Az első nyilvánosan kiállított SED HDTV-k

1. Oldal

A Toshiba és a Canon első ízben mutatta be nyilvánosan SED képernyőit a Japánban zajló CEATEC 2006 kiállításon, és jelentette be, hogy az első ilyen HDTV készülékek 2007. végén lesznek kaphatóak.
A Surface Conduction Electron Emitter Display (SED) technológiájú képernyőket eddig csak zárt ajtók mögött, többnyire meghívott közönség láthatta. Most először a Chiba városában zajló CEATEC 2006 kiállításon azonban már minden látogató megtekintheti és akár le is fényképezhette a plazma és LCD képernyők versenytársának szánt készülékek prototípus példányait, melyek képminőségükkel igen nagy feltűnést keltenek.

CEATEC2006_SEDTV4.jpg
A kiállításon látható, eddigi legnagyobb, 140 centis (55 inch) átlójú képernyők gyártása 2007. júliusában kezdődik. Mindez Naoaki Umezu a Toshiba vezető SED specialistája szerint annak köszönhető, hogy a cégnek sikerült nem részletezett áttörést elérnie az előállítás költségeinek csökkentése terén, ami lehetővé teszi, hogy az ilyen televíziók ára versenyképes legyen a nagyméretű plazma és LCD modellekkel szemben, mely utóbbiaknál jobb látványélményt kínálnak.

A kiállított SED képernyők teljes HD (1920×1080 pixel) felbontásúak, felületi fényességük 450 cd/m2, kontrasztarányuk elképesztő 50.000:1, és a képelemek váltási válaszideje 1 milliszekundum, ami azt jelenti, hogy még gyors mozgásoknál nincs elkenődés. A SED TV-k ugyanolyan laposak, mint a konkurens technológiájú készülékek, élettartamuk 30.000 óra, energia-felvételük viszont kisebb azoknál.

Az első, 140 centis SED televíziók tehát 2007 végén tűnhetnek fel, és csak a japán piacon. A Toshiba és a Canon a várhatóan 2008-ban felfutó eladások tapasztalatai alapján dönti el, hogy megjelenik-e kisebb illetve nagyobb képméretű készülékekkel is, s a közösen épített gyár ez idő alatt eléri teljes kapacitását, és havonta 65.000 SED televíziót állít majd elő.

Kapcsolódó linkek:

Idén kezdi el építeni a SED TV gyártósort a Canon és a Toshiba
A Toshiba nem kíván 2006-ban megjelenni a SED TV-vel
SED panel az IFA-n zárt ajtók mögött
Épül a Canon és Toshiba SED gyára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .