Az Amazon megveszi az MGM-et (Frissítve)

Az Amazon 8,45 milliárd dollárért (kb. 2.400 milliárd Ft) felvásárolja az MGM filmstúdiót több mint 4.000 film és 17.000 TV műsorepizód forgalmazási jogaihoz jutva.


Frissítés:

Az MGM Amazon általi akvizíciója a múlthéten zöld utat kapott az EU Bizottságától, az illetékes amerikai Federal Trade Commission (FTC) azonban még nem adta áldását az üzletre, pedig az Amazon korábbi nyilatkozata szerint az összes szükséges dokumentációt átadta a hatóságnak. Az Amazon tevékenységével szemben ismerten kritikus Lina Khan által vezetett FTC azt mondja, hogy alaposabban meg akarja vizsgálni az MGM felvásárlását.

MGM prime-video

Az online óriást mindez láthatóan nem zavarja és március 17-én hivatalossá tette, hogy az MGM csatlakozik a Prime Video és az Amazon Studios mellé. A bejelentést a felek képviselői egyöntetűen üdvözölték. Az MGM operatív igazgatója Chris Brearton nyilatkozata szerint: „Örömmel várjuk, hogy az MGM és annak ikonikus márkái, legendás filmjei és televíziós sorozatai sokasága, valamint rendkívüli csapatunk és kreatív partnereink csatlakozzanak a Prime Video családhoz. Az MGM az elmúlt évszázad legismertebb és legelismertebb filmjei és televíziós sorozatai közül számos megalkotója. Alig várjuk, hogy a következő fejezet felé haladva folytathassuk ezt a hagyományt, és a Prime Video és az Amazon Studios nagyszerű csapatával együttműködve évekig a legjobb szórakoztatást nyújtsuk a közönségnek”.

Az MGM eleinte független kiadóként fog működni az Amazon Studios kebelén belül és akár meg is élheti centenáriumát, tekintve, hogy a Metro Goldwyn Mayer 1924-ben alakult.

2021. május 31.:

Megszületett a korábban már sokak által feltételezett fúziós megállapodással és a múltheti Amazon sajtóközlemény immár hivatalosan is megerősíteti, hogy „az Amazon 8,45 milliárd dolláros (kb. 2.400 milliárd Ft) vételárért megvásárolja az MGM-et. Ez azt jelenti, hogy az elsősorban tévés műsorokat gyártó Amazon Studios munkája mostantól kiegészül a közel egy évszázados filmes múlttal rendelkező Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmes és tévés katalógusával.

Amazon MGM

Az MGM alá olyan filmek és franchise-ok tartoznak, mint a 12 dühös ember, az Elemi ösztön, a Creed, a James Bond, a Doktor Szöszi, a Holdkórosok, a Poltergeist – Kopogó szellem, a Dühöngő bika, a Robotzsaru, a Rocky, A bárányok hallgatnak, a Csillagkapu, a Thelma és Louise, a Tomb Raider, A hét mesterlövész, A rózsaszín párduc, A Thomas Crown-ügy és még sok más.

Az MGM tervezett közelgő filmjei se kevésbé izgalmasak többek között olyan alkotásokkal, mint a House of Gucci (a Gucci ház), a 007 Nincs idő meghalni, a Respect, a The Addams Family 2 és a még cím nélküli Paul Thomas Anderson film.

Ugyancsak az MGM portfólió része 17.000 TV műsorepizód, köztük olyanok, mint a Fargo, A szolgálólány meséje és a Vikingek. Az Amazon a kifizettet jelentős összeg ellenében tehát olyan filmes és tévés tartalmakkal gazdagodik amelyek eddig együttesen több mint 180 Oscar-díjat és 100 Emmyt nyertek.

Az Amazon szándékában áll megőrizni az MGM örökségét, és megkönnyíteni a stúdió alkotásaihoz való hozzáférést. Bár a bejelentés konkrétumokat nem tartalmaz, de valószínű, hogy az MGM produkciói hamarosan kizárólag az Amazon Prime Video szolgáltatásán lesznek csak elérhetőek – nagyon mást nehéz elképzelni.

A streaming szolgáltatások háborúja tehát tovább eszkalálódik, miután az olyan stúdiók, mint a Disney, a Warner, a Paramount és az Universal saját platformjaikkal vannak vagy lesznek jelen a piacon: konkrétan a Disney+, az HBO Max, a Paramount+ és a Peacock. Az említett hollywoodi stúdiók tehát saját kezükbe veszik tartalmaik online hasznosítását és nem adják majd át azokat az Amazon Prime Video vagy a Netflix számára. Az utóbbi viszont idén már annyit költ saját eredeti produkciókra, hogy minden hétre új filmpremiert ígér.

Nem csoda hát, hogy az Amazon be akarta biztosítani magát a jövőre nézve – és az MGM felvásárlása éppen ezt szolgálja. Az üzletet azonban még jóvá kell hagyniuk az illetékes hatóságoknak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .