A Blu-ray kínai versenytársa a CBHD támasztaná fel a halott HD DVD-t?

1. Oldal

A HD DVD formátum kínai változata a CBHD (China Blue High-definition Disc) lemezei és lejátszói a Blu-ray Disc-nél ugyan olcsóbban állíthatóak elő, de a nagy filmstúdiók támogatása nélkül nem tűnik életképesnek.

A Shanghai United Optical Disc befejezte az első CBHD (China Blue High-definition Disc) gyártósort. A részben Kína által kifejlesztett saját nagyfelbontású optikai lemezformátum tömeggyártása 2008 negyedik negyedévében indul, először a kínai piac számára. Mindezt a kínai nyelvű enorth.com.cn. internetes oldal közölte.

kínai_hddvd-bluray.jpg
A CBHD formátum korábban CH DVD (China High-definition DVD) néven a HD DVD speciális változataként volt ismert. A CBHD lemezeket egy meglévő DVD gyártósor 800.000 dolláros (kb. 120 millió Ft) költségű átalakításával lehet előállítani, ami sokkal olcsóbb, mint egy 3 millió dolláros (kb. 448 millió Ft) Blu-ray Disc gyártósor.

A CBHD lejátszók előállításának 55 jüanos (kb. 1200 Ft) jogdíja (Royalty) is sokkal kedvezőbb, mint a Blu-ray Disc lejátszóké. A Blu-ray lejátszók ára viszont most már folyamatosan csökken, s ez azt jelenti, hogy a várhatóan a közeljövőben megjelenő CBHD lejátszók kemény árversenybe kerülnek a kínai piacon. Ráadásul a CBHD nem nyerte el egyetlen hollywoodi filmstúdió támogatását sem, ami jelentős hátrányt jelent a Blu-ray Disc-el szemben.

Kapcsolódó linkek:

Internetre csatlakoztatható DVD lejátszók?
11 kínai gyártó kaphat Blu-ray licencet?
A kínaiak 2008-ra saját nagyfelbontású DVD formátumot akarnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .