már egyébként ebből a szempontból sincs nagy különbség a készülékek között a tökéletesített és egyre olcsóbb HDMI chipek miatt.

A Transition Minimized Differential Signaling inkább átvitel-minimalizált különbségi jelzésnek fordítható.
#44   layman 2010. március 15., hétfő - 10:52 válasz erre
Üdv!

Van-e minőségi különbség az egyes HDMI kábelek között? Az általad eddig leírtak szerint inkább a TMDS-re/ -ről történő jelátalakításnak van szerepe, nem magának a kábelnek. Eszerint a kifejezésben szereplő "minimal differential" nem a kábelben, hanem a konverziók során keletkezik? Ha eltekintünk a tizensok méter hosszúságúaktól, mi magyarázza az ötszámjegyű árba kerülő HDMI kábelek létjogosultságát? Válaszodat előre is köszönöm!
#43   Jimanszky 2009. február 19., csütörtök - 7:54 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#42)
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat és további jó munkát, sikeres cikkeket!!
Üdvözletem!
#42   GURU 2009. február 19., csütörtök - 7:40 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Jimanszky bejegyzésére (#41)
Semekkorát!
#41   Jimanszky 2009. február 19., csütörtök - 7:38 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#40)
Oké, értem, köszi.Egy utolsó kérdésem lenne.Most egy sima SCART kábelem van, de ha vennék egy aranyozott minőségit, kb mekkora javulást lehetne észrevenni a kép minőségén?Most csak egy sima mezei kábelem van.
#40   GURU 2009. február 19., csütörtök - 7:31 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Jimanszky bejegyzésére (#39)
Természetesen nincs két egyforma kábel, de a szokványos max. 2-3 méteres hosszig olyan nagy nem lehet a minőségi különbség közöttük, ha a csatlakozók megfelelő minőségűek.
#39   Jimanszky 2009. február 19., csütörtök - 5:59 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#38)
Oké, értem, természetes:)Komponens és komponens kábel között van minőségbeli különbség?Érdemesebb venni egy Eredeti Sony-t, amit a cég ajánl direkt PS3-hoz, vagy ez csak egy erős reklámfogás a Sony részéről, hogy az övét vegyem?Gondolom nem sok különbség lenne..
#38   GURU 2009. február 18., szerda - 22:31 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Jimanszky bejegyzésére (#37)
Ha - ahogy írod - komponens kábellel neked jobban tetszik a kép, akkor miért ne?
#37   Jimanszky 2009. február 18., szerda - 22:24 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#36)
720p-s jelet tudok minimum kiküldeni tv-re de annál se jobb a helyzet...Mindegy, azért köszi, hogy megpróbáltad.Lehet veszek akkor egy komponens kábelt hozzá..vagy azt nem ajánlod?
#36   GURU 2009. február 18., szerda - 22:11 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Jimanszky bejegyzésére (#35)
Csodát tenni nem tudok! A #34-es bejegyzésben leírtam mit tennék. A játékok esetén nem tudom mit lehetne tenni.
#35   Jimanszky 2009. február 18., szerda - 21:41 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#34)
Gondolod ennyire rossz fajta a tv-m?Blu-Ray filmeknél nagyon szép, meg a PC-m is a tv-re van kötve és gyönyörű a képe 1360-as felbontásban.PS3-at 720p-n meg 1080i-n használom vagyis próbálgattam, de inkább 720p.tv-n már firmware-t is frissítettem, már megtettem mindent.Nagyon kétségbe vagyok esve mit tegyek, mert sajnos nem vagyok olyan anyagi helyzetben, hogy lecseréljem a tv-met.Te mit tennél?
#34   GURU 2009. február 18., szerda - 21:29 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Jimanszky bejegyzésére (#33)
Szia Jimanszky!

Felesleges lenne új HDMI kábelt venned. Gyanítom, hogy a Philips TV-d képfeldolgozása nem valami jól végzi a dolgát a PS3 kimenőjelével.

Nem írtad meg milyen felbontású forrásjellel tapasztaltad a jelenséget, de ha SD-ről van szó (szabvány DVD), akkor inkább az eredeti felbontású (576i esetleg 576p) jelformátumot küld a TV bemenetére, vagyis ne használj felskálázást a PS3-ban. Nagyfelbontású jelforrásnál (Blu-ray Disc vagy játék esetén) nem lenne szabad a ilyet tapasztalni.
#33   Jimanszky 2009. február 18., szerda - 19:22 válasz erre
Szia Guru!
Kérlek segíts nekem, mert tanácstalan vagyok.
Volna nekem egy 32PFL7332/10-es Philips HD Ready tv-m.PS3-mal van összekötve egy viszonylag jó/2000-3000Ft-os/HDMI kábellel és az a gondom, hogy recés a kép és zizegnek a tárgyak szélei, mintha nem lenne rajta Anti-aliasing.Komponenssel kipróbáltuk úgy sokkal szebb volt, mert kicsit elmosta így nem látszódtak a recék.Na de nem igazán szeretnék komponenst venni hozzá, ha már a HDMI jobb lenne.Haveromtól elkértem a kábelt és ugyanolyan rossz volt.Otthon megnézte haverom ugyanazzal a kábellel és nála nem volt recés és zizegés se volt.Tudnál nekem javasolni valamit?Mit tegyek?Vegyek egy drágább 1.3-as HDMI kábelt?Sajnos nem tudom, hogy 1.3-as HDMI-vel szerelt-e a tv-m.Te mit javasolnál, hogy kihozzam a legjobb minőséget a PS3-ból?Nem túl drágán.Természetesen a felbontás 720p-n van.Tv beállításait is próbálgattam de nem oldja meg a problémát.
Nagyon kérlek segíts!!
Köszönöm előre is!
Üdvözlet!
Jim
#32   kezdojeno 2008. október 9., csütörtök - 22:44 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#31)
Kedves Guru!

Éppen ez a gond! A monitor - Dell 2407(1900x1200) -, amit néha szeretnék "mozizásra" is használni, nem tudja felkonvertálni a komponens bemenetén kapott képet, max szétnyújtja. A régi lejátszóval komponensen összekötve nézhető képet produkál így is, de ha már új lesz a lúd, akkor...

Ok! Tudom ez a moncsi nem erre való, de munkára tökéletes, és nincs hely másik monitornak - ami jó lenne mozira, de nem lenne jó munkára -.

Ergo, ebből szeretném kihozni a legjobbat!

üdvözlettel: KezdőJenő
#31   GURU 2008. október 9., csütörtök - 14:54 válasz erre
ez a bejegyzés válasz kezdojeno bejegyzésére (#30)
Szervusz KezdőJenő!

Köszönöm az elismerést!

A Pioneer DV-LX50 komponens (Y/Pb/Pr) kimenete is képes 1080i/720p nagyfelbontású videojele kiadni, de csak DivX video/WMV illetve JPEG, vagy zenefájlok melletti képek esetén.

Ha azon a "fullHD-s monitoron" valóban (Y/CbPb/CrPr) komponens video bemenet van és nem PC (RGBHV) - amit neveznek VGA-nak is, D-sub 15-ös csatlakozója van és nem kompatibilis az előbb említettel -, akkor minden gond nélkül csatlakoztatható a lajátszóhoz. Az persze kérdéses, hogy a monitor felskálázza-e a szabvány felbontású DVD-k lejátszó által kiadott 480p/576p képjelét a monitot "fullHD" képernyőjére.
#30   kezdojeno 2008. október 9., csütörtök - 14:08 válasz erre
Szervusz Guru!

Egy kezdő rém-naív kérdése.
Most készülök SACD/DVD lejátszót venni.
Nálam a kép csak másodlagos, de nem szeretnék nagyon melléfogni. A fullHD-s monitoron csak komponens bemenet van, a kinézett lejátszó Pioneer DV LX50 pedig csak a HDMI kimeneten skáláz fel. Írtad, hogy a felskálázás nem fontos: ergo használjak nyugodtan komponens kábelt és hallgassam bátran a zenét?? Sajna a koncert DVD-k között még nem igazán találtam kimagasló képminőségű kiadványt...:o((

Gratula a tartalmas cikkekért.

üdvözlettel: KezdőJenő
#29   nortberg 2008. szeptember 20., szombat - 10:28 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Dreed bejegyzésére (#28)
Ha esetleg minőségibb megoldásra vágysz javaslom, hogy vedd meg a Hi-Fi piac szeptemberi számát amiben két alternatívát is találsz.
#28   Dreed 2008. szeptember 17., szerda - 11:17 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#27)
Köszi a gyors segítséget!
#27   GURU 2008. szeptember 17., szerda - 11:13 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Dreed bejegyzésére (#26)
Szia Dreed!

1,5-2 méter hosszú HDMI kábelért nem érdemes 2.500 Ft-nál többet adni.
#26   Dreed 2008. szeptember 17., szerda - 9:11 válasz erre
Szia Guru! Pana dvd felvevőt szeretnék összekötni pv 80-as tv-vel, hdmi-n keresztül! Milyen árkategóriájú
kábelt ajánlanál nekem?
#25   augustus 2008. szeptember 12., péntek - 19:17 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#24)
Túl sok pénzt nem érdemes komponens kábelre sem költeni, kivéve, ha csúcsmárkákat akarsz összekötni és pénzed is van rá.
Valamelyik nem no-name márka alsóbb kategóriája is megfelel.
#24   murray73 2008. szeptember 12., péntek - 18:21 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#23)
egyetértek. ma du egy orát kotlottam a dvd menumben és a user man. folott.
érdekes h a felskálázást nem favorizálod , én sem sokat vitatkoztam egy barátommal errol. szte jó.
akkor az lesz ahogy mondtad. számit a kompomensnél a márka? melik a jó?
köszi
#23   GURU 2008. szeptember 12., péntek - 15:52 válasz erre
ez a bejegyzés válasz murray73 bejegyzésére (#22)
Komponens kábelen is átvihető 720p vagy 1080i nagyfelbontású videojel, de a Pioneer DV-696-os DVD lejátszód csak a HDMI kimenetén skálázza fel a kimenőjelet, a komponens kimenetén nem (ott csak progresszív képfrissítésűre tudja alakítani). De a DVD filmek felskálázása - mint azt már számtalanszor leírtam, pl. itt is a #10-es bejegyzésben - az esetek többségében felesleges funkció.

A PS3-al "Full HD" felbontású játékokat tudsz játszani, és illetve Blu-ray filmeket lejátszani.

Én a PS3-at csatlakoztatnám a HDMI bemenethez, a DVD-t pedig a komponens bemenethez.
#22   murray73 2008. szeptember 12., péntek - 13:56 válasz erre
hello rég jártam már itt.
a kérdésem a köv. van egy pio 696DVD player és egy Pana 37Pv7 tv-m. HDMIvel van összekotve ami nekem nagyon jo. mindeig mikor átváltok DVD bemenetre megjelenik a Pana tvn a 720p bemenet felirat. bekapcsoltam a dvd menuben a 720p-t.
de csak 1 hdmi bemenetem van
jovo héten veszek egy uj Ps3at és azt nem tudom h a ps3at rakjam át HDMIre és a dvd-t komponensre? milyen kábelt vegyeK .
ha veszek a dvdhez egy komponens kábelt az birni fogja a 720p-t a Tv felé? thx
#21   GURU 2008. szeptember 11., csütörtök - 16:47 válasz erre
ez a bejegyzés válasz keji bejegyzésére (#20)
Szia Keji!

Ha cinikus akarnék lenni, akkor azt válaszolnám, azért, hogy a "hétköznapi vásárló" valamiért megvegye azt a DVD játékost. Vagyis az olcsóbb készülékek esetén valójában csak a jobb eladhatóságot szolgálja ez az amúgy felesleges funkció.

A drágább lejátszókba épített kifinomultabb videojel feldolgozás (pl. Silicon Optix HQV), vagy az állítólag e téren nagyot dobó Toshiba XDE (Klikk rá!) felskálázó technológiája viszont eredményezhet jobb képet, mint amit egy olcsó LCD TV-be építenek videoprocesszora állítana elő.
#20   keji 2008. szeptember 11., csütörtök - 16:28 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#10)
Szia Guru!

A 10-es bejegyzésre kérdezném, hogy akkor mi szükség van felskálázó dvd játékosra, ha a nagy felbontású megjelenítőben van felskálázó áramkör?
A jobb minőség miatt?

keji
#19   Anti 2008. február 12., kedd - 17:22 válasz erre
Kedves Guru!
Azért kicsit ennél jobban körbe jártam a kérdést, persze Pioneer boltban még nem voltam, de mint tehetősebb, vásároltam egy két lejátszót, és tv, és mindig ez jött ki.
Azt kizárnám, hogy az én igényeim miatt van ez a probléma, mert a Sony szalon tulaja, és egy másik kereskedővel is lepróbáltuk és ők is látták a küllönbséget. Azért hangsúlyoznám a PS3-at, mert én úgy gondolom, hogy ennek elég jó a lejátszó része.
Azt hangsúlyoznám, hogy 800.000 Forintos Samsung LCD TV használok otthon(132Cm), illetve egy 106 CM Plazma van fent az irodában, tehát van elképzelésem a minőségről és nem csak behalucinálom a küllönbséget...
Nem akarom a Forumot ezzel feltartani, esetleg ha emailban tudnánk ezt megdumcsizni megköszönném.
gsmline.hu@gmail.com
előre is kösz.

Üdv. Anti
#18   GURU 2008. február 12., kedd - 17:07 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Anti bejegyzésére (#17)
Szia Anti!

Még nem teszteltem Sony BD lejátszót - gondolom ez a 200.000 forintos lejátszó az lehetett, mert egyszerű asztali DVD lejátszójuk ennyiért már nincs, az RDR-HX1070 500 GB-os HDD/DVD rekorderük kerül 190.000 Ft-ba - és PS3-at sem (arra a zaja miatt és mert nem vagyok "Gamer", nem is vagyok kíváncsi), de ezektől elvárnám, hogy HDMI kimenetükön a DVD kép hibátlan legyen. Ha Te mégis jobbnak láttad ezekből a komponens képet, akkor annak már feltehetőleg vagy ízlésbeli okai lehetnek, vagy erős prekoncepciód van a HDMI-vel szemben (lehet, egy vaktesztben meg se tudnád különböztetni melyik csatlakozóról jövő képet látod).

Az játékgrafikák (akár Xbox360 vagy más) képminőségének megítélésében pedig biztosan sokkal, de sokkal fontosabb szerepet játszanak egyéb tényezők, mint az, hogy milyen kimeneten át nézed.

Menj el bármelyik Pioneer Prémium partner kereskedőhöz, vigyél magaddal DVD-t és ott nézd meg a lejátszót!
#17   Anti 2008. február 12., kedd - 16:30 válasz erre
Szia! Guru!
Ez azt jelenti, hogy 400.000 Forintos kategoriában megszünnek azok a hibák amik a 200.000 Forintos kategoriában vannak (valami Sony nagy kategoriást próbáltam). No meg persze akkor azt felejtsük el, hogy a PS3-al DVD-zünk amikor a BlueRay tökéletes, csak a sima DVD rossz rajta (ezt most nem értem).
Ja de az hogy van, hogy kiadja a XBOX360 a HDMI kimenettel rendelkező gépet, amin a nagy felbontású játékok (1080P) gyönyörűek, de a kicsit régebbi játékoknál (1 éves, talán 720) vissza kell térni a komponens kimenetre?
Ha nálad van tesztelésre megnézném, hogyan mükszik egy sima DVD megnézése HDMI-Kompnensen?! Ha valóban egyszer látnám a küllönbséget (HDMI jobb, vagy ugyanolyan) akkor én is befektetnék egy ilyen gépbe., mert nem csak blue-ray lemezek vannak otthon, sőt!
Köszönöm válaszod!
Üdv. Anti
#16   GURU 2008. február 12., kedd - 15:43 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Anti bejegyzésére (#15)
Kedves Anti!

Az általad tapasztaltak nem általánosíthatóak, de magyarázatuk ott olvasható a jelen témakörnek címet adó "Komponens vagy HDMI?" (Klikk rá!) című cikkben:

"A HDMI csatlakozó ma már egyre több alsó-közép kategóriájú DVD lejátszón is megjelenik. Ez annak köszönhető, hogy megvalósításának költségei olcsóbbak lettek, viszont az olcsóbb HDMI implementációk nyilvánvalóan nem képviselik ugyanazt a minőséget, mint amit a drágább modellekbe építenek. A digitálisan kódolt színjelet szintén át kell alakítani egy másik (TMDS) digitális formátumba, és ez a konverzió éppúgy lehet igényesebben vagy kevésbé igényesen megoldott. Bizony az olcsóbb készülékek HDMI kimenetén keresztül nem feltétlenül ugyanolyan képminőségű jelet kapunk, mint akár egy drágább berendezés analóg komponens videojel kimenetéről." (Lehet, hogy itt az utolsó mondatban akár azt is írhattam volna, hogy az olcsóbb készülékek HDMI kimenetén keresztül nem feltétlenül ugyanolyan képminőségű jelet kapunk, mint akár annak analóg komponens videojel kimenetéről.)

Azért az igazán igényes lejátszók HDMI implementációja is igényes. Például a most nálam lévő Pioneer BDP-LX70 Blu-ray lejátszó HDMI kimenetén keresztül nemcsak a BD, de a közönséges DVD lemezek képe is hibátlan.
#15   Anti 2008. február 12., kedd - 14:27 válasz erre
Kedves Augustus!
Ebben nem értünk egyet... Persze a jobb minőségben jobban megtalálható a bőrpigment stb... De nem erre gondolok, ha DVD játszól le HDMI kábelen keresztül nem csak rosszabb, hanem sokkal rosszabb a minőség, mint ha ugyanazt nézed komponensen keresztül. Persze ezt egy 82 cm-es TV-n nem nagyon érzékeled, de egy normális méreten (minimum 106 CM), már óriási küllönbséget látsz.
Erröl beszéltem több TV boltossal akik ugyancsak HDMI keresztül mutatják be a TV minőségét, ami persze úgy gyönyörű, de beraktam náluk egy sima DVD-t, és meglepődve látták, bizony a minőségi DVD lejátszójukat át kellett rakni komponens kimenetre, mert amúgy rendkívűl csúnya volt a kép...

Várnék egy hozzá értőt, aki erre logikus magyarázatot ad...

Üdv. Anti
#14   augustus 2008. február 12., kedd - 12:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Anti bejegyzésére (#13)
Ennek az lehet az oka, hogy a HDMI többet visz át, így a tartalomban levő zavarokat, hibákat is.
Kérdés, hogy szebb? Pl. egy pornón a látható bőrhibák, stb., vagy ugyanezek elkenve?
Ha az átvitt anyag jó minőségű, akkor a HDMI azt át is viszi. Ezen már kár filózni, a FULL HD-t csak a HDMI viszi át szabványosan.
#13   Anti 2008. február 12., kedd - 11:33 válasz erre
Szia Guru!
Én gyakorlati felhasználó vagyok, és azt tapasztalom, hogy a HDMI csatlakozás nagyon jó, de csak jó minűségű (Blue-Ray) forrás esetén. De abban a pillanatban ahogy egy sima DVD-t nézek rajta a színek és a kép minőség is sokkal rosszabb mint komponens esetén. Először azt gondoltam, hogy a TV, vagy a DVD lejátszó rossz, vagy a kábel, de bementem egy ismerősöm TV doltjába és a tulaj is meglepődött, de Ő is ezt tapasztalta. Egyszerű próbát javaslok, ugyanazt a játékot XBOX 360-on HDMI, illetve komponens kábelen keresztül, és "zongorázható" a küllönbség, de így van ez a DVD filmekkel is (a komponens sokkal szbb).
Segíts, mi lesz amikor kizárólag HDMI csatlakozás lehetőség lesz? Illetve RGB csatlakozásból egy van a TV, de HDMI-ből négy...
Várom válaszod. Köszönöm!
u.i.: a TV most 52" Samsung full HD, de több TV-vel is próbáltam, illetve lejátszóval.
Üdv. Anti
#12   BartiS2 2008. január 4., péntek - 17:24 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#11)
Aha, ok köszi az elite ről tudtam, csak abban nem voltam biztos, hogy 1080ps jelet tud....viszont abban már egyáltalán nem vagyok biztos az általad leírtak elolvasása után, hogy amit terveztem az úgy jó.. Uj házat vettem, ahol a házimozinak külön helység lesz/van a szuterinban. A belmagasság nem tul sok (2,2 m) illetve a helyiség sem nagy, kb 32-35 m2. A nappaliban meg akartam tartani, a mostani PIO VSX 1011 THX select 7 csatornás erősítőmet amit ugy 4 éve vettem a Wharf PI 20 as álló hangfalakkal amiből van 3 pár plusz hozzá a pi center neg a pc 12 szub. Na most gondoltam a nappaliba megy 1 pár a pi20asokbol és a haázimoziszobába megy a másik két pár meg a center meg ugye a szub egy uj HDMi-s erőlködővel. Ami lehet akár egy tökegyszerű Sony STRDG910 vagy esetleg egy Denon AVR 1508 bár a 7 csatornára nincs szükségem, mert nem akkora a helyiség hogy ki tudjam használni, meg aztán 7.1es fimjeim sincsenek...annak idején is megvettem a 7.1es cuccot és talán a Gyűrük ura volt azt egyetlen aminél volt is értelme... Na szóval minél többet olvasgatom a cikkjeid annál kevésbé vagyok biztos az egész dologban. Mostanra a helység ki mérete miatt már nem a PI20asokat találom jónak háttérsugárzónak hanem talán dipolus/bipoláris hangsugárzókat kellene beszereznem. Egyenlőre a vetítőben sem vagyok biztos, mivel egyrészről ugy 600 körül már van full hd lcd, másrészről ott a SIM2 Domino 80asa 660 ért ami ugyan csak hd ready de ódákat zengenek róla..... még szerencse hogy van még időm kiagyalni mit szeretnék... Az biztos hogy a dvd lejátszó vagy egy PS3as vagy egy XBOX 360as lesz mert játszani is szeretnék.... Mindenesetre ez a HDMIs bezsongásom lehet nem is ér annyit mint amennyibe lesz :-)
#11   GURU 2008. január 4., péntek - 14:38 válasz erre
ez a bejegyzés válasz BartiS2 bejegyzésére (#9)
Még valami...

Létezik, és kapható már idehaza is az "Xbox 360 Elite", ami már rendelkezik akár 1080p videojelet is tudó HDMI kimenettel is.
#10   GURU 2008. január 3., csütörtök - 21:17 válasz erre
ez a bejegyzés válasz BartiS2 bejegyzésére (#9)
Szia Barti!

BUÉK neked is!

Igen jól érted, minden nagyfelbontású képmegjelenítőben van felskálázó és progresszív képfrissítésre alakító videoprocesszor, ami a DVD 576i videojelét átkonvertálja a képmegjelenítő paneljának sajátfelbontására, vagyis ha az 1920x1080p felbontású, akkor arra.

Tudtommal az Xbox 360 alkalmas DVD lejátszásra, s csak komponens (YUV) videokimenete van, amin akár 720p/1080i jelet képes kiadni. Már nagyon régóta kapható az Xbox 360-hoz külső HD DVD meghajtó.
#9   BartiS2 2008. január 3., csütörtök - 18:28 válasz erre
Szia Guru!

először is BUÉK!

Agyaltam azon amit írtál. Ha jól értem, akkor a képminőség szempontjából amennyiben a képmegjelenítő pl full hd, tökmindegy a jelforrás?.. Szóval ha jól értem mit irsz 576i jel megy pl a PS3ból a projektorhoz ami majd felskálázza 1080pre?...
Illetve azt tudom, hogy a PS3 1,3a HDMi kimenettel rendelkezik plusz ugye 1080pig skáláz ha igaz, de pl az XBOX360 nál nem vagyok tisztában ezzel.. Azt tudom hogy talán az Xbox360 is képes progresszív jelet szolgáltatni ahogy a PS3, illetve olvastam még régebben, hogy talán lesz az XBOX360hoz egy küldő Hd DVD meghajtó de hogy ez most meg is valósult vagy csak utópia azt nem tudom. Szóval a másik kérdés, hogy amennyiben nem éppen Blue Ray filmeket szeretnék nézni, akkor a többi tekintetben az XBOX360 megfelel e véleményed szerint egy DVD lejátszónak?... persze tudom, hogy nem ér fel egy külön megvásárolt komolyabb dvd játékossal, de azért kíváncsi vagyok a véleményedre... átlagigényeket kielégít e?

üdv: Barti
#8   GURU 2007. december 23., vasárnap - 23:09 válasz erre
ez a bejegyzés válasz Csokito bejegyzésére (#7)
Az 54 MHz illetve 108 MHz a DVD lejátszó digitál/analóg átalakítójának mintavételi frekvenciájára utal, vagyis a lejátszó által előállított analóg videojel minőségét határozza meg - ebből a szempontból a 1080 MHz a jobb - és semmi köze nincs a felskálázáshoz.
#7   Csokito 2007. december 23., vasárnap - 22:42 válasz erre
Szerintetek van hatása a TV képminőségére ha a DVD lejátszó video D/A-váltója 54 MHz- es és nem 108 MHz-es, vagy a TV felskálázza az 54 MHz- est.
#6   BartiS2 2007. december 23., vasárnap - 20:46 válasz erre
Hm...akkor tisztul a köd a fejemben.. a denon termékskáláját nagyjából ismerem, mivel szeretem... de akkor kösz az infokat, mert ezek szerint valóban bőven elég lesz nekem az 1508 és az árkülömbséget lehet inkább egy jobb projektorra költöm....a szoba egy 70 m3 es helyiség... kösz az infokat....

üdv: Barti
#5   GURU 2007. december 23., vasárnap - 20:29 válasz erre
ez a bejegyzés válasz BartiS2 bejegyzésére (#4)
Az AVR-2308 valóban képes már 1080p videojelet előállítani HDMI kimenetén, de erre igazából csak akkor lenne szükséged, ha valamely analóg videoforrás jelét kéne ilyen jellé alakítani. Ugyanis a PS3 minden bizonnyal maga is képes felskálázni a DVD képtartalmát nagyfelbontású videojel formátumba, tehát ehhez nincs szükség ilyen erősítőfunkcióra. Ráadásul a vetítő maga is rendelkezik a szükséges felskálázási és progresszív képfrissítésre alakítást elvégző videoprocesszorral, tehát éppen elég a PS3-ból a vetítőig a DVD 576i jelét továbbítani.

Az AVR-1508 és 2308 között még van 1908 és 1708 is, s az erősítőt más szempontok, elsősorban a szoba méretéből adódó teljesítményigény alapján célszerű kiválasztani.
#4   BartiS2 2007. december 23., vasárnap - 18:36 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#3)
Értem. Akkor tehát pl ahogyan irtad is a - http://www.hazi-mozi.hu/cikkshow.php?cid=1144&aid=2 - denon erősítökről szoló cikkedben ami szeptemberben jelent meg, pl a Denon AVR 1908 a Repeater csatlakozós, a 2308 pedig már felskáláz... Őszintén szólva az a tervem, hogy kialakítok egy házimoziszobát, ahol vagy hd ready vagy full hd LCD projektor lenne (ez még rendelkezésre álló forrásoktól függ), PS3 konzollal, és ehhez pl vagy egy Denon AVR 1508 vagy pl a 2308... Ha jól értem az írásod, mivel akkor elég lehet nekem az 1508as Denon mivel a PS3 ugyis rendelkezik HDMI 1,3 as kimenettel. Most akkor kérdezek még egy butaságot, ami neked evidens lehet. Mi van akkor ha egyszerű mezei DVD filmet nézek pl a PS3 konzollal. Ami ugye nem BLue Ray anyag. Akkor abbol az AVR 1508 még nem de a 2308 már tud 1080p-s képanyagot csinálni?... Jól értem vagy teljesen összekeverem a dolgokat?
#3   GURU 2007. december 23., vasárnap - 15:18 válasz erre
ez a bejegyzés válasz BartiS2 bejegyzésére (#2)
Szia BartiS2

Köszönöm a gratulációt!

Először is a HDMI csatlakoztatáson keresztül nem csak HD (azaz nagyfelbontású) képjel továbbítható, de SD azaz szabványfelbontású is, és persze hangjel is, persze mindezek digitálisan.

Ha a videojelforrás analóg (kompozit, S-Video vagy komponens, és ezeket a jeleket egy HDMI kábelen keresztül digitálisan kívánjuk a képmegjelenítőhöz eljuttatni, akkor valóban szükséges, hogy mondjuk a rádióerősítő átalakítsa az analóg videojelet digitálissá, s persze akár progresszív képfrissítésűvé vagy akár nagyfelbontásúvá is. Ha ilyen funkciója nincs a rádióerősítőnek, akkor a bejövő analóg komponens videojelet valóban csak ugyanígy analóg komponens jelként lehet továbbfűzni a TV felé.

Ha viszont a videojelforrás eleve HDMI kimenettel rendelkezik (e nélkül nem létezik Blu-ray és HD DVD lejátszó), akkor a rádióerősítő csak átengedi magán a HDMI jelet a képmegjelenítő felé. A nagyon olcsó rádióerősítők úgynevezett kapcsoló (switcher) funkciójú HDMI csatlakozói (2 vagy 3 bemenetől egy kimenetre kapcsolva) erre jók csupán. A kicsit drágább rádióerősítők úgynevezett jelismétlő (Repeater) HDMI csatlakozói, már képesek arra is, hogy a HDMI jelből leválasszák a digitális audiojelet és megszólaltassák azt, a még drágábbak pedig az SD felbontású digitális videojelet HD esetleg progresszív képfrissítésű jellé is átalakítják.

Neked is Békés Karácsonyt, és Boldog Ú Évet!
#2   BartiS2 2007. december 23., vasárnap - 13:54 válasz erre
ez a bejegyzés válasz GURU bejegyzésére (#1)
Szia Guru!

grat a cikkhez, jol értelmezhető sztem laikusnak is, és hasznos...
van itt viszont valami, ami nekem nem teljesen tiszta ezzel a HDMI témával kapcsolatban... ha jol tudom akkor csak abban az esetben elegendő egy HDMI kábel a rádióerősítő és a képmegjelenítő között, ha az erősítő rendelkezik HD képjel felkonvertálással analóg forrásbol. Amennyiben ezt nem tudja, hiába van HDMI csatlakozási lehetőség minden komponensen, akkor is kell az anlog kábel is tvkészülék és az erősítő között... Jol mondom? Így van ez, jól értelmezem?... Most akkor ha van egy HDMIS erősitöm (emi felskálázni nem tud) meg egy DVD lejátszom plusz tvm akkor ha teszem azt blue ray filmet szeretnék nézni, akkor azzal mi lesz a helyzet...? Ne haragudj ha lámaságokat kérdezek, de eléggé laikus vok a témában viszont jó lenne tudni mi hogy van legalább felhasználói szinten.

üdv és boldog karácsonyt.. Barti
megtekintem az összes hozzászólást
 
hazi-mozi.hu a Twitter-enhazi-mozi.hu a facebook-onhazi-mozi.hu RSS - Hírek, cikkek
LEGFRISSEBB 5
» Milyen TV-t vegyek? (2016.)
[2017.10.17. 14:10]
» A házi-mozi hangja
[2017.10.08. 19:31]
» Sony: gyárbezárások elbocsátások
[2017.07.25. 15:37]
» Xbox One X: a valódi 4K és HDR játékra kész új csúcskonzol
[2017.06.15. 19:44]
» Mélysugárzók
[2017.06.02. 16:07]
PARTNEREINK