BBC és Sony kísérleti UHDTV közvetítés Wimbledonból

1. Oldal

A Sony és a BBC a nyár során kísérleti 4K UHDTV adást készít a wimbledoni teniszbajnokságról, ami talán sugárzásra is kerül, bár ez még megerősítésre vár.

Az érintett cégek belső forrásai által megerősített hírek szerint, a Sony egy közvetítő kocsit és kamerákat vet be az All England Lawn Tennis Club nyári tenisztornájának Ultra HD TV felvételeinek elkészítéséhez és a közvetítés potenciálisan sugárzásához. A japánok a berendezéseken kívül műszaki szaktudásukkal járulnak hozzá a kísérlethez, de kamerákat a BBC operatőrei kezelik majd.

Wimbledon_4K.jpg
A két cég korábban már többször működött együtt TV technológiák kipróbálásában. Két éve éppen a wimbledoni teniszdöntők 3D közvetítésében.

A 3D-nek egyelőre nem sikerült megragadnia a nézőket, a 4K Ultra HD azonban nagy hatással lehet a filmekre és TV-re. Az elkövetkező néhány évben több száz 4K filmek és Ultra HD tévéműsorok készülhet.

Az UHDTV közvetítéshez már rendelkezésre áll az új, nagyteljesítményű HEVC technológia, amely a 4K felbontású TV jelet körülbelül 20Mbps adatátviteli sebességre tömöríti. Ez persze több mint a HD adások 12Mbps bitsebessége, de elviselhető a sokkal részletesebb és így nagyobb képért cserébe.

Azt még nem megerősítették meg az érdekeltek, hogy a sportesemény 4K UHDTV műsora sugárzásra kerül-e vagy csak 4K film illetve demonstrációs összefoglaló készül belőle. Szabad műholdas sávszélesség éppen lenne egy UHDTV adáshoz, de a vételhez szükséges készülékek egyelőre még nem kaphatóak – bár a 4K Ultra HD TV-k eladásában érdekelt cégek kis szériában tudnának ilyeneket előállítani, akár csak azért, hogy bemutatótermekben demonstrálhassák új készülékeiket.

Kapcsolódó linkek:

SES: lezajlott az első műholdas HEVC kódolt Ultra HD adás
UHDTV közvetítés is lesz a 2014-es FIFA VB-ről
Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Wimbledoni teniszdöntők 3D-ben közvetítve

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .