Apple TV: Dolby Atmos hangú filmek az iTunes-on

A tvOS 12 béta verziójára frissített Apple TV 4K-ra már száznál is több Dolby Atmos hangú filmet tett elérhetővé az iTunes.


Közel egy éve az Apple TV 4K bemutatásakor azt is bejelentették, hogy az iTunes előfizetők automatikusan és díjmentesen megkapják a már birtokukban lévő HD minőségű filmjeik 4K HDR változatát, akár Dolby Vision formátummal. A Dolby Atmos hangsávval rendelkező filmeket szintén ingyen frissítik.

Az iTunes Dolby Atmos hangsávú filmjei elvileg idén ősszel lesznek elérhetőek a már tvOS 12-t futtató Apple TV 4K médiadobozok tulajdonosainak, de a tvOS 12 ingyenes nyilvános béta verziójának telepítésével akár azonnal el lehet kezdeni a böngészést közöttük. Elkezdtek megjelenni ugyanis ezek a filmek régiótól függően eltérő számban. Mint általában, az iTunes amerikai verzióján a legteljesebb a választék. Hírek szerint ott már több mint 140 film lelhető fel a Dolby Atmos hanggal.

Tim Cook, az Apple elnök-vezérigazgatója a hónap elején azt mondta: „A tvOS 12 idei ősszel a következő szintre emeli az Apple TV 4K filmélményét a Dolby Atmos hang támogatásával és új funkciókkal a népszerű műsorok és filmek könnyű megtalálásához. Az Apple TV 4K kínálja az ügyfeleknek a 4K HDR filmek legnagyobb kollekcióját, és idén ősszel az iTunes lesz az otthona a Dolby Atmos támogatott filmek legnagyobb gyűjteményének.” Az idézett ígéret beváltásához még van egy-két hónap, mielőtt a tvOS 12 hivatalosan megérkezik.

A legtöbb Ultra HD Blu-ray lemez ma már objektum alapú hanggal kerül forgalomba. A Dolby Atmos hangsávot a lemezek veszteségmentes tömörítéssel Dolby TrueHD formátumban tartalmazzák, míg az iTunes tömörített Dolby Digital Plus formátumban kínálja.

Az iTunes-on nemcsak 4K HDR filmeknek van Dolby Atmos hangsávja, de több HD felbontásúnak is. A Disney viszont ebben a tekintetben is kilóg a sorból. Mivel a felek még mindig nem jutottak egyezségre, ezért a Disney, a Marvel, a Pixar és a Lucasfilm produkciói továbbra sem érhetőek el 4K HDR változatban az iTunes-on, és jelenleg úgy tűnik a Dolby Atmos hanggal is ez a helyzet.

Az Apple TV 4K támogatni fogja a Netflix által kínálat Dolby Atmos hangú tartalmakat is, de ez most még nincs aktiválva a tvOS 12 béta verziójában.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .