Bemutatták az első FED képernyőt

1. Oldal

Japánban bemutatták az első nano-Spindt Field Emission Display (FED) azaz nanotüskés tér-emissziós képernyőt, mely kiváló képminőséget ígér.
A FED képernyőket bemutató kutatók öltözetük alapján mintha valami tudományos-fantasztikus filmből léptek volna a pódiumra, és egyelőre úgy tűnik az általuk kifejlesztett technológia még tényleg a jövő ígérete, de már működik.

FED_bemutato.JPG
FED_nano_tuskes.JPG
A FED képernyő nagyon hasonlóan működik, mint a Carbon Nano Tube (CNT) azaz karbon nanocsöves, és a Surface-conduction Emission Display (SED) vagyis felületi-vezetéses tér-emissziós képernyők. Ezek mindegyikében igen kisméretű vezérelt elektronforrások által előállított elektronok bombázzák a képpontok helyén a fénykibocsátó foszforréteget, pontosan úgy, ahogy a hagyományos képcsövek esetén.

FED_spind_tip_mikroszkop_150px.JPGAz elv tehát azonos, de az elektronforrások kialakításának technológiája eltérő. A nano-Spindt FED esetében apró, kúpszerű nanotüskékből és ugyancsak apró lyukakból áll az elektronforrás. A keletkező elektronok a lyukakon át lépnek ki majd jutnak el az egyes alképpontok vörös, zöld és kék fényt kibocsátó foszforrétegéhez. A jobboldali mikroszkópos kép mutatja a felépítést. A technológia nagyon egyszerű rétegszerkezetű, ezért igen vékony képernyő készíthető alkalmazásával.

Szemben a már gyakorlatilag sorozatgyártásra érett, de szabadalmi viták miatt most éppen kérdéses jövőjű SED-el, a FED technológiával egyelőre csak kicsi, 49 centis (19,2 inch) panelt tudtak előállítani, aminek felbontása is csupán 1.280×960 pixel. A képernyő fényereje 400 candela/négyzetméter, kontrasztaránya viszont igen figyelemreméltó: 20.000:1. A fejlesztő cég a Field Emission Technologies – mely a Sony fiókvállalata – viszont azt ígéri, hogy az eljövendő képernyők elérik majd a 76 centis képátlót és az 1.920×1.080 pixeles felbontást is.

Az első FED képernyők 2009-ben jelenhetnek meg, de azokat elsősorban a broadcast stúdiók számára gyártják majd, tehát áruk feltehetően nem lesz éppen alacsony.
Kapcsolódó linkek:

A bíróság elmarasztalta a Canon-t a SED ügyében (Frissítve)
Canon: SED TV gyártás csak 2010-től
A Canon kivásárolja a Toshibát a SED-ből, de így kérdéses a tömeggyártás
Toshiba: a SED HDTV nem lesz látható a CES 2007-en
Az első nyilvánosan kiállított SED HDTV-k
SED panel az IFA-n zárt ajtók mögött

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .