649 millió eurós bírság hat árkartellező LCD panelgyártónak

1. Oldal

Az Európai Bizottság által megbírságolt Samsung Electronics, LG Display, AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes, HannStar Display Corporation 4 éven át 2006-ig illegálisan korlátozták a versenyt az LCD panelek piacán.
Birsag_200px.jpgAz Európai Bizottság (Bizottság) által december 8-án kiszabott összesen 648.925.000 eurós (több mint 180 milliárd Ft) bírság hat LCD panelgyártó céget érint, amelyek 2001 októbere és 2006. között kartellben működtek. A négy év során az érintett cégek megegyeztek az árakban, (az ártartományokban és a minimum árakban), információkat cseréltek jövőbeli termelési terveikről, kapacitáskihasználásukról, árképzésükről és egyéb kereskedelmi viszonyaikról. A kartell tagjai havi rendszerességgel egymás között „Kristály ülések” elnevezéssel illetett többoldalú és további kétoldalú találkozókat tartottak összesen mintegy 60 alkalommal elsősorban tajvani szállodákban.

Ezek a megállapodások közvetlen hatással voltak az Európai Gazdasági Térség (EGT) fogyasztóira, mert az itt értékesített televíziókba, számítógép monitorokba és notebookokba beépült LCD panelek túlnyomó többségébe Ázsiából származik.

A Bizottság által végzett vizsgálat azt mutatja, hogy a vállalkozások tudatában voltak annak, hogy megszegik a versenyszabályokat, és lépéseket tettek a találkozók helyszíneinek és eredményeinek eltitkolására.

A Bizottság 2009 májusában szembesítette az érintett vállalatokat az úgynevezett ellenvetési nyilatkozattal, lehetőséget biztosítva észrevételeik megtételére és a meghallgatásukra. Ezt követően a Bizottság a jogsértés bizonyított időtartamát négy hónappal csökkentette.

A bírság megállapításakor a Bizottság figyelembe vette, hogy az egyes vállalatok milyen mértékben érintettek EGT-be irányuló termékértékesítésben és milyen hosszú ideig vettek részt a jogsértésben. A Samsung Electronics a Bizottság 2002-es enyhítési közleménye alapján teljes mentességet kapott, mert felhívta a Bizottság figyelmét a kartellre és értékes információkat szolgáltatott a jogsértés bizonyításához. A bírságot a Bizottsággal való együttműködésük miatt a következők szerint csökkentették: LG Display 50%, AU Optronics 20%, és Chunghwa Picture Tubes 5%. E csökkentés mellett az LG Display a kartellben való 2006-os részvétele utáni bírság alól is a teljes egészében mentesült, mivel az első vállalat volt, amely bizonyítékokat terjesszen elő arra vonatkozóan, hogy a kartell 2005. után is folytatta tevékenységét. A cégek egyike esetében sem csökkentették a bírságot fizetésképtelenség okán.

A bírságok mértéke: Samsung Electronics 0 euro; LG Display 215 millió euró (kb. 59,6 milliárd Ft); AU Optronics 116,8 millió euró (kb. 32,5 milliárd Ft); Chimei InnoLux Corporation 300 millió euró (kb. 83,5 milliárd Ft); Chunghwa Picture Tubes 9,025 millió euró (kb. 2,5 milliárd Ft); HannStar Display Corporation 8,1 millió euró (kb. 2,3 milliárd Ft).

„A külföldi cégeknek ugyanúgy, mint az európaiaknak meg kell érteniük, hogy ha üzletet szeretnének csinálni Európában, korrekteknek kell lenniük. Az érintett vállalatok tudták, hogy versenyszabályokat sértenek és lépéseket tettek a jogellenes magatartás eltitkolására. Csak azok iránt mutatunk megértést, akik előjönnek, hogy feltárják a kartellt és segítik bizonyítani létezését”, nyilatkozta a Bizottság versenypolitikáért felelős alelnöke Joaquín Almunia.

Kapcsolódó link:

Milliárdos bírság árkartellező LCD panelgyártóknak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .