Mikro LED: a szabadalmak terén már zajlik a verseny

Egy friss jelentés szerint az eddigi 5.500 mikro LED szabadalom 40%-át 2019-ben nyújtották be és e téren a legaktívabbak a képernyőgyártók voltak.


A francia piackutató és stratégiai tanácsadó cég, a Yole Développement friss jelentése emeli ki a bevezetőben említetteket, és a mikro LED (microLED) szabadalmak számának növekedését a már zajló verseny jeleként értékeli.

A cég előző évi azonos tárgyú elemzéséhez képest a 2019-re vonatkozó négyszer annyi ugyanazokat vagy hasonló műszaki területek érintő szabadalomcsaládot és háromszor annyi szereplőt tart számon.

Az exponenciálisan növekvő számú, nagyjából 2.500 mikro LED fejlesztéssel kapcsolatos szabadalomcsalád többsége kínai cégekhez köthető. Közülük is kiemelkedik a BOE, mely csak 2019-ben közel 150 szabadalomcsaládot nyújtott be.

A jelentés következtetése szerint a kínaiak meghatározó pozíciója nem meglepő, mivel az egy általánosabb tendenciát tükröz. Az ország ugyanis már inkább az innovációban és nem egyszerűen a gyártásban bízik. Az elemzés szerint ugyan megkérdőjelezhető, hogy a nagyszámú szabadalom nem megy-e a minőség rovására, de arra a következtetésre jut, hogy még ha az összes benyújtott technológia nem is a legmagasabb színvonalú, még mindig sok mutat „világszínvonalú innovációt, és erős elhatározást demonstrál a bejáratott riválisokhoz képesti különbség csökkentésére”. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy bár az átlagnál színvonaltalanabb szabadalmak akadályozhatják az innovációt, de felhasználhatók „tárgyalási eszközként a jogsértésekkel szembeni keresetek elleni védekezésre, a kölcsönös licencmegállapodások tárgyalásához és egyebekhez.”

A szabadalomcsaládok iparági megoszlása alapján (lásd a fenti grafikont) a mikro LED technológia fejlesztésében leginkább a képernyőgyártók aktívak, a legtöbb ezzel kapcsolatos bejegyzést – az összes közel 30% -át – ugyanis ezek teszik ki. A mikro LED-ben érdekelt számos képernyőgyártó, mint az AUO, a CSOT, a CEC Panda, a Foxconn csoport, az Innolux, az LG, a Samsung, a Tianma és a Visionox fokozta tevékenységét. Azon cégeknek, amelyek nem fektettek az OLED technológiába, a mikro LED kínál lehetőséget arra, hogy valós alternatívaként új generációs display technológiával egészítsék ki portfóliójukat, lehetővé téve számukra, hogy továbbra is bent maradjanak a prémium TV-k szegmensében.

A fejlesztések szempontjából az egyik legnagyobb kihívást jelentő elem a mikro LED gyártásban továbbra is a nagyszámú mikroszkopikus LED tömeges felvitele az elektronikai meghajtást biztosító alaplap hordozóra. Ez az eljárás ugyanis károsíthatja a kényes LED-eket, és ennek ellenőrzése, értékelése és cseréje/javítása továbbra is szűk keresztmetszetet jelent. A kisméretű, például viselhető termékekre szánt kijelzők esetében ez nem annyira probléma, de ahogy a mikro LED display mérete nő – mint a TV piacra szánt képernyők esetében – és a pixeltávolságot csökkenteni kell a képfelbontás növelése érdekében, az eljárás egyre nehezebbé válik. Ezt kell tehát leginkább megoldaniuk a mikro LED TV-ket gyártani tervező cégeknek.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .