Az első professzionális FED monitor képernyő megjelenését 2009-re tervezik

1. Oldal

A Sony-ból kivált vállalat, a Field Emission Technologies által fejlesztett FED technológia gyorsabb képfrissítést, kisebb teljesítményfelvételt és a mostani síkpaneles technológiáknál valósághűbb képet ígér.
Az idei CEATEC kiállításon úgy tűnik már nem abban versenyeztek a világmárkák, hogy „ki tud nagyobb”, hanem abban, hogy „ki tud vékonyabb” képernyőt előállítani. A Sharp 132 centis (52 inch) LCD-je 20mm, a JVC 107 centis (42 inch) LCD-je szintén 20mm, a 82 centis (32 inch) Hitachi LCD pedig csak 19mm vastagságú. Az igazán új képernyő-technológiák iránt érdeklődők számára viszont az esetleg a tetszhalott SED helyébe lépő Field Emission Display (FED) jelenthette a kiállítás legvonzóbb látványosságát.

A technológiát fejlesztő Field Emission Technologies azt tervezi, hogy 2009-ben már magas minőségű professzionális FED videomonitorokat fog szállítani, melyek mérete a 81 centit (32 inch) is eléri majd.

A cég a kiállításon számos 51 centis (20 inch) FED prototípus képernyőt mutatott be. A FED technológia a képcsövekhez hasonlóan elektronokkal bombázott foszforrétegből kilépő fénnyel állítja elő a képet, de az utóbbitól eltérően nem mágnesesen eltérített elektronsugárral, hanem az egyes képpontok mögötti apró elektronforrásokkal állítja elő a töltéseket.

ceatec_FED.jpg
Azonkívül, hogy az LCD-knél kevesebb teljesítményt vesz fel és tökéletesebb színeket állít elő, a FED a sokkal gyorsabb képfrissítést is támogatja. A CEATEC-en a Field Emission Technologies olyan FED képernyőt is bemutatott, mely másodpercenként 240 képet jelenít meg (240p), ami kétszer több, mint amit a legújabb Sony BRAVIA LCD TV-k kezelni képesek.

Korábban a Sony még nagy reményeket fűzött a FED-hez, de aztán a lassú fejlesztési folyamat és előrehaladás miatt más technológiák felé fordult, és sutba dobta a FED-et, előnyben részesítve az LCD és az OLED képernyőket. OLED technológiával készült TV-jük a világon elsőként, még idén decemberben meg is jelenik. Ezután a Sony kiszervezte FED kutatócsoportját a Field Emission Technologies cégbe, és többségi tulajdonát eladta egy technológiai fejlesztési alapnak.

A Field Emission Technologies azt állítja a FED képernyők gyártása olcsóbban állíthatók elő, mint az LCD-k, mivel nincs szükség háttérvilágításra, ugyanakkor ugyanaz a meghajtó-elektronika használható, mint amit az LCD-khez alkalmaznak. Az egyedüli probléma, hogy a Field Emission Technologies nem rendelkezik gyártósorral a képernyők előállításához, és egy ilyen beindítási költsége jelentősen emeli az indulóárakat.

Kapcsolódó linkek:

Sony: az első OLED TV decemberben kerül piacra
Mégsem lesz kapható a SED TV idén
Bemutatták az első FED képernyőt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .