Android TV: kész a TV-s Android 11

Az Android TV Android 11-nek megfelelő verziója a játékosoknak szánt újdonságai az automatikus alacsony késleltetésű játékmód és több kontrollertípusú támogatása.


A Google blogbejegyzésben jelentette be az Android TV legújabb verzióját. Ahogy a mobil Android 11, úgy annak TV-s változata is jobb teljesítményt és memóriakezelést ígér, emellett a biztonságot szolgáló funkciókat, mint az alkalmazások egyszeri engedélyezése.

Leginkább a játékok kedvelői számára fontos, hogy a TV-s Android 11 olyan játékveérlők használatát támogatja, mint a Nintendo Switch Pro (Bluetooth és USB) és a Valve Steam (USB) kontrollerei. A Google saját Stadia kontrollere is működik, bár a játékszolgáltatás továbbra sem elérhető hivatalosan Android TV-n.

Korábban már ismertté váltak a TV-s Android 11 egyéb új funkciói. Ezek közül a leglátványosabb a „mozgóképes kedvcsinálók” (lásd a fenti képet) megjelenése a főoldalon, az új szolgáltatások vagy alkalmazások kipróbálását valamint az azokra való előfizetést és bejelentkezést segítő „instant app” és „Subscribe and install” (Előfizetés és telepítés) a Google Play áruházban. A Gboard TV billentyűzet beszéd-szöveg konverzióval és prediktív gépeléssel segíti a szövegbevitelt (lásd az alábbi képet).

Az új verziójú Android TV támogatja az automatikus alacsony késleltetésű üzemmód (ALLM) funkciót, ami azt jelenti, hogy játék során automatikusan játékmódba kapcsol a platformot futtató TV, illetve kiadja a megfelelő HDMI jelzést a médiaeszköz a hozzá kapcsolódó, s az értelmezni képes képmegjelenítőnek . A Google a HDMI-CEC protokoll használatát is megkönnyítené. A különböző gyártók által különböző módon megvalósított protokoll elveszíti célját, ami a különböző készülékek együttműködése lenne. Azáltal, hogy az összes Android TV bizonyos megvalósítási változatokat támogat el lehet kerülni a protokoll szétesését.

Hogy mikor kerül fel az Android 11 a különböző gyártók TV-ire és médiaeszközeire azt nehéz megmondani, főleg, hogy még az Android 10 sem érkezett meg a közismert Android TV készülékekre. Elsőként várhatóan a Google „Sabrina” Android TV eszköze futtathat Android 11-et, amit a cég 2020. szeptember 30-án jelenthet be.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .