A HD DVD titkos fegyvere a 3X DVD?

1. Oldal

A HD DVD lejátszókkal kompatibilis 3X DVD lehet a legolcsóbb alternatíva a HD optikai lemezformátum között.
lemez_152px.JPGMiközben a Blu-ray tábor győzelmi kampányával van elfoglalva, a HD DVD támogatói úgy tűnik egy eddig nem használt, 3X DVD elnevezésű technológiával igyekszenek még élesebb versenyhelyzetet teremteni.

A HD DVD eddig is azzal büszkélkedhetett, hogy a sokszorosított lemezek ára szempontjából előnyben van a Blu-ray Disc-el szemben, mivel a meglévő DVD gyártási folyamat egy kisköltségű további beruházással alkalmassá tehető HD DVD lemezek előállítására. Még ennél is olcsóbb megoldást nyújthat a nagyfelbontású műsorok tárolására alkalmassá tehető 3X DVD lemez, melynek specifikációja a HD DVD formátum fájlstruktúrájára épül, s így a HD DVD lejátszókkal lehet kompatibilis, ugyanakkor a lemez maga fizikailag pontosan ugyanolyan, mint a szabvány vörös lézerrel olvasható DVD.

A Doug Carson & Associates, Inc. (DCA) az első sikeres 3X DVD-ROM lemez mesterváltozatának elkészítésével és annak sokszorosításával nem is tett mást, mint hogy egy közönséges kétrétegű DVD-ROM-ra a HD DVD lemezeken használatos UDF 2.5-ös fájlstruktúrában helyezett el nagyfelbontású műsortartalmat, amit aztán egy HD DVD lejátszóval játszott vissza. A DCA MIS 8.5 DVD lemezformázó szoftvere teljes egészében támogatja a szabvány DVD formátumot is és a 3X DVD-ROM-ot, valamint tartalmazza az utóbbihoz szükséges AACS másolásvédelmet és média megjelölést is.

Ennyi elegendő is, hogy egy 9,4 GB-os DVD-n az MPEG-4 vagy VC1 videotömörítést és/vagy az alacsonyabb 720p felbontást alkalmazva teljes hosszúságú HD filmeket lehessen tárolni.

A DCA bejelentését követően a HD DVD „mastering” berendezéseket kínáló Eclipse Data Technologies már közzé is tette, hogy ingyenes frissítést kínál ügyfeleinek a 3X DVD gyártáshoz.

A 3X DVD jelentősen kedvezőbb árú HD műsorkínálatot teremthet a piacon, de kérdés, hogy a hibrid DVD/HD DVD és Total Hi-Def lemezekhez hasonlóan milyen támogatásra találhat a filmstúdiók körében.

Kapcsolódó linkek:

Warner: Total Hi Def lemezek az év második felétől
Háromrétegű DVD/HD-DVD lemezt fejlesztett ki a Toshiba és a Memory-Tech

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .