Az Amazon megveszi az MGM-et

Az Amazon 8,45 milliárd dollárért (kb. 2.400 milliárd Ft) felvásárolja az MGM filmstúdiót több mint 4.000 film és 17.000 TV műsorepizód forgalmazási jogaihoz jutva.


Megszületett a korábban már sokak által feltételezett fúziós megállapodással és a múltheti Amazon sajtóközlemény immár hivatalosan is megerősíteti, hogy „az Amazon 8,45 milliárd dolláros (kb. 2.400 milliárd Ft) vételárért megvásárolja az MGM-et. Ez azt jelenti, hogy az elsősorban tévéműsorok gyártó Amazon Studios munkája mostantól kiegészül a közel egy évszázados filmes múlttal rendelkező Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmes és tévés katalógusával.

Amazon MGM

Az MGM alá olyan filmek és franchise-ok tartoznak, mint a 12 dühös ember, az Elemi ösztön, a Creed, a James Bond, a Doktor Szöszi, a Holdkórosok, a Poltergeist – Kopogó szellem, a Dühöngő bika, a Robotzsaru, a Rocky, A bárányok hallgatnak, a Csillagkapu, a Thelma és Louise, a Tomb Raider, A hét mesterlövész, A rózsaszín párduc, A Thomas Crown-ügy és még sok más.

Az MGM tervezett közelgő filmjei se kevésbé izgalmasak többek között olyan alkotásokkal, mint a House of Gucci (a Gucci ház), a 007 Nincs idő meghalni, a Respect, a The Addams Family 2 és a még cím nélküli Paul Thomas Anderson film.

Ugyancsak az MGM portfólió része 17.000 TV műsorepizód, köztük olyanok, mint a Fargo, A szolgálólány meséje és a Vikingek. Az Amazon a kifizettet jelentős összeg ellenében tehát olyan filmes és tévés tartalmakkal gazdagodik amelyek eddig együttesen több mint 180 Oscar-díjat és 100 Emmyt nyertek.

Az Amazon szándékában áll megőrizni az MGM örökségét, és megkönnyíteni a stúdió alkotásaihoz való hozzáférést. Bár a bejelentés konkrétumokat nem tartalmaz, de valószínű, hogy az MGM produkciói hamarosan kizárólag az Amazon Prime Video szolgáltatásán lesznek csak elérhetőek – nagyon mást nehéz elképzelni.

A streaming szolgáltatások háborúja tehát tovább eszkalálódik, miután az olyan stúdiók, mint a Disney, a Warner, a Paramount és az Universal saját platformjaikkal vannak vagy lesznek jelen a piacon: konkrétan a Disney+, az HBO Max, a Paramount+ és a Peacock. Az említett hollywoodi stúdiók tehát saját kezükbe veszik tartalmaik online hasznosítását és nem adják majd át azokat az Amazon Prime Video vagy a Netflix számára. Az utóbbi viszont idén már annyit költ saját eredeti produkciókra, hogy minden hétre új filmpremiert ígér.

Nem csoda hát, hogy az Amazon be akarta biztosítani magát a jövőre nézve – és az MGM felvásárlása éppen ezt szolgálja. Az üzletet azonban még jóvá kell hagyniuk az illetékes hatóságoknak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .