Arcam: Auro-3D frissítés a legújabb AV vevőerősítőknek

A frissítéssel Auro-3D térhangzás technológiát kapnak új Arcam AVR10, AVR20 és AVR30 AV vevőerősítők, valamint az AV40 processzor.


A Dolby Atmos és DTS:X árnyékában elfeledettnek tűnik az egy ideje mozikban már használatos Auro-3D magassági hangösszetevőket is reprodukáló térhangzás technológia. Pedig a formátum házimozikban való alkalmazásához a Datasat, a Denon és a Marantz, a Steinway Lyngdorf, a Storm Audio valamint a Trinnov Audio kínálnak csúcskategóriájú AV vevőerősítőket és processzorokat.

2020. április 20-tól egy firmware-frissítéssel az Arcam is hozzáadja az Auro-3D hangformátum dekódolását az AVR10, AVR20, AVR30 és AV40 AV vevőerősítőkhöz és processzorhoz.

Az Auro-3D technológia úgy hoz létre a hallgatók körül háromdimenziós hangélményt, hogy egy magassági (HEIGHT) és esetleg egy legfelső – más néven az „Úr hangja” – (TOP) réteget ad a hangtérhez. Az ennek megfelelő 9.1 és 13.1 közötti Auro-3D konfigurációjú hangsugárzó-elrendezés és az azt meghajtó AV erősítő mellett szükség van még egy Blu-ray lejátszóra is a formátumnak megfelelő hangsávú filmek lejátszására.

A standard 5.1-es surround PCM hangsávhoz kevert magassági hangösszetevők a lejátszáskor vonhatóak ki az adatfolyamból. Így az Auro-3D hangformátumot bármely szokványos Blu-ray lejátszó képes továbbítani HDMI kimenetén keresztül.

Az Arcam implementációja tartalmazza az Auro-Codec dekódert és az Auro-Matic felkeverést is, mely utóbbi a 3D hangélményt bármely audioforrásból képes előállítani.

Az Auro-3D magassági hangösszetevőket reprodukáló rétegét annak megfelelően dolgozták ki, ahogy az emberi fül a felemelt hangokat hallja, illetve azokat el tudja különíteni a fülmagasságban megszólalóktól. Az ezt a hangréteget megszólaltató hangsugárzókat nem kell a mennyezetre szerelni, elég azokat 30 ±10 fokkal magasabban a meglévő hangsugárzók fölé elhelyezni.

Az Auro-3D hangsávok megtalálhatóak néhány Blu-ray lemezen, és ezek száma egyre növekszik. Az Auro-Matic felkeverés pedig a „nem Auro” tartalmakat – például mono-, sztereó vagy 5.7/7.1 surround audiojeleket – is fel tudja konvertálni a hangrendszerhez.

Az új  v1.24 verziójú firmare-frissítés a Arcam HDA weboldalon a megfelelő terméket kiválasztva tölthető le.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .