Az Amazon megveszi az MGM-et

Az Amazon 8,45 milliárd dollárért (kb. 2.400 milliárd Ft) felvásárolja az MGM filmstúdiót több mint 4.000 film és 17.000 TV műsorepizód forgalmazási jogaihoz jutva.


Megszületett a korábban már sokak által feltételezett fúziós megállapodással és a múltheti Amazon sajtóközlemény immár hivatalosan is megerősíteti, hogy „az Amazon 8,45 milliárd dolláros (kb. 2.400 milliárd Ft) vételárért megvásárolja az MGM-et. Ez azt jelenti, hogy az elsősorban tévéműsorok gyártó Amazon Studios munkája mostantól kiegészül a közel egy évszázados filmes múlttal rendelkező Metro Goldwyn Mayer (MGM) filmes és tévés katalógusával.

Amazon MGM

Az MGM alá olyan filmek és franchise-ok tartoznak, mint a 12 dühös ember, az Elemi ösztön, a Creed, a James Bond, a Doktor Szöszi, a Holdkórosok, a Poltergeist – Kopogó szellem, a Dühöngő bika, a Robotzsaru, a Rocky, A bárányok hallgatnak, a Csillagkapu, a Thelma és Louise, a Tomb Raider, A hét mesterlövész, A rózsaszín párduc, A Thomas Crown-ügy és még sok más.

Az MGM tervezett közelgő filmjei se kevésbé izgalmasak többek között olyan alkotásokkal, mint a House of Gucci (a Gucci ház), a 007 Nincs idő meghalni, a Respect, a The Addams Family 2 és a még cím nélküli Paul Thomas Anderson film.

Ugyancsak az MGM portfólió része 17.000 TV műsorepizód, köztük olyanok, mint a Fargo, A szolgálólány meséje és a Vikingek. Az Amazon a kifizettet jelentős összeg ellenében tehát olyan filmes és tévés tartalmakkal gazdagodik amelyek eddig együttesen több mint 180 Oscar-díjat és 100 Emmyt nyertek.

Az Amazon szándékában áll megőrizni az MGM örökségét, és megkönnyíteni a stúdió alkotásaihoz való hozzáférést. Bár a bejelentés konkrétumokat nem tartalmaz, de valószínű, hogy az MGM produkciói hamarosan kizárólag az Amazon Prime Video szolgáltatásán lesznek csak elérhetőek – nagyon mást nehéz elképzelni.

A streaming szolgáltatások háborúja tehát tovább eszkalálódik, miután az olyan stúdiók, mint a Disney, a Warner, a Paramount és az Universal saját platformjaikkal vannak vagy lesznek jelen a piacon: konkrétan a Disney+, az HBO Max, a Paramount+ és a Peacock. Az említett hollywoodi stúdiók tehát saját kezükbe veszik tartalmaik online hasznosítását és nem adják majd át azokat az Amazon Prime Video vagy a Netflix számára. Az utóbbi viszont idén már annyit költ saját eredeti produkciókra, hogy minden hétre új filmpremiert ígér.

Nem csoda hát, hogy az Amazon be akarta biztosítani magát a jövőre nézve – és az MGM felvásárlása éppen ezt szolgálja. Az üzletet azonban még jóvá kell hagyniuk az illetékes hatóságoknak.

Kapcsolódó tartalmak kereséséhez az alábbi címkék használatát javasoljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .