A Pioneer és a Sharp összefog

1. Oldal

A kölcsönös tőkebefektetés és a szórakoztatóelektronikai termékek elkövetkező generációjának közös fejlesztésére irányuló üzleti szövetség hasznos lehet mindkét japán cég számára, de rövidtávon főleg a Pioneer pénzügyi nehézségein segíthet.
Pioneer_Sharp_200px.JPGA Pioneer 30 millió részvényt bocsát ki a Sharp részére 41,4 milliárd jen (kb. 63,7 milliárd Ft) értékben, s ezzel a Sharp válik a legnagyobb 14,3%-os tulajdoni hányadú részvényesévé. A Pioneer cserébe 10 millió Sharp kincstári részvényhez jut 19,7 milliárd jen (kb. 30,3 milliárd Ft) értékben.

Befektetési szakértők szerint mindez pénzügyileg elsősorban az elmúlt három évben veszteséges Pioneer számára hasznos, mely a tranzakció nettó 21,7 milliárd jenes (kb. 33,4 milliárd Ft) többletét működésnek, benne a plazma TV üzletág újjáépítésére fordíthatja.

Mindkét cég abban bízik, hogy az üzleti szövetség révén jobban helyt tudnak állni az éles globális versenyben. A technológiai szektor fejlődése ugyanis rendkívül gyors, és nagyon nehéz megjósolni még akár rövidtávra is, hogy mik lesznek az iparági trendek. Egy ilyen környezetben, ha a két cégnek önállóan kéne lefednie a szükséges technológiákat, az jelentős időt, emberi erőforrást és költséget emésztene fel, amivel nagy üzleti lehetőségeket mulaszthatnának el.

A Sharp számára tehát elsődlegesen azért szükséges ez a stratégiai üzleti szövetség, hogy hozzájusson olyan kulcstechnológiákhoz és szaktudáshoz, mellyel jelenleg nem rendelkezik.

A két cég a bejelentés szerint a következő generációs DVD, audió, autóelektronikai és képernyő termékek közös fejlesztésében fogják egyesíteni tapasztalataikat. Ugyanakkor hálózati termékek együttes fejlesztését is tervezik otthoni elektronikai alkalmazásokhoz.

Jelenleg a Sharp gyártja a Blu-ray Disc és HD DVD lejátszókban használatos kéklézer diódákat, míg a Pioneer az optikai lemezformátumok fejlesztésében a lemezmeghajtó egységek technológiájához járul hozzá.

A Sharp kis és közepes méretű képernyőit, valamint kommunikációs és érzékelő technológiáját a Pioneer navigációs és más autóelektronikai technológiáival kombinálva új üzleti lehetőségeket keresnek a cégek a mobil elektronikában is.

A képmegjelenítők terén mindkét cég bővíteni szeretné üzleti tevékenységét, és új AV termékeket kívánnak kifejleszteni olyan eljövendő technológiákra alapozva, mint a szerves fénykibocsátó (OEL) képernyők. A Pioneer azt is tervezi, hogy a Sharp-tól származó LCD panelekből épített televíziókkal bővítené termékválasztékát a 107 centis (42 inch) képméret alatt. (Ez persze az elkövetkező 2-3 évben még nem várható!)

Kapcsolódó linkek:

IFA 2007 hírek: Pioneer újdonságok
Hírek a Pioneer DVD felvevők és plazmaképernyők, TV-k gyártása kapcsán
Pioneer tervek a jövőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .