Menedzselt másolás a decembertől megjelenő Blu-ray lemezeken

1. Oldal

Elvárás lesz a decembertől megjelenő műsoros Blu-ray lemezektől, hogy megvásárlóik egy háttérmásolatot készíthessenek róluk, de másolásra alkalmas Blu-ray lejátszók hiányában ennek még nincs jelentősége a fogyasztók számára.
AACD_Blu-ray Disc.jpg
A régóta tervezett Managed Copy (menedzselt másolás) követelménye december 4-én lép hatályba, részeként az Advanced Access Content System License Administrator (AACS) végső licenc-megállapodásának, amely a Blu-ray lemezeken használatos másolásvédelmet írja le. Az AACS másolásvédelmet használó stúdiók, hardvergyártók és technológiai cégek konzorciuma, az Advanced Access Content System License Administrator júniusban hagyta jóvá a végső licenc-megállapodást. Eddig a stúdiók és más Blu-ray cégek egy ideiglenes licenc-megállapodás alapján működtek.

A stúdiók és Blu-ray licencfelhasználók közül eddig világszerte 600 cég írta már alá a végső megállapodást. A tartalomgazdák az aláírást követően minden lemezüket a menedzselt másolásra készen kell elkészíteniük, ami lényegében azt jelenti, hogy egy linket kell tartalmazniuk a lemezeknek, ami a Blu-ray lejátszót egy engedélyező szerverre irányítja.

A menedzselt másolás várhatóan úgy működik majd, hogy a fogyasztók lemezüket behelyezve a Blu-ray lejátszóba vagy lemezmeghajtóba, a lemez menüje a menedzselt másolat elkészítésére tartalmaz majd egy opciót. Ezt kiválasztva, vagy néhány gombot megnyomva a Blu-ray eszközön a készülék online kapcsolatba lép egy a stúdió, a forgalmazó vagy az AACS LA által üzemeltetett engedélyező szerverrel. Mivel a lemezek sorozatszámmal azonosíthatóak az engedélyező szerver határozza meg, hogy a másolat elkészíthető-e.

Addig azonban, amíg a Blu-ray készülékek gyártói nem kínálnak teljes-felbontású háttérmásolat készítésére alkalmas lejátszókat, a lemezen lévő menedzselt másolást észre sem fogják venni a fogyasztók. A gyártóknak nem kötelező a menedzselt másolást kínáló lejátszók előállítása, és eddig egyikük sem jelentett be erre vonatkozó terveket. Közelállók azonban azt mondják, hogy a következő évben néhány PC-be épített meghajtóval rendelkező készülék lehet az első menedzselt másolást támogató termék.

A fenti funkciót támogató lejátszók hiányában az AACS LA az elsőről a második negyedévre elhalasztotta a menedzselt másolás néhány követelményének bevezetését. A stúdióknak és tartalomgazdáknak 2010. március 31-ig nem kell hirdetniük és címkével a lemezen jelölniük a menedzselt másolást. Várhatóan az AACS LA hitelesítő szervere ekkorra áll fel és kezd el működni.

A december 4. után gyártott lemezeket megvásárlók már menedzselt másolásra kész filmeket tudhatnak majd magukénak. A stúdiók további összeget számolhatnak fel a háttérmásolatért, és akár egynél több másolatot is felkínálhatnak.

A menedzselt másolatok írható Blu-ray vagy DVD lemezre készíthetőek, letöltésként pedig egy Windows Media DRM kompatibilis hordozható lejátszóra vagy merevlemezes meghajtóra, memóriakulcsra, SD kártyára, vagy másolati fájlként lennének tárolhatóak lemezen. Az AACS LA az idő előrehaladtával más módokat is jóváhagyhat. A fogyasztók által megvásárolt digitális felhasználási jogokat kezelő új tervezett rendszerek, mint a Walt Disney Studio Keychest és a Digital Entertainment Content Ecosystem (DECE) által szabványként majdan választott bármilyen formátum is elfogadható, mint menedzselt háttérmásolat.

Kapcsolódó linkek:

Egy Blu-ray lemezmásolat lesz engedélyezett
Eltűnnek az analóg kimenetek a Blu-ray lejátszókról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .