HaziMozi

Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (V.)

Blu-ray Disc és HD-DVD formátumegyesítéséről

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
Már három hete keringenek hírek arról, hogy a Sony és a Toshiba tárgyalásokat folytatnak a Blu-ray Disc és HD-DVD formátumok lehetséges egyesítéséről.

hd-dvd+blue-ray.jpgAz első, mindkét cég által megerősített hírt a japán Nihon Keizai Shimbun üzleti napilap közölte mely utalt rá, hogy esetleg még áprilisban meg is születhet a megállapodás. A bejelentés mindenesetre meglepő volt, mert ugyanakkor a két formátum mögött álló cégek és szervezeteik (a Blu-ray Disc Association és a HD DVD Promotion Group) továbbra is teljes mellszélességgel álltak ki formátumaik mellett. Később már arról is beszámoltak, hogy a megegyezést segítendő a tárgyalásokhoz csatlakozott a Matsushita (Panasonic) és a Philips is.

A tárgyalások kiindulópontja világos – mindkét fél el kívánja kerülni az iparág és a fogyasztók számára is hátrányos esetleges formátumháborút. Érthetően abban is könnyű volt megegyezni, hogy egy esetleges hibrid formátumnak egyesítenie kell mindkét technológia legelőnyösebb tulajdonságait. Ahogy azonban várható volt, abban már eltérőek a vélemények a tárgyaló felek között, hogy mik is ezek a „legelőnyösebb tulajdonságok”. A Sony úgy gondolja, hogy a nagyobb tárolókapacitású Blu-ray Disc lemez struktúráját kéne kombinálni a HD-DVD szoftverével, míg a Toshiba pont fordítva, az egyszerűbben és olcsóbban gyártható HD-DVD lemezszerkezetet és hozzá tartozó hardvert társítaná a Sony többrétegű optikai adatrögzítő eljárásával.

Ha valóban meg akarnak egyezni valamelyiküknek engednie kell, mivel a két formátum lemezeinek fizikai felépítése a mindkettőnél alkalmazott rövidebb hullámhosszú kék lézer ellenére alapvetően eltérő – a Blu-ray Disc hordozójának felszínén lévő adathordozó réteget csak egy vékony védőréteg borítja, míg a HD-DVD lemez adattároló rétege két hordozó szendvicsében helyezkedik el – s ezért azok bármiféle „egybegyúrása” elképzelhetetlen. Ráadásul egy teljesen új struktúrájú lemez és a hozzátartozó hardverek kifejlesztése jelentősen hátráltatná a nagyfelbontású műsorok tárolására is alkalmas formátum piaci megjelenését, ami megint csak nem érdeke egyik gyártónak sem.

E hír megjelenése előtti napokban több egymást cáfoló jelentés látott napvilágot. Először (2005. május 9.) a Reuters azt közölte, hogy a Sony és a Toshiba közel áll a jövendő DVD közös szabvány tervének véglegesítéséhez. A Nihon Keizai Shimbun szerint a részletes terv még a május 16-ra ütemezett gyártói találkozó előtt nyilvánosságra hozható. Állítólag mindkét fél azt jelezte, hogy az egyesített formátum a Sony technológiáját használná az információk optikai lemezre rögzítéséhez, és a Toshiba adná a szoftvert, mely a hatékony adatátvitelt és másolásvédelmet kezelné. Egy nappal később (2005. május 10.) a tárgyalásokhoz közelálló forrásra hivatkozva a Reuters közlése szerint az egyesített formátum a Sony által támogatott lemezstruktúrára támaszkodik majd. A forrás ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem volt még világos, hogy a két fél mikor – ha egyáltalán – jut végleges egyezségre a közös formátumot illetően. Még aznap a riportot kommentálva a Toshiba hivatalosan cáfolta, hogy bármiféle döntés született volna az egyesítést illetően. A cég hitet téve az egyetlen következőgenerációs DVD formátum mellett, és a formátumegyesítő tárgyalásokon való aktív részvételét hangsúlyozva közölte, hogy azok a jelzések, melyek egy 0,1 mm-es lemezrendszerre (ilyen a Blu-ray Disc) alapuló egyesítési megállapodás küszöbön állásáról szólnak megalapozatlanok és tévesek. Ennek megfelelően a Toshiba nem szándékozik semmiféle javaslatot tenni az egyesítés kapcsán a HD DVD Promotion Group tagjainak (vagyis hivatalosan nem adta még fel a HD-DVD formátumot).

És hogy ez mennyire így van, azt bizonyítja a következő oldali hír.

Új HD-DVD-ROM lemezek

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.




A Toshiba háromrétegű HD-DVD-ROM (csak olvasható) lemezt fejleszt ki, melynek adattároló kapacitása 45 gigabájt, ami 50%-al több mint a kétrétegű, 30 gigabájtos változaté és csak alig valamivel kevesebb, mint a versenytárs 50 gigabájtos kétrétegű Blu-ray Disc. Ez az adatmennyiség a tömörítéstől függően akár 12 óra nagyfelbontású film tárolására is alkalmas lehet. Az új lemez a 15GB-os egyoldalas, egyrétegű és a 30GB-os egyoldalas, kétrétegű már a DVD Forum által szabvány lemezek legkifinomultabb változata lesz.






A Toshiba egy kétoldalas kétrétegű hibrid ROM lemezt is bejelentett, mely egy kétrétegű HD-DVD-ROM oldalból és egy ugyancsak kétrétegű DVD-ROM oldalból áll. A hibridlemez 30GB-os HD-DVD-ROM oldala nagyfelbontású, a 8,5 GB-os DVD-ROM oldal pedig DVD felbontású tartalmakat tárolhat. Az ilyen hibridlemezek tulajdonosai a jelenleg használatos DVD felvevőikkel és lejátszóikkal is élvezhetnék az egyik oldalon rögzített műsort, míg meg nem veszik a másik oldalról lejátszható nagyfelbontású műsorhoz szükséges készüléket.


A Media-Tech Expo 2005-ön most bemutatkozó új lemezek szerkezete a jelenlegi DVD-nél és a HD-DVD-nél már a tömeggyártásban és a használat során egyaránt bevált és bizonyított struktúrát követi: két 0,6 mm vastag hordozó zárja közre az adathordozó réteget vagy rétegeket.

A sokszorosító technológiákat kínáló cégek szerint az új lemezek a meglévő gyártósorokon kisebb beruházást igénylő módosításokat követően előállíthatóak, így a lemezenkénti gyártási többletköltség minimális.

A HD-DVD formátumot előnybe részesítő nagy hollywoodi filmstúdiók (a Universal Studios Home Entertainment, a Warner Home Video és a Paramount Home Entertainment) máris melegen üdvözölték az új lemezekkel kapcsolatos bejelentést. Az is nyilvánvaló, hogy a Toshiba ezekkel a bejelentésekkel is igyekszik erősíteni pozíciót a Sony-val folytatott formátumegyesítési tárgyalásokon.

Kapcsolódó linkek:
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (IV.)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (III.)
Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (II. / A 2005-ös HD-DVD filmek listájával)
Blu-ray Disc és HD-DVD híre (I.)
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából
Exit mobile version