Feltörték a Blu-ray és HD-DVD lemezek AACS másolásvédelmet?

1. Oldal

Egy magát Muslix64-nek nevező krekker azzal a bejelentéssel kívánt „Vidám Karácsonyt” az érintetteknek, hogy állítása szerint nem feltörhetetlen a Blu-ray és HD-DVD lemezeken használatos AACS másolásvédelem.
BD_HD-DVD_AACS_logo.jpgÁllítását Muslix64 a Doom9 fórumon jelentette be, és igazolásképpen fel is tett egy drámai kis demonstrációs videót a YouTude-ra „AACS is Unbreakable” címmel, mely a sikeres akciót demonstrálja. Mindjárt mellékelte is annak a Java alapú parancssor utilitynek a forráskódját, és hozzá egy teljes FAQ-t (GYIK-et), melyet BackupHDDVD-nek nevezett el. Ezzel sikerült kódolatlan fájlok formájában merevlemezre menteni néhány műsoros HD-DVD lemez, köztük az Acéllövedék (Full Metal Jacket) , a Van Helsing és a Tomb Raider tartalmát.

A közlés azonnal kárörvendő kommentárok, és spekulációk özönét indította el, hogy miként is fognak most reagálni a filmstúdiók. Ezek között szerepelt az a jóslat is, hogy a HD-DVD formátumot támogató stúdiók ezután a további BD+ másolásvédelmi réteggel rendelkező Blu-ray felé fordulnak majd.

A filmvilágnak azonban egyelőre nincs miért aggódnia. Egyrészt az AACS-t valójában közkeletű értelemben nem törték fel. Éppen ellenkezőleg, az állítás az AACS működésnek korlátozott ismeretekről tanúskodik. Másrészt a kompromittált lemezek száma igen csekélyszámú, a kiadott lemezek és az piacon lévő lejátszók számához képest elhanyagolható, és olcsó , kis kockázattal járó lehetőséget teremt arra, miként tud reagálni az AACS erre a kihívásra.

Tudható, hogy a krekker egy USB-s Xbox 360 HD-DVD külső meghajtót és egy Cyberlink PowerDVD lejátszó szoftvert használt HD-DVD lemezek megtekintéséhez. A BackupHDDVD használva úgy tűnik sikerült lejátszás közben kinyernie az adott műsoros lemezekhez tartozó dekódoló kulcsokat a lejátszó memóriájából és ezeket aztán alkalmaznia saját dekódoló eljárásában, ahogy az egyébként mindenki által hozzáférhető AACS Licensing Authority weboldalon. Maguk a kulcsok azonban úgy tűnik feltöretlenek maradtak.

A BackupHDDVD alapvető megközelítése nem sokban különbözik a DeCSS-től, mely az első széles körben elterjedt a szabvány DVD-n használt CSS kódolás feltörésére szolgál. Mindkettő a kódolási kulcsok felfedésével és használatával igyekszik kódolatlan fájlokat létrehozni a merevlemezen.

Nagyon fontos különbség van azonban a két eset között, ami az egyes másolásvédelmi rendszerek tervezésében rejlik. A CSS egy fix kulcskészletre alapul, amit minden DVD kódolására használtak és minden hardveres és szoftveres DVD lejátszóhoz megadtak. Mikor először ezeket a felfedték a rendszer végzetesen kompromittálódott. Ugyanannak a utilitynek a felhasználásával bármely DVD „rippelése” lehetővé vált örök időkre. Az AACS-t azonban úgy tervezték meg, hogy éppen a BackupHDDVD-hez hasonló kihívásokkal megbirkózzon. Mind a PowerDVD szoftver, mind a műsoros lemezek egyedi kulcsokkal rendelkeznek, melyeket, ha feltörnek, ki lehet vonni a forgalomból. Elvben a kár csak az említett feltört filmek másolataira és a PowerDVD lejátszóra korlátozódik.

A kihívás most az, hogy a rendszer úgy működik-e majd, ahogy tervezték. A BackupHDDVD áldás lehet, mert lehetőséget ad a stúdióknak és a szoftverek előállítóinak, hogy megtalálják a potenciális hibákat a rendszerben, miközben a kár még nem nagy.

Kapcsolódó link:

Mégis van ideiglenes megegyezés az AACS-ről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .