SES: lezajlott az első műholdas HEVC kódolt Ultra HD adás

1. Oldal

A SES és partnerei, a Harmonic és a Broadcom úttörő jelleggel, a világon elsőként az új HEVC szabványban tömörített Ultra HD műsorátvitelt valósítottak meg egy ASTRA műholdról.


A múlt hétvégi luxemburgi SES Industry Days elnevezésű rendezvényén tartott bemutatón a HEVC kódolt Ultra-HD TV adást a Harmonic ProMedia Xpress készüléke állította elő, a HEVC dekódolást pedig a Broadcom BCM7445 eszközére épülő referencia tervezői rendszer végezte. A jel DVB-S2 modulációval került lesugárzásra 20 Megabit/sec adatátviteli sebességgel egy 19,2 fok keleti ASTAR műholdról.

SES_UltraHD.jpg
Az élő bemutatón első ízben sugároztak teljes 3.840 x 2.160 pixele Ultra HD képet az akár 50%-kal nagyobb tömörítési hatékonyságú HEVC kódolásban. Korábban az Eutelsat demonstrációs Ultra HD TV sugárzása négy HD képet továbbított párhuzamosan, a SES első élő Ultra HD felbontású adása az IBC 2012 kiállításon pedig még az MPEG-4 AVC (H.264) tömörítési szabványával zajlott.

Ezzel a sikeres kísérlettel megnyílt az út a kereskedelmileg reális sávszélességen zajló Ultra HD műsorszolgáltatás előtt. Most már csak a megfelelő felbontású tartalmakat kínáló műsorszolgáltatóknak kell színre lépniük, és az ilyen adások vételére alkalmas készülékeknek kell megjelenniük a piacon.

A SES illetékes alelnöke Thomas Wrede kijelentette, hogy cégének kezdeményezésével jelentős mértékben járul hozzá az Ultra HD ökoszisztéma fejlődéséhez, és a hét minden napján 24 órában sugárzó tesztcsatornát indít az iparági partnerek számára.

Kapcsolódó linkek:

UHDTV közvetítés is lesz a 2014-es FIFA VB-ről
Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Broadcom chip HEVC kódolt Ultra HD videó dekódolásához
Eutelsat: sugároz az első demonstrációs Ultra HD 4K TV csatorna
MPEG: jön a hatékonyabb video-tömörítő H.265 szabvány

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .