A Samsung LG Display OLED TV panelek vásárlására kényszerül?

Koreai sajtóforrások szerint a Samsung Electronics és az LG Display OLED TV panelek szállításáról tárgyalnak, de a Samsung szerint ezek „csak pletykák”.


Úgy tűnik, hogy a két nagy dél-koreai rivális, az LG és a Samsung az aktuális piaci fejlemények és kiváltképp az LCD panelek megugró ára miatt együttműködésre kényszerülhetnek. A koreai MTN és ETNews is arról számolnak be, hogy a Samsung Electronics állítólag LG Display OLED TV panelek szállításáról állapodik meg.

Az MTN riportja úgy fogalmaz: „Iparági tisztviselők szerint a Samsung Electronics és az LG Display felső vezetése nemrégiben találkozott és megállapodott az OLED szállításában”. „A szállítás volumenéről azt tudni, hogy 1 millió darab ez év második felében és 4 millió darab jövőre.”

Samsung LG OLED TV

Az Omdia piackutató cég adatai szerint elsősorban a koronavírus-járványban a TV-k iránti kereslet megugrása miatt jelentősen nőttek az LCD panelek árai. Tavaly márciusban egy 139 centis (55 hüvelykes) illetve egy 164 centis (65 hüvelykes) képátlójú LCD panel átlagára 110 $ (kb. 33.000 Ft) illetve 170 $ (kb. 51.000 Ft) volt, ami idénre csaknem 191 $-ra (kb. 57.000 Ft) illetve 242 $-ra (kb. 73.000 Ft) emelkedett. A riportok állítása szerint „az LCD árak megugrása áll annak hátterében, hogy a Samsung Electronics az LG Display-hez fordult”.

Ha a jelentések igazak, akkor több érdekes kérdés is felmerül.

Az LG Display jelenleg egyedüliként szállít OLED TV paneleket az LG, a Sony, a Panasonic, a Philips, a Vizio és más tévégyártók számára. A cég ugyan bővíti termelési kapacitásait, hogy elláthassa új amerikai és kínai partnereit is, de kérdés, hogy az idénre legyártani tervezett 8 millió panelből, hogy tudja kielégíteni a Samsung Electronics fent említett 1 milliós igényét, majd a jövő évi 4 milliót?

Mi a helyzet a jövő év elejére piarca vinni tervezett QD OLED vagy QD Display képernyőjű TV-kkel? Eddig úgy volt, hogy a Samsung Display 2021 harmadik negyedévében elkezdi a maga fejlesztette QD-OLED panelek nagyüzemi tömeggyártás. Most úgy tűnik, hogy ez beletelik még némi időbe, mert a gyártási kihozatal még nem a tervezettek szerint alakul. Állítólag „mellékes együttműködésként a Samsung Display fejlesztési részlege összefogott az LG Display munkatársaival annak érdekében, hogy a QD-OLED képernyők gyártásának nagy hibaarányán javítsanak.

Van olyan iparági forrás, ami azt állítja, hogy közel van a szállítási szerződés véglegesítése. A Seoul Economic Daily idéz egy az ügyet ismerő iparági tisztviselőt, aki szerint: „Még nem írtunk alá szállítási szerződést, de már csak a részleteket meghatározó munkaszintű konzultáción kell átmenni”.

A koreai Chosun újságnak adott interjújában viszont a Samsung Visual Display elnöke a feltételezett panelvásárlásról szóló riportokat azzal utasította vissza, hogy azok „csak pletykák”.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .