A Sony új vetítőkbe szánt LCD panelje nagyobb kontrasztot és fényerőt ígér

1. Oldal

A Sony a világon először olyan nagyhőmérsékletű poliszilícium vékonyréteg tranzisztoros (HTPS TFT) LCD-t fejlesztett ki, melyben a folyadékkristályok precíz rendezésével nagyobb megbízhatóság és élettartam, valamint jobb vetített képminőség érhető el.
Az új technológia lényege, hogy a Sony új panelje a folyadékkristályt két szervetlen rendező réteg közé zárja, melynek anyaga a folyadékkristályok precíz sorbarendezésével négyszer jobban áll ellen az LCD-t megvilágító fénynek, (vagyis sokkal kisebb a „fényszivárgás”) mint a hagyományos szerkezetű LCD panelek szerkezete. Ez azt jelenti, hogy az új LCD panellel nagyobb fényerejű és kontrasztarányú vetítő építhető.

A Sony Bi:NATM6 HTPS LCD felépítése
A Sony Bi:NATM6 HTPS LCD felépítése


E mellett a Sony új folyadékkristály meghajtási rendszert vezet be a panelen, melyet „Field Inversion Driving” módszernek neveznek. A meglehetősen bonyolult és nemrég szabadalmaztatott meghajtás az összes pixel bemeneti feszültségét egyidejűleg modulálja, így a szokványos soronként huzalozott meghajtó rendszerekkel szemben elkerülhető a meghajtó vezeték pereméhez közeli folyadékkristály molekulák rendellenes mozgása. A fényszivárgás ezáltali jelentős csökkenése következtében a szokványos rendszerekkel összehasonlítva mindez a kontrasztarány és az un. „nyílásarány” (aperture ratio) javulását eredményezi.

Az új technológiáknak a jelenlegi korszerű nagyfelbontású vékonyréteg tranzisztoros (TFT) technológiával való társításával a Sony a hagyományos rendszereknél 10%-al nagyobb „áttetszőséget” és ötször nagyobb kontrasztarányt képes elérni – becslések szerint az On/Off kontrasztarány bármiféle fényrekesz manipuláció nélkül is a 2000:1 lehet – az igen kicsi 11,5 mikronos pixel terület ellenére.

A Sony az új HTPS LCD panel technológiát Bi:NATM6 (ejtve „Bí-na”) néven emlegeti, és az ilyen alkatrészekkel a jövő év elejére tervezik a megjelenést. A vásárlók a bevezetést követően röviddel várhatják a Bi:NATM6 technológiát tartalmazó vetítőket. Az új technológia a jobb képminőség mellett annak tartósságát is ígéri.

Az új HTPS folyadékkristály rendezési technológia a Sony másik élenjáró LCD fejlesztéséből az SXRD-ből (Silicon X-tal Reflective Display) származik, mely egy LCOS panel, amit jelenleg a QUALIA 004 vetítőben alkalmaznak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .