A HDMI

A HDMI jellemzői és előnyei

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.
A HDMI jellemzői és előnyei

  A HDMI az első teljes egészében digitális interfész, melyet a filmiparral karöltve fejlesztettek ki (így a másolásvédelmi kérdések számukra kielégítően megoldottak) és eddig úgy tűnik gyakorlatilag a világ összes szórakoztatóelektronikai gyártója egységesen támogat (ami nagy dolog, ha belegondolunk a VHS kontra Betamax óta zajló, mára a DVD-Audio kontra SACD és DVD-R/RW kontra DVD+R/RW formájában továbbélő küzdelmekre). Ez reményt ad arra, hogy a HDMI alkalmazása gyorsan elterjed majd

  Mind a kép, mind a hang (a digitális videó és audió adatok) egy kábelen kerülnek továbbításra. A HDMI kábel végén 19-pólusú miniatűr csatlakozót találunk.

HDMI csatlakozó aljzat és dugó
  Kompresszió és minőségromlás nélkül. A HDMI adattömörítés nélkül működik és ezért nincs az átviteli rendszerből következő minőségromlás.

  Egy HDMI forráslejátszó és egy HDMI képmegjelenítő ill. hang-megszólaltató berendezés között nincs szükség a digitális adatok átalakítására, ezért nincs olyan minőségromlás sem, mely az ilyen jellegű átalakítás következtében csökkenti a látható ill. hallható élményt. Eleddig másolásvédelmi, szerzői jogi okokból nem volt lehetőség a videó adatok tisztán digitális továbbítására, a HDMI-vel és a DVI-vel ezt a probléma is megoldódott.

  Nagy sávszélesség és tisztán digitális formátum. A HDMI akár 8 csatorna, 24 bites, 192 kHz mintavételi frekvenciájú digitális audiot képes továbbítani. A videoinformáció számára 165 MHz sávszélesség áll rendelkezésre. Mindez a házi-mozi világában ma ismert bármely kép- és hangformátum (közte akár a 1080p felbontású HDTV is) minőségromlás nélküli átvitelét biztosítja. A rugalmas és jövőbeli alkalmazások érdekében a HDMI specifikáció jelentős tartalékokkal rendelkezik, melyek az eljövendő kép- és hangformátumok nagyobb adatátviteli sebességigényét is képesek lesznek kielégíteni. Így jelenleg a teljes kapacitású HDMI változat potenciális sávszélességének (5 GB/sec) csupán a felét használja ki a jelenlegi HDMI.

  A rendkívüli adatátviteli sebesség révén nincs látható képtorzulás. A HDMI nagyon gyors: Az adatok akár 5 gigabájt/másodperc sebességgel kerülnek továbbításra. Ezért az átvitellel összefüggő, a szűkös csatorna-kapacitás okozta „mellékhatások” – melyek szokásos „negatív velejárói” a HDMI-vel fel nem érő digitális képreprezentálásnak – még komplex képtartalom és extrém gyors képmozgások esetén sem lépnek fel.

  Ma már a projektorok jelentős részén van DVI interfész, de mit tegyünk, ha műsorforrásul szolgáló készülékünk HDMI kimenettel rendelkezik. Semmi gond, a HDMI és a DVI egymással kompatíbilis, mert a HDMI a DVI-re épül és azzal visszafelé teljes egészében azonos.

DVI-HDMI adapter-kábelen
  A fentiek azt jelentik, hogy a HDMI csatlakozóból (egy DVI-HDMI adapter-kábelen keresztül) DVI jel továbbítható. A másik irányban azonban a DVI csatlakozón átvitt információból csak a HDMI jel egy része képezhető (a HDMI bővebb átviteli lehetőségei miatt, melyre a DVI önmagában nem képes). A kompatibilitást szolgálja, hogy a HDMI ugyanazt a másolásvédelmi eljárást alkalmazza mint a DVI , s ez a HDCP (High Bandwidth Digital Content Protection).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .