A 8K TV eladások növekedése a vártnál is lassabb

A piacelemző Omdia már eddig is óvatos piaci előrejelzése szerint a 8K piac növekedése a vártnál is lassabb lesz és ez még legalább öt évig nem is változik.


Az Omdia (korábban IHS Markit) illetékes vezető kutatási igazgatója, Maria Rua Aguete a Malagában megtartott 4KHDR Summit konferencián jelentette ki: „A 8K nagyon lassan fog növekedni, még lassabban, mint ahogy azt tavaly gondoltuk. Még Japánban, az egyetlen országban, amely 8K csatornát indított, sem egyértelmű a kereskedelmi felállás.” Majd azt is hozzátette: „Középtávon a helyzet valószínűleg nem fog változni: 2025 végére világszerte csupán 9 millió háztartásban lesz 8K TV.”

8K TV

Az Advanced-Television cikke további megállapításokat is idézi az elemzőtől: Nem hisszük, hogy a 8K „házi formátum” lesz, inkább bemutató formátum, és nem a nézők által otthon élvezhető, legalábbis a következő öt évben. A 8K szállítmányok az összes TV kiszállítás csupán 0,2 százalékát tették ki.”

Az Omdia most azt várja, hogy 2025-re a világon összeses 1,5 millió 8K készülék kerül piacra.

Hogy milyen a 8K TV-k eladásának növekedése, azt jól jellemzi, hogy az 2021 második negyedévében még csökkent is 90.600 darabra az első negyedévi 96.000 darabhoz képest. A Samsung rendelkezik a legnagyobb 70%-os részesedéssel a 8K TV-k piacán.

Továbbra is csak Japánban működik 8K tévécsatorna, és ezen kívül a YouTube valamint a Vimeo videomegosztók kínálnak többnyire dokumentumfilm stílusú 8K felvételeket. A Roku TV platformon nemrégiben vált elérhetővé a The Explorers applikáció, ami szintén kínál néhány 8K tartalmat.

Miután egy tanulmány szerint csak kevesen látják a különbséget a 8K vagy 4K között, nem meglepő, hogy a csúcskategóriás TV-ket vásárlók továbbra is a 4K HDR készülékeket és különösen az OLED TV-ket keresik. Az OLED TV-k piaca várhatóan 80%-kal 6,5 millió darabra nő 2021-ben, jövőre pedig tovább bővül, amikor a Samsung is piacra viszi első QD-OLED tévéit.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .