Blu-ray Disc és HD-DVD hírek (I.)

1. Oldal

A két versengő lemezformátummal kapcsolatos legfrissebb híreket gyűjtjük csokorba az alábbiakban.
A Guardian brit napilap szerint, az elmúlt hetekben miután három jelentős filmstúdió (a Paramount Picture, a Universal Picture és a Warner Bros.) jelentette be a HD-DVD formátum támogatását, a Blu-ray Disc-et kifejlesztő Sony magas rangú vezetői megkeresték a vetélytárs Toshiba-t, hogy megpróbálják megelőzni a mindkét fél és a fogyasztók számára is hátrányos formátumháborút. A Toshiba, mely partnereivel együtt jövő karácsonyra készül bemutatni nagyfelbontású HD-DVD lejátszóját a hír szerint visszautasította az együttműködésre vonatkozó ajánlatot.

Thomson_logo.jpgA Thomson, RCA és Technicolor márkák gyártója bejelentette, hogy HD-DVD és Blu-ray Disc lejátszót egyaránt készít majd. Hogy mégis inkább a HD-DVD áll közelebb a céghez, azt az jelzi, hogy Európában Thomson az USA-ban RCA márkanevek alatt ilyen készüléket hoznak majd forgalomba, míg a Blu-ray Disc változatot a Technicolor divízió fogja előállítani. S bár a Blu-ray Disc Association tagjaként továbbra is részt vesznek ennek a formátumnak a fejlesztésében, ilyen termékek megjelenését csak későbbre tervezik, míg HD-DVD lejátszójukat már 2005 végére.


NEC_drive.jpg


Az NEC mérnökei kifejlesztették az első olyan optikai lemezmeghajtó prototípusát, mely támogatja a HD-DVD formátumot és kompatíbilis a jelenlegi CD és DVD lemezekkel is. Pontosabban ez a legújabb meghajtó már képes lejátszani a HD-DVD csak olvasható (ROM) és újraírható (RW) változatát, valamint az egyszer és többször írható CD és DVD (CD-R/RW, DVD-R/RW) lemezeket is.HD_DVD-DVD.jpgA Memory-Tech Corporation és a Toshiba közösen kifejlesztettek egy kétrétegű, csak olvasható (ROM) lemezt, melyen mind a HD-DVD, mind a DVD formátum tárolható. Az új lemez egyoldalas, az optikai fejhez közelebbi rétege tárolja a DVD formátum adatait 4,7GB kapacitással, míg az alsó réteg szolgál a 15 GB-nyi HD-DVD tartalom rögzítésére. A jelenlegi DVD lejátszók tehát képesek lejátszani az új lemez felső rétegén lévő műsort, és ha tulajdonosuk megveszi majd új HD-DVD lejátszóját, élvezheti az alsó rétegben rejlő nagyfelbontású filmváltozatot. Az új lemez új lehetőséget is kínál. Megoldható, hogy a HD-DVD rétegre a játékfilmet, a DVD rétegre pedig promóciós videókat, vagy a film zenéjének nagyfelbontású, sokcsatornás DVD-Audio változatát tegye fel. A lemez a Memory-Tech jelenlegi HD-DVD és DVD előállítására egyaránt alkalmas gyártósorán különösebb többletköltség nélkül gyártható, mivel az egyoldalas, kétrétegű DVD-ROM és az új kettősformátumú a HD-DVD-ROM lemezek fizikai szerkezete azonos.
dual_format_DVD_HD-DVD.jpg
Kapcsolódó linkek:
A Walt Disney a Blu-ray Disc formátum mögött
A Blu-ray Disc és HD-DVD közti háború elkerülhetetlen
Blu-ray hírek
HD-DVD hírek
Az MGM a Sony-é
A Blu-ray Disc is a Microsoft technológiája mögé állt
Elfogadták a Blu-ray Disc specifikációját
A Toshiba és az NEC 2005-re tervezi a HD-DVD startját
A Blu-ray is nyit további partnerek felé
Nyomul a Blu-ray
DVD Forum döntések a HD-DVD-ről
Jelentés az új DVD formátumháború frontvonalából

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .