UHDTV közvetítés is lesz a 2014-es FIFA VB-ről

1. Oldal

Az elkövetkező jelentős sportesemények, köztük a FIFA Konföderációs Kupa, a tenisztorna Wimbledonban majd a 2014-es brazil labdarúgó világbajnokság jó lehetőséget kínál a Sony számára az UHDTV technológia tesztelésére.

Foci_VB_Brasil_4K.jpgFilmek és televíziós sorozatok már készülnek 4K Ultra HD felbontásban, és idén az első ilyen élő TV sportközvetítések tesztelésére is sor kerül. Az ehhez szükséges berendezéseket gyártó cégek idei seregszemléje, a NAB Show alkalmából a Sony egy sor ezzel kapcsolatos tervéről számolt be a The Hollywood Reporter.

A talán legfontosabb hír, hogy a FIFA-val 2014-ig érvényes szponzori szerződésben álló Sony a jövő évi brazil labdarúgó VB mérkőzéseinek egy részéről UHDTV közvetítést tervez nyújtani. Ezt megelőzően még idén a Sony teszteli majd az új televíziós technológiát a foci VB főpróbájának tekinthető, június 6-án kezdődő FIFA Konföderációs Kupán, valamint a június 24-én kezdődő wimbledoni tenisztornán is.

Mivel a Konföderációs Kupa ugyanazokban a stadionokban kerül megrendezésre, mint a 2014-es VB, ezért a Sony számára minden lehetőség adott lesz arra, hogy néhány meccsen kipróbálhassák a labdarúgó mérkőzések Ultra HD közvetítésének gyártását és műsorközlését.

A 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokság során még újdonságnak számító 3D közvetítések sorsa azonban bizonytalan, vagyis még nincs döntés arról, hogy a jövő évi VB-ről lesznek-e ilyenek

A Sony a wimbledoni tenisztorna rendezőivel is hosszú távú megállapodás alapján teszteli az új technológiákat. Az elmúlt két évben a centerpálya fontosabb mérkőzéseiről láthattak 3D közvetítéseket az ESPN és a BBC nézői. Idén is öt napon át lesz 3D adás Wimbledonból, ahogy Ultra HD tesztelés is.

A fő kérdés persze az, hogy hány néző láthatja majd ezeket a sportközvetítéseket Ultra HD felbontásban. Az ismert, hogy Japánban a 2014-es foci VB-vel tervezik elkezdeni az UHDTV műsorsugárzást, és talán más fejlett országokban is megtörténik ez. Az Ultra HD TV-k értékesítése azonban csak idén indul, 2014-ben is csak a háztartások töredékében lesznek ilyen készülékek, és még évekig fog tartani, mire néhány millió eladásra kerül. A FIFA persze dönthet úgy, hogy nagy kivetítőkön teszi nézhetővé a nyilvánosság számára az Ultra HD közvetítéseket, úgy ahogy ez a Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumú közvetítéseinél is történt.

Kapcsolódó linkek:

Hétmillióra nőhet az Ultra HD TV-k eladása 2016-ra
Japán a 2014-es foci VB-vel kezdi az UHDTV műsorsugárzást
ITU jóváhagyás a H.265 HEVC videó tömörítési szabványnak
Eutelsat: sugároz az első demonstrációs Ultra HD 4K TV csatorna
Készül a világ első 4K és egyben 3D televíziós sorozata
UHDTV: elfogadott ITU szabvány a Super Hi-Vision
Londoni Olimpia Super Hi-Vision/UHDTV formátumban
UHDTV: 4K és 8K felbontás az ITU ajánlás-tervezetében
Egy lépéssel közelebb az UHDTV megvalósulásához
Sony – FIFA: további információk a 3D focivébéről
Itt a 8K felbontású televíziózás az NHK jóvoltából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .