A bíróság elmarasztalta a Canon-t a SED ügyében (Frissítve)

1. Oldal

Egy texasi szövetségi bíróság úgy döntött, a Canon megsértette a Nano-Proprietary-vel kötött licenc megállapodását. A döntés gátat jelent a SED TV megjelenése előtt, de van remény újabb egyezségre még a Toshiba számára is.
Canon_SED3.jpgA Nano-Proprietary még 1999-ben kötött licenc megállapodást a Canon-al a Field-Emission Display (FED) azaz tér-emissziós képernyőkre vonatkozó szabadalmának közös hasznosítására, és ilyen képernyők előállítására. A bírói döntés szerint az egyezséget azzal sértette meg a Canon, hogy a Toshiba bevonásával közösvállalatot hozott létre a FED elvére épülő Surface-conduction Electron-emitter Display (SED) panelek és TV-k gyártására. Az eredeti megállapodás ugyanis csak Canon-ra és leányvállalataira korlátozódott, és a Nano-Proprietary szerint a Toshiba-val együttesen alapított vegyesvállalatra nem. A Nano-Proprietary által benyújtott keresetnek helyt adó döntés értelmében az eredeti megállapodás 2006. december 1-jei határral érvényét veszíti.

Korábban a Canon és a Toshiba közösen próbálta piacra vinni a SED képernyős TV-t, melyben a Nano-Proprietary által felfedezetthez hasonló apró elektronforrások bombázzák töltéseikkel a képernyőt. Az így létrehozott kép az LCD-nél és plazmánál élesebb és kontrasztosabb, de maga a panel sokkal vékonyabb, mint a hagyományos képcsövek.

A megállapodás megsértésével okozott kár és kompenzálása még nem került meghatározásra, és a Canon-nak új megállapodást kell tető alá hoznia, ha folytatni akarja az ilyen TV-k gyártását, feltételezve, hogy esetleges fellebbezés után is érvényben marad a jelenlegi ítélet.

Az eset keresztülhúzta a Canon és a Toshiba számítását, hogy piacra vigye a SED TV-t, melyet az utóbbi már nyilvánosan be is mutatott tavaly októberben, japánban, és azt tervezte, hogy ez év végén már árusítani is fog.

Január végén a közösvállalatban meglévő részesedését a Toshiba eladta, így a SED Inc., már teljes egészében a Canon irányítása alatt áll.

Ezzel a döntéssel a SED képernyők jövője komolyan megkérdőjeleződik. A Canon és a Nano-Proprietary az utóbbi hetekben igyekezett megállapodásra jutni az ügy kapcsán, így van remény, hogy új licenc megállapodás jön létre a cégek között. De az sem elképzelhetetlen, hogy a Toshiba megpróbál a Canon helyébe lépni, és közvetlenül megállapodni a Nano-Proprietary-vel a licenc hasznosításáról. Ez már csak azért sem kizárt, mert tudott volt, hogy a Toshiba-t mindig is zavarta a Canon dominanciája partnerkapcsolatuk során. Mivel azonban nem tudni milyen megállapodás – ha egyáltalán létezik ilyen – áll fenn a Canon és a Toshiba között, ezért sem tudni mi lehet a SED jövője.

Kapcsolódó linkek:

Canon: SED TV gyártás csak 2010-től
A Canon kivásárolja a Toshibát a SED-ből, de így kérdéses a tömeggyártás
Toshiba: a SED HDTV nem lesz látható a CES 2007-en
Az első nyilvánosan kiállított SED HDTV-k
Idén kezdi el építeni a SED TV gyártósort a Canon és a Toshiba
A Toshiba nem kíván 2006-ban megjelenni a SED TV-vel
SED panel az IFA-n zárt ajtók mögött
Épül a Canon és Toshiba SED gyára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .