A Sharp is tajvani partnerrel gyártat kisebb LCD paneleket

1. Oldal

A két jelentős LCD TV panelgyártó, a tajvani Chimei Innolux és a Sharp jövőbeni szövetségének célja, hogy az utóbbi elháríthassa az erős japán jen kedvezőtlen hatását tévégyártásának versenyképességére és jövedelmezőségre.
A Sharp által bejelentett együttműködés azt jelenti, hogy a cég feladja eddigi politikáját, nevezetesen hogy kulcsfontosságú technológiái megvédése érdekében termelését Japánban tartja. A megállapodás alapján a Sharp a Chimei Innolux számára átadja az LCD képernyők energiafelhasználását csökkentő know-how-t, majd ezután kiszervezi a 102 centinél (40 inch) kisebb képernyők gyártását a tajvani céghez. A Sharp ugyanakkor nagyobb paneleket is szállít majd a Chimei Innolux-nak, amely az üzlet részeként 3D technológiára is számíthat a japánoktól.

Chimei.jpg
A legnagyobb elektronikai gyártók között számon tartott Foxconn társvállalata a Chimei Innolux egyébként a világ harmadik legnagyobb LCD TV panelgyártója. A tajvani cég már 2010-ben is a legtöbb úgynevezett cella panelt (a folyadékkristály cellát, a vékonyréteg tranzisztorokat és a színszűrőket valamint az LCD időzítés-vezérlőjét és meghajtó IC-it tartalmazó, de háttérvilágító modul és további optikai filmek nélküli panel) szállította a világon, vagyis a jelenlegi legnagyobb OEM panelgyártónak számít. A Sharp ötödik az LCD TV panelgyártók rangsorában, és a két cég együttesen is csak a harmadik helyet foglalná el, de 22,8%-os összevont piaci részesedésükkel már szorosan a második LG Dispkay nyomában lennének.

A Sharp azért került bajba a többi japán céggel együtt, mert a jen gyors és tartós erősödésnek indult a világ többi valutájával szemben, ami rontotta a Japánban zajló termelés versenyképességét és jövedelmezőségét, s ezért csökkentették is azt legfőbb gyártási telephelyein. Ennek ellenére a Sharp LCD panelüzletének várható profitja közel 80%-kal esik a három évvel ezelőttihez képest.

Kapcsolódó linkek:

Sok LCD TV-ben nem márkája által gyártott panel működik
Gyengébb specifikációjú LCD TV panelek a fejlődő piacoknak
Sony: tajvani LCD panel épül majd a Bravia HDTV-k felébe
Csökkenti LCD paneltermelését a Sharp

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .