Samsung: jövőre már biztosan piacon a QD-OLED TV

Iparági bennfentesek szerint a Samsung QD-OLED TV-k 2022 első felében kerülnek piacra, és a MicroLED TV-k gyártását is felgyorsítják.


A mindig megbízható Korean Economic Daily által idézett források szerint a szerves fénykibocsátó diódákat kvantumpont színszűrőkkel kombináló QD-OLED TV-k ott lesznek a Samsung 2022-es televíziós kínálatában. A 139 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) új display technológiájú készülékeket a cég a 2022 januárjában megrendezésre kerülő CES-en mutathatja be és a jövő év első felében dobhatja piacra.

A cikk által idézett iparági tisztviselő szerint: „A Samsung erősíti prémium stratégiáját. Jövőre új QLED és QD-OLED TV-k bemutatását tervezi a kvantumpont kategóriában, valamint különböző méretű MicroLED TV-ket”.

QD-OLED TV-k

2020 januárban a QD-OLED prototípus TV-t zárt ajtók mögött már bemutatták, tavaly márciusban pedig képek is megjelentek az első ilyen képernyőkről, majd a Samsung Display bejelentette, hogy elkezdte az új generációs kvantumpont QD Dispaly TV képernyők gyártóberendezéseinek telepítését. A jövőbeni panelszállításról és a QD-OLED TV (vagy „QD Display TV”) piaci megjelenéséről idén februárban született megállapodás a Samsung Electronics és a Samsung Display kötött, ami nagyon fontos volt a gyártásba jelentős összeget beruházó cég számára.

A cikk szerint a jövő év első felében megjelenő 139 és 164 centis (55 és 65 hüvelykes) – majd később egy nagyobb, 177 centis (70 hüvelykes) modellel is kiegészülő – QD-OLED TV-ket a Samsung várhatóan csúcs QLED TV-i – mint az idei Neo QLED TV-k – és az ultra prémium MicroLED TV-k közé pozícionálja majd.

Samsung MicroLED TV

Ha meglehetősen drágán (kb. 50 millió Ft) is, de már kapható a Samsung első 279 centis (110”) szokványos formájú MicroLED TV-je. Az idei évre ígért kisebb MicroLED TV-kre viszont állítólag várni kell, mert előállításuk még nem elég olcsó.

A kisebb, 195 és 223 centis (77 és 88 hüvelykes) MicroLED TV-k előállítására a cikkben hivatkozott iparági illetékesek elmondása szerint a Samsung egy új tévégyártó üzem építését tervezi a vietnami Ho Si Minh-városban. Az új gyártósor azonban csak 2022-ben kezdi meg a tömeggyártást.

A riport is megemlíti, hogy a MicroLED TV-k gyártási költségének a 8K QLED TV-k szintjére történő csökkentése érdekében a Samsung azt tervezi, hogy a nyomtatott áramköri lapokról (PCB) vékonyréteg-tranzisztorokra (TFT) cseréli a MicroLED panel alaplemezét. A cikk forrásai szerint a Samsung Display nemrégiben létre is hozta a MicroLED panelek TFT-inek fejlesztésére szolgáló munkacsoportot.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .