TCL: bemutatón a saját 8K OLED és MicroLED TV-k

A TCL panelgyártója a CSoT bemutatta legújabb display fejlesztésit, köztük egy tintasugaras nyomtatással előállított 164 centis (65”) 8K OLED panelt és egy 190 centis (75”) MicroLED TV-t.


A TCL képernyőpaneleket gyártó és fejlesztő leányvállalata a China Star Optoelectronics Technology (CSoT) – helyi nevén TCL Huaxing – LCD paneljeit nemcsak a TCL, de a Samsung és más tévégyártók is használják készülékeikben.

TCL CSoT 164 centis 8K OLED TV

Az EET China beszámolja szerint a kínai Sencsenben megrendezett DTC 2021 konferencia kiállításán a cég bemutatott egy 164 centis (65 hüvelykes) 8K OLED képernyőt, aminek paneljét a japán JOLED-del közösen fejlesztett tintasugaras nyomtatási eljárással állítottak elő.

A japán JOLED és a kínai CSoT még tavaly léptek szövetségre nyomtatással előállított nagyméretű TV-s OLED panelek közös fejlesztésének megkezdésére. Ennek keretében a TCL CSoT 20 milliárd jenes (kb. 58 milliárd Ft.) tőkeemelésével részesedést is szerzett a JOLED-ben.

A Sohu China cikke szerint a bemutatott nyomtatott organikus RGB fénykibocsátó pixelekből álló nagyméretű TV-s OLED panel már a harmadik féle technológia az LG Display WOLED és a Samsung Display QD-OLED (QD Display) paneljei mellett. A cikk idézi a nyomtatásos OLED technológia előnyeit ecsetelő TCL Huaxing alelnököt Zhang Xin-t, és a cég ügyvezető igazgatóját Zhao Jun-t is, aki szerint: „A jelenlegi fejlődés viszonylag zökkenőmentes és arra számíthatunk, hogy a közeljövőben a Huaxing lesz várhatóan világ első magas generációs (azaz nagy felületű hordozóra alapuló) nyomtatott OLED gyártósorral rendelkező gyártója.”

A TCL CSoT 2016-os tervei szerint hatalmas beruházással a világ legfejlettebb 11G-s képernyőgyártó üzemét készülnek felépíteni, ahol kezdetben LCD, majd később OLED paneleket fognak gyártani. Arra azért még nem számítanánk, hogy a TCL jövő évi TV-ibe már a maguk gyártotta új nyomtatásos OLED paneleket építi, ahogy egyelőre ígéret maradt az idénre bemutatni tervezett TCL QD-OLED TV is.

TCL CSoT 190 centis microLED TV

A kiállításon más további prototípus képernyők között a TCL Huaxing bemutatott egy úgymond „világelső 75 hüvelykes (190 centis) P0,6 oxid AM direkt display MicroLED TV-t” is. Ez a Leyard együttműködésével fejlesztett mikro LED (MicroLED) display 2.400 x 1.440 RGB képpontjával 600 nit (cd/m2) csúcsfényességet és 100.000:1 kontrasztarányt produkál. A felbontás tehát messze elmarad a 4K-tól, ami a piacképességhez szükséges lenne. Ezért van, hogy a hasonló kihívásokkal küszködő Samsung sem tervezi egyelőre a kisebb MicroLED TV-k forgalmazását.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .