A Blu-ray lemezek menedzselt másolása még elérhetetlen

1. Oldal

Az újabban megjelenő Blu-ray Disc lemezekkel ma már a menedzselt másolás lehetőséget is megveszik a fogyasztók, de ezt a stúdiók nem hirdetik és nem is érhető el a funkció, mert nincs megfelelő lejátszó és nem működik az azt kiszolgáló szerver sem.

AACD_Blu-ray Disc.jpgA műsoros Blu-ray Disc-ek december óta már menedzselt másolással jelennek meg, ami legalább egy teljes felbontású digitálisan jogvédett másolat elkészítését teszi lehetővé. Ezt a követelményt minden az Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelmi rendszer licencét használó tartalomtulajdonosnak teljesítenie kell.

Egyelőre nincs még bejelentve sem olyan Blu-ray lejátszó, amely kezelné a funkciót, a másolatok elkészítését engedélyező szerverek sem álltak még fel és ez valószínűleg még hónapokig így is lesz a licencet kezelő iparági konzorcium, az AACS Licensing Administrator (AACS-LA) szerint.

Lagymatag a fogadtatása a menedzselt másolásnak a legnagyobb filmstúdiók részéről is, amelyek szigorú felügyeletet gyakorolnak majd a másolatok készítése felett, és eldönthetik, hogy felszámolnak-e érte valamit, illetve hogy a lemezről egynél több másolat készíthető-e. A stúdiók még csak most dolgozzák ki, milyen marketing stratégiát kövessenek a funkcióval kapcsolatban, és inkább kiegészítőnek tekintik a menedzselt másolást, mint más terjesztési lehetőség kiváltásának. Eddig csak egy független filmstúdió bajlódott azzal, hogy Blu-ray lemezein jelölje a menedzselt másolás támogatását (március 31-ig ez nem is kötelező).

Az AACS-LA abban bízik, hogy amint felállnak és elkezdenek futni az engedélyező szerverek, már csak a szórakoztatóelektronikai gyártókon múlik, hogy menedzselt másolást támogató lejátszókat gyártsanak. Az AACS-LA felállít majd egy alapszervert, de a stúdiók és harmadik fél is elindíthatja sajátját.

Azt az érintett felek, így a Blu-ray Disc Association is tudják, hogy mind az otthoni médiaszerverek, mind a hordozható médialejátszók tulajdonosai részéről nagy az igény a menedzselt másolásra, s ezt az igényt hatékonyan és legálisan ki kell elégíteni, csakúgy, mint azt, hogy a fogyasztók nagyfelbontású háttérmásolatot készíthessenek. Ugyanakkor járatlan út számukra, hogy egy olyan szórakoztató médiával van dolguk, amit első ízben arra terveztek, hogy az eredeti forrásfájlról másolatot lehessen készíteni és/vagy az át lehessen azt kódolni. Kíváncsian várják, miként formálódik a jelenlegi üzleti modell a menedzselt másolásra képes termékek megjelenésével.

Különösen a fiatal Blu-ray vásárlók gondolják úgy, hogy a menedzselt másolás vagy valami hasonló a tartalom hordozhatóságát biztosító lehetőség „alapvető jog”, ami a film megvásárlásával megilleti őket, s ezért nem kívánnak többet fizetni.

Kapcsolódó linkek:

Menedzselt másolás a decembertől megjelenő Blu-ray lemezeken
Egy Blu-ray lemezmásolat lesz engedélyezett
Eltűnnek az analóg kimenetek a Blu-ray lejátszókról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .