A DLP SmoothPicture technológiáról

Bevezetés; A rombusz rácselrendezésű DMD

A SmoothPicture technológia egy rombusz rácselrendezésű DMD képmodulátorral és egy optikai képmozgatóval állítja elő a filmszerűen egyenletes képet a DLP-s hátulról vetítős képelőállító rendszerekben, akár teljes HD felbontásban.

Bevezetés

A Texas Instruments (TI) DLP technológiája az utóbbi években jelentős fejlődésen ment át és fontos szerepet játszik a mikrodisplay hátulról vetítős TV-kben is. Az első ilyen HVTV-kben az 1280×720 pixel felbontású HD1 DMD képmodulátor működött és bizonyította a technológia alkalmazhatóságát. Az első DLP-s HVTV-k kiváló képminőséget kínáltak prémium áron. A 2002-ben bevezetett HD2 képmodulátor minden tekintetben javított a képminőségen a HD1-hez képest, és a költségek jelentős csökkentését is lehetővé tette, miáltal a nagyfelbontású DLP TV-k már a legtöbbek számára is elérhetővé váltak.

A 3. generációs képmodulátor kifejlesztése során a TI célja továbbra is a még jobb képminőség, a nagyobb felbontás, valamint a rendszer költségeinek további csökkentése volt. Az új lapkakészlettel és a SmoothPicture technológiával elérhetőek ezeket a célok.

A rombusz rácselrendezésű DMD

A első két DMD generáción egymásra merőlegesen sorakozó, azaz ortogonálisan elrendezett pixelek állították elő az 1280×720 képpont felbontású képet. Az ortogonális elrendezésben mindenegyes képpont pixelhez a képmodulátor egy-egy külön tükröcskéje tartozik (ahogy azt az alábbi ábra mutatja).

A HD1, HD2 és HD2+ DMD-ken használt ortogonális pixelelrendezés
A HD1, HD2 és HD2+ DMD-ken használt ortogonális pixelelrendezés


A nagyobb felbontás, de ezzel együtt alacsonyabb rendszerköltség céljainak elérése érdekében a TI egy új, innovatív DMD-t fejlesztett ki. Ez az új DMD egymáshoz képest eltolt rombusz (valójában csúcsukra állított négyzet) pixelelrendezésű tükröket alkalmaz, melyek az ortogonális DMD-ben megszokotthoz képest 45 fokkal el vannak forgatva (ahogy azt az alábbi ábra mutatja).

A HD3 és xHD3 DMD-ken használt eltolt rombusz pixelelrendezés
A HD3 és xHD3 DMD-ken használt eltolt rombusz pixelelrendezés


Két DMD került kifejlesztésre az 1280×720 és az 1920×1080 nagyfelbontású TV szabványoknak megfelelően. Az új DMD rombusz elrendezés a 1080p-s eszköz 1920×1080 képpontos felbontását 960 különálló oszlop-párral és 540 különálló sor párral (egy sor-pár egy fekete és egy fehér sorból áll) támogatja. Ez az ortogonális elrendezés pixelszámának felét használva teszi lehetővé az 1920×1080 pontból álló kép megjelenítését némi átlós felbontás-veszteséggel. A rombusz konfiguráció alkalmazásával a 1080p DMD lapkamérete megközelíti a 720p-s HD2 lapkáét, olyan költséghatékony eszközt alkotva, mely nagyobb függőleges és vízszintes felbontás megjelenítését teszi lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .