Meridian 810 referencia vetítő videorendszer

1. Oldal

Az otthoni szórakoztatás luxuskészülékeit gyártó Meridian és a speciális áramköröket, köztük videoprocesszort is fejlesztő Marvell bemutatta a nagyon gazdagok házi-mozijába szánt 10 megapixeles felbontású projektor rendszerét.
A Meridian a Faroudja-val együttműködve eddig már négy vetítőt hozott forgalomba, melyek azonban nem saját gyártmányaik voltak. Most viszont a vetített házi-mozi kép tökéletesítésére törekedve bemutatja első részben saját gyártmányát a Meridian 810 Reference Video System elnevezésű videovetítő rendszert, mely két fő elemből áll, a 810 Reference Video Projector elnevezésű vetítőből és a 810 Reference Video Scaler videojel feldolgozó processzoregységből.

Meridian_810_vetito.jpg
A projektor vetítőmotorjába a JVC új 3,2 centis (1,27) inch átlójú 4.496 x 2.400 pixel felbontású D-ILA (LCOS technológiájú) képmodulátor chipjeiből hármat építenek. A gyárilag 16:9-es konfigurációjú chipekről viszont Meridian technikusai eltávolítják a maszkolást, hogy kihasználhassák a panel teljes linearitását, s így 2 millióval több pixel áll rendelkezésre a képmegjelenítéshez. A módosítás négynapos kalibrálási munkát igényel, hogy a panelek házi-mozi alkalmazásban optimálisan működjenek.

A vetítőegység egy PKI Xenon lámpa jóvoltából 4000 lumen fényerőt produkál – ez akár egy 6,4 x 3,6 méteres vászon megvetítésére is elegendő -, natív kontrasztaránya pedig 10.000:1 ami a kritikus, nagy fényességű és finom sötét árnyalati részleteket is tartalmazó képek előállítását is biztosítja.

Meridian_810_skalazo.jpg
A 10 megapixeles kép előállításához speciális skálázó elektronikára van szükség. Ezt a feladatot a Marvell oldotta meg, melynek illetékes üzleti tevékenységét az Nikhil Balram felügyeli, aki a Faroudja DCDi videofeldolgozó technológiáját kifejlesztő csapat vezetője volt. A speciális skálázó szívét a Marvell QDEO video jelfeldolgozása és 88DE2710-es digitális video formátum-konvertere adja.

A digitális források (480i-től 1080p-ig fogadott) jelei által reprezentált képet négy negyedre osztva négy független 1080p skálázó alakítja át, melyek négy DVI kábelen át jutnak a vetítőhöz. A jelfeldolgozó processzor a legkorszerűbb technológiákkal távolítja el a zajokat és a tömörítés okozta képi mellékhatásokat. A mozgás-adaptív 3-D váltott-sorosból progresszív képfrissítésre alakítás minden fogazódást megszüntet, a adaptív kontrasztfokozás és a színek intelligens újratérképezése gazdag és élénk képet állít elő.

A Meridian 810 Reference Video System négy csomagban lesz kapható, melyekben a vetítő és skálázó mellé különböző képnagyítású lencsét (hosszú, közepes, rövid és nagyon rövid vetítési távolsághoz, utóbbi hátulról vetítéshez) adnak, valamint egy motoros mozgatású 2,35:1 arányú (Cinemascope) kép vetítésére szolgáló anamorfikus lencseszerelvényt. A teljes vetítőrendszer ára 185.000 dollár (kb. 27,6 millió Ft).

Kapcsolódó link:

Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .