HDMI 2.0b: Hybrid Log Gamma HDR támogatással

1. Oldal

A HDMI Forum a HDMI 2.0b specifikációban támogatottá tette a Hybrid Log Gamma (HLG) nagy dinamikatartományú (HDR) formátumot. A brit BBC és a japán NHK által kidolgozott HLG a harmadik HDR videoátviteli implementáció.


A korábbi HDMI 2.0a specifikáció már támogatta a például az Ultra HD Blu-Ray szabvány szerint előírt nyílt HDR10 formátumú műsorok statikus metaadatainak (kísérő adatainak) továbbítását.

A készülékekbe épített chipeken alapuló Dolby Vision HDR formátum a film jeleneteinek megfelelő dinamikus metaadatokat a videojelbe kódolja, az így előálló adatfolyam pedig elvileg a v1.4b vagy későbbi specifikációjú HDMI csatlakozáson is átvihető. Mivel azonban ezek többnyire HDCP 2.2 tartalomvédelmet kívánó Ultra HD tartalmak, ezért a gyakorlatban HDMI 2.0-re van szükség.

HDMI_csatlakozó.jpg
A HDMI Forum közlése szerint a HDMI 2.0b immár hivatalosan támogatja a harmadik jelentős HDR formátumot, amit a brit BBC és a japán NHK dolgozott ki Hybrid Log Gamma (HLG) elnevezéssel. A korlátozott sávszélességgel rendelkező műsorterjesztők a HLG formátummal ugyanabba a TV-jelbe egyesíthetik a nagy és a szabvány dinamikatartományt (HDR és SDR), így több csatornát továbbíthatnak a megspórolt sávszélességen.

A hagyományos nem HDR TV-k figyelmen kívül hagyják a HDMI jelbe ágyazott metaadatokat, míg a HDR TV-k észlelik azokat, és HDMI 2.0b csatlakozáson át a HLG metaadatot is.

A HDMI Forum az alábbi figyelemfelhívást tette közzé: „Korábban a HDMI 2.0b verziójú specifikáció egyedül az SMPTE ST 2084 EOTF-ben (a HDR10 médiaprofilban is alkalmazott elektro-optikai átviteli függvény) volt támogatott a HDR videoátvitel, hivatkozással a CTA861.3 specifikációra. A Consumer Technology Association (CTA) nemrég értesítette a HDMI Forum-ot a CTA-861 specifikáció új változatának a CTA-861-G-nek az elfogadásáról. Ez az új verzió további HDR videoátviteli támogatást nyújt, köztük (többek között) a statikus metaadat jelzés bővítését, hogy a HLG (Hybrid Log Gamma) EOTF-et is tartalmazza. A HDMI Forum értékelte a CTA-861-G specifikáció alkalmazhatóságát a HDMI 2.0b-hez. A HDMI Forum megerősítette, hogy a statikus metaadat jelzés HLG-re kiterjedő kiterjesztése alkalmazható a meglévő HDMI 2.0b specifikáció alatt. Ez azt jelenti, hogy a HLG videoátviteli funkció megvalósítható a HDMI 2.0b kompatibilis eszközökön.”

A HDMI 2.0b tehát a HDMI szabvány 2015 áprilisában bevezetett HDMI 2.0a specifikációját követő legújabb verziója, ami visszafelé kompatibilis, és nem igényel új kábelt vagy csatlakozást. A következő nem hivatalosan HDMI 2.1-ként emlegetett verzió várhatóan támogatja majd a dinamikus metaadatokat is.

A fogyasztók szempontjából a legfőbb probléma az, hogy a legtöbb mai TV még nem támogatja HLG formátumot, bár különböző tesztek és kiállítások alkalmával az LG, a Panasonic, a Philips, a Samsung és a Sony is demonstrált már be HLG tartalmakkal, de még egyik gyártó sem vállalt kötelezettséget arra vonatkozóan, hogy mikor ad ki az új HDR formátumot támogató firmware frissítést.

Kapcsolódó linkek:

HDMI Premium: minősített kábelek 4K Ultra HD tartalmakhoz
HDMI 2.0a: a nagy dinamikatartományt támogató új specifikáció
HDMI 2.0: ilyen lesz az új szabványverzió

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .