Samsung: a QD-OLED után jöhet QNED

Az első kvantumpont OLED (QD-OLED) TV-k csak 2021-re lesznek készen, de a Samsung már az azt követő kifinomultabb kvantum nanoemissziós diódákon (QNED) alapuló displaytechnológián dolgozik.


A Samsung több vasat is tart a tűzbe, a displaytechnológiákat illetően. Ott az LCD TV-kben jelenleg széles körben alkalmazott kvantumpont technológia, amit a márka QLED elnevezéssel illet (de nincs köze a saját fényt kibocsátó elektrolumineszcens kvantumpont LED-hez), és újabban a mikro LED valamint a már legalább prototípusként létező QD-OLED.

A Display Supply Chain cikke szerint a Samsung már dolgozik az angolul „Quantum Nano Emitting Diode”, rövidítve QNED displaytechnológián is, amiben kék fényforrásként Gallium-nitrid (GaN) alapú kék fényt kibocsátó úgynevezett nanorúd LED-ek váltják ki az OLED-eket. A QD-OLED-hez képest a QNED nagyobb hatásfokot, jobb képfényességet, hosszabb élettartamot ígér, és azt, hogy elkerülhető az OLED kapcsán felmerülő beégés.

Ráadásul a GaN nanorudak OLED anyagoknál nagyobb stabilitása miatt nincs szükség azok tetején vékony-réteg bevonatra, amit az OLED panelekre végső lépésként fel kell vinni a panel élettartamát csökkentő oxigén vagy a nedvesség kizárására. Ennek a lépésnek a kihagyása csökkenti a gyártási költséget is.

Forrás: DisplaySupplyChain.com

A vörös és zöld pixelek színkonverziójához továbbra is kvantumpontokat alkalmaznak, mivel a nanorudak maguk kék fényt emittálnak. A teljes QNED rétegszerkezet arra az alaplapra épül, ami a meglévő QD-OLED technikával és berendezésekkel gyártható, és erre viszik fel a kék GaN nanorúd LED-eket és a színkonverziós réteget.

Ha minden igaz a jelenlegi kutatás-fejlesztés 2021 első felében biztosít lehetőséget a kísérleti gyártásra, és ha az sikeres, akkor következhetne a teljes léptékű gyártás.

Előnyt jelent, hogy a QNED gyártás különösebb nehézség nélkül illeszthető be a jelenleg építés alatt álló QD-OLED gyártósorokba, Csak annyit kell megváltoztatni, hogy a kék fényt kibocsátó OLED-ek felviteléhez használt berendezéseket olyan eszközökre cserélik, amelyek várhatóan tintasugaras nyomtatással GaN nanorúd LED-eket adnak a panelhez.

Forrás: DisplaySupplyChain.com

A QD-OLED gyártósor QNED-re történő átalakítása pénzt és időt takaríthat meg, mivel a Samsung folytathatja a QD-OLED alapú TV-k kezdeti gyártását, új prémium modelleket vihet piacra mielőtt viszonylag gyorsan áttérne a QNED alapú displaytechnológiára.

A QD-OLED-hez képest várhatóan alacsonyabbak lesznek a QNED gyártási összköltségei, mivel elhagyhatóak az amúgy legdrágább OLED anyagok felvitelére szolgáló gyártóeszközök és megspórolhatóak az OLED anyagok költségei is. A QNED displaytechnológia tehát minden szempontból ígéretes fejlesztésnek tűnik.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .