Még idén eldől lesz-e Blu-ray 4K

1. Oldal

A Blu-ray Disc Association megerősítette, hogy egy munkacsoport már értékeli azokat a javaslatokat, amelyek a formátumot új funkciókkal, köztük a 4K tartalmak lejátszásával egészítenék ki.
Rövidesen 4K Ultra HD TV-k és vetítők sora kerül piacra, de hozzájuk való 4K tartalom még alig elérhető. A Sony 4K Ultra HD médialejátszót és filmterjesztést ígér, és más online szolgáltatók is készülnek erre, de a Blu-ray Disc-ről, mint az egyetlen aktuális lemezformátumról, amely rendelkezik az ilyen tartalmakhoz szükséges kapacitással mostanáig hivatalosan nem derült ki, hogy alkalmassá teszik-e a 4K lejátszásra.

Blu-ray_4K.jpg
A Blu-ray Disc Association (BDA) azonban nemrég nyilatkozatban erősítette meg a CNET számára, hogy a formátum kibővítését és benne a 4K tartalmak lejátszását egy már a múltévben felállt munkacsoport tanulmányozza.

Az idei első negyedévben a BDA tagszervezeteinek képviselőiből álló munkacsoport számos javaslatot kért és kapott, és most a különböző technológiai lehetőségeket értékeli. A munkacsoport mérlegeli a piaci igényeket és a jelenlegi formátummal való kompatibilitás kérdését is, és várhatóan még ebben az évben specifikációt és technológiai ajánlásokat készít a BDA igazgatótanácsa számára.

A jelenlegi HD videó lejátszására szolgáló Blu-ray formátum megújításával kapcsolatban sok mindent kellene megváltoztatni. A 4K tartalmak lemezen történő tárolásához el kell dönteni, milyen hatékonyabb tömörítést, bitrátát és színfelbontási szabványt alkalmazzanak, valamint azt is, hogy pontosan melyik 4K felbontást támogassák, a mozikban használatos 4.096×2.160 pixeles 4K CINEMA-t, vagy az új UltraHD TV-knél használatosa 3.840×2.160 pixeles Quad Full HD-t.

Addig is egyfajta pótlékként rövidesen kaphatóak lesznek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek.

Kapcsolódó link:

Sony: jönnek az első 4K-ban feldolgozott Blu-ray filmek
Sony FMP-X1: a 4K Ultra HD médialejátszó és filmterjesztés
Nem prioritás a Sony számára a Blu-ray 4K lemezformátum
REDRAY 4K Cinema Player: ez lesz a jövő filmlejátszója?
Készül a világ első 4K és egyben 3D televíziós sorozata
4K videoformátum, de melyik?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .