A népszerűség átka a HD DVD hack? (Kommentár)

1. Oldal

A digitális jogmenedzselés (DRM) ellen küzdő hackerek egyre sikeresebben támadják az AACS másolásvédelmi rendszert, de úgy tűnik elsősorban a HD DVD-t preferálják a Blu-ray Disc-el szemben. Lehet, hogy ez a HD DVD népszerűségének jele?
Le a DRM-el
Le a DRM-el

A feltöréssel foglakozó hackerek és crackerek jórészt a dicsőségért dolgoznak. Mi értelme lenne naphosszat vöröslő szemekkel a monitor előtt ülni, és a billentyűket püfölni, ha csak arról lesz valaki híres, hogy feltört egy döglődő formátumot?

Amikor karácsonykor Muslix64 sikeres támadást intéztem az AACS ellen, egy HD DVD lejátszó szoftvert használt, hogy feltárja a filmek egyedi címkulcsait, amiket a lejátszás során egy memória tárol. Kitalálta miként nyerje ki a kulcsokat, hogy aztán a filmeket merevlemezre mentse és onnan tetszőlegesen játszhassa le. Egy másik hacker segítségével aztán azt is kifundálta, miként lehet kinyerni címkulcsokat a Blu-ray lemezről is, melyen eltérő fájlstruktúrát használnak, de amit kitalált az a HD DVD platformon szerzett tudásból származott.

A Muslix64 feltárta biztonsági résen át azonban egyszerre csak egy filmcím kulcsához lehet hozzájutni, s ezt a jórészt manuális munkát más hackerek végzik, s a kinyert kulcsokat internetes oldalakra teszik fel. A kulcsok listája már száznál is több Blu-ray és HD DVD műsoros lemezt érint, de a többségük (kb. 80%-uk) az utóbbi formátumhoz tartozik.

Nagyjából tíz napja derült ki, hogy egy magát Amezami néven emlegető hacker Muslix64 módszerét követve, egy külső HD DVD meghajtó és a PC-je közötti adatforgalmat vizsgálva felfedezett egy úgynevezett processing (azaz feldolgozási) kulcsot, mely bármely lemez címkulcsainak származtatására használható, feleslegessé téve a Muslix64 technikájával manuális elvégzendő munkát. Azt nem tudni, hogy ez a módszer működne-e egy Blu-ray elleni támadásban is, mert jelenleg külső meghajtó nem kapható ehhez a formátumhoz.

Talán a HD DVD növekvő népszerűségét mutatja az is, hogy az Antiguán bejegyzett szoftvercég, a SlySoft már piacra is dobta AnyDVD HD „ripper” programját, mely képes eltávolítani nemcsak a DVD-k, de a HD DVD lemezek másolásvédelmét is. A védelmektől (a HDCP-től is) megszabadított tartalom azután a PC merevlemezére másolható, s onnan a Cyberlink PowerDVD Ultra programjával bármilyen monitoron lejátszható. Az utóbbi cég persze nem áll hivatalos kapcsolatban a SlySoft-al, és ironikus módon a Doom9 kódfeltörői az AnyDVD HD memóriaregisztereiben „szaglászva” kiderítették, hogy a szoftver a PowerDVD „host certificate”-jét használja, amiért nyilvánvalóan csak a Cyberlink fizetett licencdíjat az AACS-LA-nek.

A Blu-ray támogatói most részben beigazolódva látják, hogy az AACS-t a HD DVD platform felől érő támadások pontosan olyanok, melyeket feltételeztek, s ami saját BD+ extra védelmük kidolgozására kényszerítette őket. A BD+-t egyébként eddig egyetlen megjelent Blu-ray műsoros lemezen sem alkalmazták, tehát nem valószínű, hogy ez van a formátumot kevésbé érintő támadások hátterében.

Szerintem az, hogy a hackerek melyik formátumot preferálják, csak azon múlik, hogy szerintük melyikkel érnek el nagyobb hatást. Vagyis munkájuk tisztán a piaci várakozások tükre. Ahogy a vírusok és kémprogramok írói szinte nem is foglalkoznak a Mac operációs rendszerrel a Windows-al ellentétben, úgy a hackerek azért a HD DVD feltörésére fordítják legtöbb figyelmüket, mert azt várják, ezt fogják a legtöbben használni.

Mindez persze nem boldogíthatja a HD DVD támogatóit, és semmiképpen nem jelzi a formátumháború végső kimenetelét, de arra utal a többségében ma még első felhasználóknak, hogy a HD DVD sokkal rugalmasabb, felhasználói szempontból barátságosabb és használhatóbb formátum. Jó vagy rosszértelemben egyaránt.

Kapcsolódó linkek:

Immár hivatalosan beismert az AACS-t ért „támadás”
Feltört nagyfelbontású filmek az interneten
Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .