A HDMI

A HDMI jövője

A HDMI (High Definition Multimedia Interface) új digitális adatátviteli interfész, mely egy kábelen továbbítja a nagyfelbontású sokcsatornás audió és a legjobb minőségű videó információt.
  A HDMI távvezérlési lehetőségeket is biztosít. Támogatja a CEC (Consumer Electronic Control) és az AV.link univerzális távvezérlő protokollokat, melyek széles körben elfogadottak, az AV.link Európában domináló szabványnak ígérkezik. Egy infravörös érzékelőn keresztül több HDMI-vel összekötött komponenst távvezérlésére van lehetőség.

  A HDMI kábelek még nagyobb hosszban is probléma nélkül működnek. 20 méternél hosszabb kábeleket teszteltek minden gond nélkül. A HDMI specifikációjának alapjául szolgáló Silicon Image TMDS protokoll üvegszálon történő átvitelt is lehetővé tesz. Így technikailag lehetséges, hogy a HDMI adatok egy a DVD lejátszóknál alkalmazott optikai digitális kábelen (TosLink kábel) keresztül kerüljenek továbbításra sokkal hosszabb távolságokat áthidalva.

  A HDMI rugalmas kétirányú adatátviteli lehetőséget biztosít, mely számos előnyt biztosít a felhasználó számára. Csak egy példa: a digitális TV készülék vagy AV erősítő eljutatja a digitális műholdvevőnek, hogy milyen képformátumot és beállításokat használ (azaz 16:9 vagy 4:3 Letterbox) ill. milyen hangformátumokat ismer fel (5.1- vagy 2-csatorna). A digitális információk ezután automatikusan ezeknek megfelelően jutnak el a készülékekhez.

HDMI összeköttetés

A HDMI jövője

A HDMI sikerét nyilván a nagy „High Tech” kultúrájú piacok fogják meghatározni, és úgy tűnik ebből a szempontból az USA-ban jól áll az interfész. Számos ottani házi-mozi magazin (például a Home Theater Magazine és a Widescreen Review) foglalkozott már vele és elfogadottsága általánosnak mondható. Európában talán egy kicsit lassabban fog elterjedni, de hát ez minden újdonságra jellemző, mert mi ezen a kontinensen óvatosabban fogadjuk be azokat (ez történt a DVD esetében is).

A házi-mozi komponensek összekapcsolásának jelenlegi összetettségéből és bonyolultságából is sokat nyerhet a HDMI. Általában pedig várható, hogy a HDTV (a napjaink PAL és NTSC televízióinak korlátain túlmutató, nagyfelbontású televíziózás) és a HDMI piaci elterjedése egymást erősítve zajlik majd, mivel csak kettőjük együttese képes a különböző komponensekben minden képességüket kihasználva megjelenni. Aki ma házi-mozijában a HDMI-re épít, az lehetőséget teremt a nemsokára már Európában is megjelenő HDTV számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .