Az olimpiai közvetítések lesznek az első műsorok az m1HD-n és az m2HD-n

1. Oldal

Az MTV 2008. augusztus 1-én indult nagyfelbontású csatornái minden eddiginél több hazai nézőhöz jutathatják el a HDTV képminőségének élményét akár díjmentesen is.
m1HD-m2HD.jpg2008. augusztus 1-én reggel 9 órától a hazai televíziózás történetében új fejezet kezdődött el. A Magyar Televízió (MTV) mindkét közszolgálati programja immár alkalmas nagyfelbontású műsorok közvetítésére, és az m1HD illetve az m2HD minden eddiginél szélesebb nézői körhöz juthatnak majd el.

Ez azt jelenti, hogy az MTV terveinek megfelelően a két program 1080i HDTV digitális adásjeleit megkapják azok a kábeltévé és műholdas szolgáltatók, melyek képesek ezeket ugyancsak HDTV minőségben a nézőkhöz továbbítani. Ezenkívül az MTV és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzása révén, Budapesten és környékén ugyancsak látható az m1HD és az m2HD megfelelő MPEG-4 (H.264) tömörítésű HD vételre alkalmas TV-készülékkel vagy set-top box vevő segítségével. Ennek a kísérleti sugárzásnak az érdekessége, hogy a novembertől induló hazai DVB-T műsorszórás is ezen a módon zajlik majd. Szintén nézhető, de csak az m2HD program az EUTELSAT HOTBIRD8 (13° Kelet) műholdról (Transzponder: 71; horizontális polarizáció; 12130,26 MHz vételi frekvencián; 27500 szimbólum sebességgel; FEC: 3/4) DVB-S és MPEG-4 HD vételére alkalmas vevőkészülékkel. Az említett kísérleti DVB-T és a műholdas sugárzás díjmentesen fogható.

Az MTV két HDTV programja az m1 illetve az m2 csatornákkal tartalmilag teljesen azonos műsort közvetít, de a szabványfelbontású adásképet jobb képminőséget eredményezve már a stúdióban felkonvertálják 1080i felbontású HD jellé.

Az első valóban nagyfelbontású adások az olimpiai közvetítések lesznek, vagyis csak ekkor, a tényleges 1080i HDTV képeken tűnnek fel majd az m1HD és az m2HD logók, és a későbbiekben is így jelzik majd a programok üzemeltetői, ha a képtartalom valóban HD minőségű.

Kapcsolódó linkek:

A hazai földfelszíni digitális televíziózás várható elterjedéséről
Év végére elindul a digitális földfelszíni műsorszórás Magyarországon
A Magyar Televízió és az Antenna Hungária kísérleti DVB-T HDTV sugárzásáról
A Magyar Televízió bővítette HDTV adásokra vonatkozó terveit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .