Toshiba: 24p frissítés a HD-XE1 HD DVD lejátszóhoz még a nyáron

1. Oldal

Valószínűleg még a nyáron olyan szoftverfrissítés jelenik meg a Toshiba HD-XE1-hez, mely lehetővé teszi a másodpercenként 24 képkockás 1080p nagyfelbontású videolejátszást.
Ez azt jelenti, hogy ezzel a frissítéssel a Toshiba HD-XE1 képes lesz pontosan ugyanabban a formátumban lejátszani a képeket, ahogy azok a HD DVD lemezen tárolva vannak.

HD-XE1_600px.jpg
Jelenleg a lejátszó csak 60Hz-es képváltású, 1080p progresszív képfrissítésű videojel formátumot ad ki HDMI kimenetén, ami azt jelenti, hogy a lemezen lévő képinformációt úgynevezett „2-3 Pulldown” módszerrel átalakítja. Ennek lényege, hogy a film négy egymást követő képkockájából öt videoképet állít elő úgy, hogy az egyik képkockából kettő, a rákövetkezőből három videó félképet képez, vagyis így az öt teljes videoképből sorban a harmadik és negyedik az eredeti film egymás utáni képkockáinak kombinációjából áll össze. Sajnos nemcsak leírva elég bonyolult az eljárás, de az átalakítás maga is az, és okoz némi észlehető képzavart.

Az átalakításra viszont szükség van, mivel ma még csak viszonylag kevés olyan képmegjelenítő kapható, mely alkalmas a másodpercenként 24 képkockás 1080p formátumú képinformáció fogadására és megjelenítésére. Ezek közé tartozik például a Pioneer 1080p-s plazma TV-je, és néhány magasabb kategóriájú házi-mozi vetítő.

Kérdéses, hogy a Toshiba HD-XE1 és HD-E1 modelljei közé pozícionált, és először március 25-én a CES-en bemutatkozó HD-E1P lejátszó, mely ugyancsak rendelkezik 1080p formátumú videojel kimenettel ugyancsak frissíthető lesz-e a 24p formátumra.

Kapcsolódó linkek:

Toshiba HD-XE1: a második HD DVD lejátszó februártól kapható Európában
Blu-ray HD DVD hírek a CES 2007-en (II.)
Toshiba: a HD-A2 és HD-E1 HD-DVD lejátszók már kaphatóak
Az első Blu-ray Disc lejátszó a Házi-mozi portál adatbázisában
Toshiba: késnek a második generációs HD-DVD lejátszók
A következő hónapban már Európa is nagyfelbontású optikai lemezeket néz
Toshiba HD-E1 és HD-XE1 HD-DVD lejátszók az európai piacra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .