Hírek a Pioneer DVD felvevők és plazmaképernyők, TV-k gyártása kapcsán

1. Oldal

A Pioneer cáfolja azt a hírt, hogy felhagyna a DVD felvevők önálló fejlesztésével, ugyanakkor szeretne együttműködni más gyártókkal az ilyen készülékek és a plazmaképernyők, TV-k fejlesztési és gyártási költségeinek csökkentésben.

logo.jpgA Nihon Keizai Shimbun japán üzleti napilap még a hónap elején adta közre a hírt, hogy az erős árverseny következtében a cégnek veszteséget okozó DVD felvevők önálló fejlesztésével felhagyna a Pioneer, és a következő generációs modellek kidolgozásában társulna a Panasonic márkanévről ismert Matsushita-val.

A hír szerint ugyanakkor a Pioneer tovább folytatja a Blu-ray Disc formátumra alapuló rekorderek fejlesztését, de ehhez is vásárol kulcsfontosságú mikro-áramköröket és szoftvereket a Matsushita-tól.

1999-ben a Pioneer gyártotta a világ első kereskedelmi forgalomba került DVD felvevőjét, és jelenleg is az ilyen készülékek negyedik legnagyobb szállítója.

A legújabb DVR-540HX HDD/DVD felvevőbe földi-sugárzású digitális adásokhoz (DVB-T) való vevőt is építenek
A legújabb DVR-540HX HDD/DVD felvevőbe földi-sugárzású digitális adásokhoz (DVB-T) való vevőt is építenek


A Pioneer elnöke Tamihiko Sudo egy sajtótájékoztatón cáfolta a DVD felvevők fejlesztésének leállításáról szóló hírt, de elmondta, hogy a cég keresi az együttműködést más gyártókkal a fejlesztésben és a gyártási költségek csökkentésében. Az elnök elmondta: „Meglévő eszközeinket kihasználva féken tartjuk a DVD felvevők fejlesztési beruházásait, melyek magas költsége sújtja a nyereségességet. Jobban fogunk koncentrálni az európai piacra, ahol erősek vagyunk, és a Blu-ray Disc lejátszók fejlesztésére és eladására.”

Ugyanakkor az elnök elmondta, hogy a Pioneer plazma üzletága hatalmas veszteséget halmozott fel az elmúlt üzleti évben az eladások és a gyártási kapacitás egyensúlyának hiánya miatt. „A síkpaneles TV piac bővülésével a mi célfelhasználóink köre is elkerülhetetlenül nőni fog. A jövőben a kibocsátási kapacitás hiányára számítunk, és fontolóra elkezdtük venni egy új panelgyár felállítását”.

Az Asahi Shimbun korábban már cikkezett róla, hogy a Pioneer egy 20 milliárd jenes (kb. 39 milliárd Ft) beruházással egy új PDP gyártósor felépítését tervezi Japánban, és a jövő márciusban induló építkezés befejeztével kapacitását 40%-al bővítené.

Mindez gyökeres fordulatot jelentene a Pioneer stratégiáját tekintve, mely korábban kapacitásai leépítésére kényszerült, miközben más gyártók folyamatosan növelik termelésüket, hogy kielégíthessék a síkpaneles TV-k iránti gyorsan növekvő igényeket.

Sudo részleteket nem közölt a beruházással kapcsolatos döntésről, csak annyit mondott, hogy különböző lehetőségeket vesznek fontolóra, köztük más cégekkel való társulást is.

Az együttműködés szándékát jelzi a Mainichi Shimbun jelentése is, mely szerint a Pioneer kapcsolatot igyekszik kiépíteni a Matsushita-val és a Hitachi-val, azzal a szándékkal, hogy megosszák a beruházási kockázatot és csökkentsék a financiális terheket. Mindez azt jelentheti, hogy a Pioneer üzleti elképzelései között szerepel a közös PDP panel és TV gyártás más nagy cégekkel.

Kapcsolódó linkek:

Pioneer: új házi-mozi rendszerek DVD/HDD felvevővel
Pioneer: új DVD lejátszók igen kedvező áron HDMI kimenettel
Pioneer: új HDD/DVD rekorderek
Pioneer tervek a jövőről

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .